Perakende Bankacılık Nedir? Perakende Bankacılık Yetkilisi/Uzmanı Görevleri

Perakende Bankacılık ve Perakende Bankacı Olmak
Perakende Bankacılık ve Perakende Bankacı Olmak

Perakende bankacılık, bir bankanın daha küçük yerleşim yerlerine de uzanabilmesi ve orada yaşayan kişilere de müşteri memnuniyeti kapsamında hizmet verdiği bankacılık şekli olarak tanımlanabilir.

Bankalar, yerel şubeler açarak bankacılık ağlarını büyütürler. Bu büyüme de perakende bankacılık olarak adlandırılmaktadır. Bu alanda atılan kariyer adımlarında müşteriye verilen hizmet bağlılık ve tutku gerektirir. Ayrıca finansal ürünlere de kapsamlı bir şekilde hakim olmak şarttır.

Perakende Bankacılık yetkilisi olduğunuz takdirde, hem işletmelerin hem de bireylerin finansal ihtiyaçlarına danışmanlık yapmak, ihtiyaçlarına en doğru ve hızlı şekilde yanıt vermek gerekmektedir. Bu kapsamda, perakende bankacılık kredileri ve kredili mevduatları onaylaması, tahviller oluşturması, para hareketlerine yardımcı olması ve tasarruf hesaplarını kontrol etmesi gerekir.

Ayrıca yeni müşteriler ile iletişim kurabilmek, ekip yönetebilmek ve finansal alanda hizmet ya da ürünlerin pazarını artırması gerekir. Bunların dışında da sahip olması gereken yetenekler, nitelikler ve sorumluluklar bulunur.

Perakende Bankacılık Sorumluluklar

Perakende bankacılık çalışanları, müşterilerden gelen talepler ile ilgilenmeli, onların ihtiyaçlarını anlamalı ve karşılamalıdır. Yazılı ya da sözlü bir kanal kullanarak yeni ürünler hakkında müşterileri ile iletişime geçmeli, gereken hizmeti vermelidir. Bu süreçte gerekli evrak islerinin tamamlanması da sorumlulukları arasında yer alır.

Perakende bankacılık yöneticisi ise diğer yöneticilerde olduğu gibi ekibine mentorluk yapabilmesi, onları yönetebilmesi ve işi alım işlemlerini yürütebilmesi gerekir. Henüz çözüme ulaşamamış müşteri şikayetlerini değerlendirmeli, incelemeli ve çözümler üretmelidir. Belirlenen hedeflere ulaşmak için çalışmalı ve ekibine liderlik edebilmelidir.

Gerek perakende bankacılık çalışanı gerekse yöneticisi olanların sorumlulukları haricinde, sahip olmaları gereken beceriler ve nitelikler de vardır. Ticari farkındalık, satış oryantasyonu, işe ilgi, yazılı ve sözlü iletişim becerileri, liderlik ruhu, kolay uyum sağlayabilme ve müşteri hizmetleri odağı olabilme sahip olması gereken beceriler arasında yer almaktadır.

Perakende Bankacılıkta Gelişim

Perakende bankacılık üzerine kariyer hedefiniz var ise  ya da mesleğiniz ise mutlaka kendinizi, pazarlama, yönetim, matematik, ekonomi gibi konularda geliştirmeniz gerekmektedir. Henüz böyle konularda tam anlamıyla bir gelişime ulaşmamanız durumda bile müşteri hizmetleri rolü bulunan bir bankada kariyer hedefinize doğru emin adımlar ile ilerleyebilirsiniz. Uzmanlaşabilmek için kurumunuzda yer verilen kurslara katılabilir ve süreci değerlendirebilirsiniz. Çoğu meslekte değinildiği gibi, perakende bankacılıkta da staj ya da iş deneyimlerine mutlaka yer verilmelidir.

Çalıştığınız ya da çalışacağınız banka dahilinde sunulan hizmetlerden ve ürünlerden de faydalanmanız ve eğitimlerden yararlanmanız da faydalı olacaktır. Eğitim müşteri dışında oluşabilecek riskleri yönetilmenizi de sağlayacaktır. Ürünler hakkında da düzenli olarak yapılan eğitimler ile bilgiler güncel kalır.  Yöneticilik eğitimleri ise daha çok uygulamaya yönelik ve şube içi gerçekleşebilir.

Bu sayede çalışanların yaşadığı zorluklar ve kolaylıklar hakkında da bilgi edinmiş olursunuz. Krediler, küçük işletmeler ve kredi kartları bankacılığı ile ilgili bilgi edinmeniz de bu eğitimler ile gerçekleşir. Mesleğiniz ile ilgili hakimiyetiniz artar.  Finans ve bankacılık sektörleri her an değişebilecek durumları içerdiği için sürece ayak uydurabilmek de önemlidir. Bu nedenle konferanslar, eğitim atölyeleri, brifingler ve seminerler düzenlenmektedir.

Perakende Bankacılık Kariyer

Lisansüstü bir programda yer almıyor ancak gerekli niteliklere ve deneyimlere sahipseniz, ekip lideri, bir bölümün şube müdürü ya da bölge müdürü olabilirsiniz. Lisansüstü bir programda yer alıyor iseniz, kariyerinize yönetim bölümü ile başlayabilirsiniz. Bölümler arasında risk yönetimi, proje yönetimi, pazarlama ya da ürün geliştirme gibi alanlar yer almaktadır.

İlerlemek için banka bünyesinde kalabilir, sigortacılığı tercih edebilirsiniz. Ayrıca çağrı merkezi, mağazaların genel yönetimi ve süpermarketler de perakende banka yöneticileri ile çalışmaya açık sektörler arasında yer almaktadır.