Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra en büyük küresel ekonomik daralma ile karşı karşıya olunduğunu ifade etti. Pekcan ifadelerinde, “Türkiye, krizi en az hasarla atlatacak ve en hızlı toparlanmayı yaşayabilecek ülkeler arasındadır” dedi.
Küresel tedarik ve değer zincirlerinde belli değişim ve dönüşümler olabileceğine vurgu yapan Ruhsar Pekcan, “Türkiye, bu değişimlerin getirdiği yeni fırsatları en iyi şekilde değerlendirme, küresel yatırımlar ve ticaretteki rolünü daha da güçlendirme potansiyeline sahiptir” dedi. Ek olarak DTÖ’nün küresel ticarette yüzde 9.2 oranında küçülme beklediğini de hatırlattı.
İhracatta En Yüksek Ürünler Orta – Yüksek Teknoloji Ürünleri
Pekcan açıklamasına şu sözlerle devam etti:
“OECD’nin 16 Eylül’de yayımladığı raporda Türkiye, G20 Ülkeleri arasında Çin ve Güney Kore’nin ardından GSYİH değişimleri itibarıyla pandemiden en az etkilenecek ülke olarak gösterilmiştir. Teknoloji sınıflandırması bakımından ihracatımızdaki en yüksek payı yüzde 34.9 ile ‘orta-yüksek teknoloji’ ürünler almaktadır.
Yüksek teknoloji ürünler ile birlikte değerlendirildiğinde bu oran yüzde 38.9’a çıkmakta. Ayrıca bugüne kadar 4 bin 500’ün üzerinde girişimci ve girişimci adayına eğitim, mentorlük ve network desteği sağlandı. Ulusal Kadın İhracatçı Network Platformu ve Melek Yatırımcı Platformunu ise yakın zamanda hayata geçireceğiz. Çekler için olduğu gibi önümüzdeki dönemde bonolar için de karekod uygulamasını getireceğiz. 2021 yılında çek ve bonoların elektronik ortamda düzenlenmesine ve kambiyo işlemlerine konu edilmesine imkân sağlayacak sistemi hayata geçirmeyi hedefliyoruz.”
Esnaf Büyük Mağduriyet Yaşadı
Bakan Pekcan’ın açıklamalarından sonra CHP milletvekili Bülent Kuşoğlu, esnafların pandemi döneminde en büyük mağduriyeti yaşayan kesim olduğunu dile getirdi. Kuşoğlu, “Esnafın kredilerinin ertelenmesinin hiçbir anlamı yok. Esnafla ilgili farklı, çok daha radikal bir çözüm bulmamız gerekiyor, farklı bir adım atmamız lazım” dedi.