Meslek Seçimi Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken Unsurlar

Kariyer hayatında başarılı olmak istiyorsanız, kariyer hayatınıza doğru meslek seçimi yaparak başlamanız gerekiyor. İyi bir kariyer yalnızca doğru kararlar ile inşa edilebilmektedir ve alınan ya da alınamayan kararların tüm sorumluluğu da bizlere aittir. Karar almak hem seçim yapmak hem de vazgeçmek demektir.

Üzerinde yeterince düşünülmeyen ya da plan yapılmayan kararlar söz konusu olduğunda, başarısızlık ortamının oluşmasına sebep olur. Bu durumda da kişi başarılı bir kariyer hayatı yaşayamaz ya da sürekli olarak iş hayatında problemler yaşar.

Bunları yaşamak için doğru iş seçerken dikkat etmeniz gereken dört ana konuyu öğrenmeniz gerekir. İş dünyasında ve meslek seçimlerinde “sektörel bakış açısı” denilen ve bu bakış açısına giren dört unsur, doğru işi edinmenizi sağlayacaktır.

Kariyer yaşamınızın en önemli noktası meslek seçimidir. Doğru meslek seçimi, sizleri iş hayatında hayal edemeyeceğiniz noktalara getirebilir. Bunun için öncelikle perspektif bir bakış açısına sahip olunması gerekir. Kariyer hayatınızda alacağınız kararların kaliteli olması ve başarı getirmesi için alacağınız kararlara yönelik farklı bakış açılarıyla düşünmeyi öğrenmelisiniz.

Yaşanılan en büyük problem planların sürekli olarak kısa vadeli yapılması, anlık faydalara ve çıkarlara odaklanılmasıdır. Önemli olan yüksek fayda sağlayacak ve uzun vadede yüksek başarı getirecek planların yapılmasıdır. Bunun için de perspektif bakış açısına ihtiyaç vardır.

Doğru iş seçimi için bulunulacak olan sektörün bilinmesi de oldukça önemlidir. Farklı sektörler hakkında detaylı bilgiler sahibi olunması gerekir. Bu nedenle kariyer hayatı tasarlanmadan önce ilgi alanlarınızın, becerilerinizin ve yetkinliklerinizin ait olduğu sektörü bulmalı, sektör hakkında detaylı bir araştırma yapmalısınız.

Sektör araştırmasından da önce size değer katabilecek bir iş fikri edinmelisiniz. Gerçekten kendinizi ait hissettiğiniz mesleğin ne olduğunu bulmalısınız. Bu noktada çevrenizden gelecek olan baskılara karşı kulaklarınızı kapatmalısınız. Hayalinizde ne var? Nerede olmak istiyorsunuz? Önemli olan sizin geleceğiniz. Hayatınızı başka insanlara göre şekillendirmemelisiniz. Sizin için anlamlı olan meslek ve sektör ne ise, tercihinizi o yönde yapmalısınız.

Her insanın hem hayatında hem de Dünya üzerinde gördüğü bir problem vardır. Bu probleme dair çözümler üretir, uygulamak isteriz. Öncelikli olarak kişisel çıkarlar da olsa, toplumsal yararların göz önünde bulundurulacağı bir meslekte bulunmanız, Dünya üzerinde takdir görmenizi sağlayacaktır. Yani, uluslararası şirketler içerisinde yer alarak, gözlemler yaparak, düşünceler, fikirler ve yenilikler üreterek ilerlerseniz, doğru işi seçmek konusunda daha sağlıklı bir karar verebilirsiniz.

Bulunmak istediğiniz sektörü baz alarak bu işe başlayabilirsiniz. Sektörün eksik yönü neler? Sektör içerisindeki problemler neler? Bu problemler nasıl çözülebilir? Eksiklikler avantaja çevrilebilir mi? Yeni fırsatlar yaratılabilir mi? Sektör içerisindeki yaşanan problemler, hangi meslek grupları için risk teşkil ediyor? Bu risklerin oranı nedir? Ortadan kaldırılabilir mi? İşte tüm bu sorular, doğru kararı vermenizi sağlayacaktır.