Mülakatlarda sorulan tuzak sorulardan biri de “5 yıl içinde kendinizi nasıl bir yerde görüyorsunuz?” sorusudur. Bu soru, iş görüşmelerinde adayların kariyer hedeflerini ölçmek için sorulmaktadır. Aynı zamanda bireyin mesleki ve kişisel gelişimine dair oluşturduğu yol haritası tespit edilmek istenir. Bu ölçüde İK yetkilisi “Aday şirkete ne gibi katkılar sunabilir?” şeklinde düşünür.
Kariyer Hedeflerinden Bahsedilmeli
İş görüşmelerinin amacı; adayın şirketi, şirketinde adayı tanımasıdır. Bu görüşmelerde hem İK yetkilisi hem de aday birbirlerine sorular yöneltmektedir. Yöneltilen sorular arasında kariyer hedeflerinin yer aldığı, kariyer yaşamındaki beklentilerin ölçüldüğü ve adayın ilerideki hedeflerini kapsayan, şirkete ne gibi katkılar sunabileceğini konu alan sorular yer almaktadır.
Adaylar iş görüşmelerinde mutlaka kariyer hedeflerinden bahsetmelidir. Bu hedeflerin şirket vizyon, misyon ve değerleri ile ortak bir noktada buluşması, adaya avantaj sağlamaktadır. İş hayatında yer almak isteyen aday yıllık planlamalarını bu görüşme esnasında anlatırsa, İK yetkilisinin gözünde profesyonel bir duruş sergiler. Aynı zamanda iş pozisyonunda elde edebileceği katkıların, başarıların da habercisi olur.
“5 yıl içerisinde kendini nerede görüyorsun? Nasıl görüyorsun?” gibi sorulan tuzak mülakat soruları için adaylar dikkatli olmalıdır. Hayalperest bir imaj çizilmemelidir. Aday cevap verirken kendinden emin olmalıdır. Özgüvenli bir yapı sergilemelidir. Soru karşısında düşünmek için bir müddet beklenmelidir. Beden dilinin kullanımı da bu soru cevaplanırken oldukça önemlidir. Adayın gerçekçi hedeflerinin olması İK yetkilisinin hoşuna gidecektir. Cevap verilirken “kariyer değişimi” hedefli olan cümleler kurulmamalıdır.
Nasıl Cevaplanmalı?
Adaylar bu soruyu cevaplarken herhangi bir doğru cevap aramamaya da dikkat etmelidir. Soru için doğru bir cevap yoktur çünkü geleceğe dair beklentiler herkes için görecelidir. Adayın cevap verirken kendisini pazarlaması önemlidir. Çünkü bu soru, adayın kendini ne kadar değerli gördüğü ile de yakından ilgilidir. Sorunun temel amacı nerede ve ne çalışmak istediğinizi öğrenmek ve nasıl bir çalışma stiline sahip olduğunuzu ölçmektir. Bu ölçütlere dikkat edilerek cevap oluşturulmalıdır.
Soruyu cevaplarken önceliğiniz ilk adımlarınızdan bahsetmek olmalıdır. Örneğin, “Kendimi ilk olarak bu pozisyonun gerektirdiği görev ve sorumlulukları yerine getirme, pozisyonda yaşanan problemleri çözme, eksik yönleri tamamlama ve yenilikçi, inovatif bir yapı izleyerek sürdürülebilir çözüm yolları sayesinde başarı elde ederken görüyorum.” demelisiniz. Ardından 5 yıllık kariyer hedeflerinizden bahsedebilirsiniz.
Eğer başvuru yaptığınız pozisyon bir yazılım mühendisliği ise cevabınızın devamı şu şekilde olmalıdır:
“SEO yazılımı konusunda kendimi geliştirdim fakat pratik yaptıkça bu alandaki başarılarımı arttıracağımı düşünüyorum. Sektör içerisindeki en temel sorunun projeler üzerine yürütülen karar verme süreçlerinin yavaşlığı olarak görüyorum. Uzmanlık alanım ile bu süreci hızlandırmayı planlıyorum. Başvurduğum pozisyon kariyer imkanı açısından oldukça zengin. Bu da benim açımdan yükselme fırsatını oluşturuyor. Proje Yönetimi alanında profesyonel biri olmak istiyorum. Bu kapsamda ‘Etkili Strateji Yönetimi’ alanında kursa gidiyorum.”