Müfettiş Yardımcıları Bankada Ne İş Yapar?

Bankalar içerisinde çeşitli iş pozisyonları bulunmaktadır. Bu iş pozisyonlarından biri de banka müfettiş yardımcılığıdır. Müfettiş ile banka müfettiş yardımcılığı birbirine çok karıştırılan iki meslek grubudur. Bu durumda müfettiş yardımcılarının yapmış oldukları işin ve müfettişler ile olan farkının bilinmesi önemlidir.

Müfettiş Yardımcıları, banka içerisinde inceleme, denetleme, banka faaliyetlerini kontrol etme, faaliyetleri değerlendirme, raporlandırma ve risk yönetim süreçlerini kontrol altında tutma, bankanın hedeflerine ulaşmasına yardımcı olma konularında bankalara destek sağlayan kişilerdir.

Müfettiş Yardımcıları bu faaliyetleri gerçekleştirirken müfettişlerin sahip olduğu yetkileri kullanabilme yetkisine sahiptir. Müfettişler ile müfettiş yardımcılarının arasındaki fark unvan farkıdır. Bu unvanlar, Teftiş Kurulu tarafından belirlenmektedir. Unvanlar çeşitli sınavlar, mülakatlar yapılarak kazanılmaktadır. Aynı zamanda kıdem sebebiyle de unvan farkı oluşabilmektedir.

Müfettiş Yardımcılarının Banka İçerisindeki Görevleri

Müfettiş Yardımcıları, tıpkı bir müfettiş gibi çalışmaktadır. Banka içerisindeki iç denetimin yapılmasını sağlarlar. İç denetim faaliyetlerini kontrol ederek iç kontrol sisteminin etkinliği değerlendirilir, çalışanların iç kontrol sistemindeki faaliyetleri düzenlenir.

Bankaların risk yönetim süreçlerinin ne derecede aktif bir şekilde uygulandığı müfettiş yardımcıları tarafından belirlenir. Yönetim süreçlerinde eksik yönler tespit edilir ve kurumsal yönetimin menfaatine olacak şekilde denetleme yapılır.

Müfettiş Yardımcıları, bankanın istediği hedefe ulaşabilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Banka hedeflerini değerlendirilir. İç kontrol sistemindeki başarı ölçülür. Hatalar tespit edilir. Hedeflere ulaşırken banka faaliyetleri denetlenir ve bunun sonucunda da banka yönetimine raporlama yapılarak bilgilendirme sağlanır.

Müfettiş Yardımcıları Ceza Verebilir mi?

Banka müfettiş yardımlığı pozisyonunda çalışanların asıl amacı, bankaya değer katmaktır. Bankanın hedeflerine ulaşmasında yardımcı olmaktadır. Asıl amaç bankaya değer katmak olsa bile bir usulsüzlük halinde müfettiş yardımcılarının ceza verme yetkisi de bulunmaktadır.

Eğer banka içerisinde yasalara aykırı tutumlar, vergi kaçırma, çalışanların kendi zimmetine para geçirmesi ve benzeri gibi hukuki ve ahlak dışı suçlar işleniyorsa müfettiş yardımcılarının ceza verme yetkisi vardır.

Banka içerisinde herhangi bir hata bulunur ya da yanlış tespit edilirse yönetim kurulu bilgilendirilir, yönetim kurulunun bu hata hakkında bilgili olup olmadığı araştırılır, çalışanlardan bilgi toplanır, hatanın kaynağı ve çözüm yolları tespit edilerek, pro-aktif yaklaşımlar oluşturulur.