Bankaların Bulut Teknolojisine Adım Atmaları Gerekiyor

Bankaların Bulut Teknolojisine Adım Atmaları Gerekiyor
Bankaların Bulut Teknolojisine Adım Atmaları Gerekiyor

Akbank Teknoloji ve Operasyon Genel Müdür Yardımcısı İlker Altıntaş, “Bankaların bulut teknolojisi tarafında atması gereken adımlar var.” dedi. Bankalardan dijital dönüşümün gündemde olmasının yanı sıra bulut teknolojilerinde de önemle gelişmeler ve değişimler bekleniyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun Bilgi Sistemleri ve Elektronik Bankacılık Yönetmeliği kapsamında düzenlemek yaptığının altını çizen Altıntaş,  “Düzenleme ile banka spesifik veya topluluk bulutu diyebileceğimiz yani yurtiçinde olmak kaydıyla bankalara hizmet vermek için tesis edilmiş ve aynı mevzuata tabi düzenlenmiş bir bulut hizmet almak mümkün.” dedi.

Bankaların Adım Atması Gerekiyor

Bloomberg HT televizyonunda yayımlanan Finansal Teknoloji programına konuk olan Altıntaş, bulut teknolojisinin bankalar için önemli olduğunu vurguladı. Altıntaş, “Aslında burada teknoloji olarak bankaların, bizlerin atması gereken adımlar var. Örneğin; uygulamalarımızı artık bulutta da çalışacak şekilde çok adımlı planlama yapmamız lazım.” dedi.

Altıntaş konuşmasına, “O dönemde henüz BDDK’nın yapmış olduğu son düzenleme olmadığı için kendimize özel, kendi veri merkezimizde özel bulut bir bulut altyapısında uygulamalarımızı çalıştırmak üzere ilk adımları attık. 2019 yılında ilk uygulamamızı kendi özel bulut altyapımız üzerinde çalışır hale getirdik.

Tosla uygulaması o tarihten bu yana kendi özel bulut altyapımız üzerinde çalışır durumda. Ama artık bu süreçte edindiğimiz deneyimlerle bir takım kanal uygulamalarımızı, bazı temel uygulamalarımızı da bulut altyapımızı üzerine taşıma adımlarını attık. Konuya sadece maliyet ve verimlilik boyutunda bakmıyoruz. Aynı zamanda mimari dönüşüm, altyapı dönüşümü, yetkinliklerin dönüşümü organizasyon modelinin dönüşümü olarak, aslında bu güne kadar getirdiğimiz çevik dönüşümün yeni bir halkası olarak bakıyoruz.” dedi.

Yeni Düzenlemeler de Pandemi ile Hızlandı

Pandeminin dijitalleşmeyi hızlandırdığını vurgulayan Teknoloji ve Operasyon Genel Müdür Yardımcısı İlker Altıntaş, aynı zamanda yeni düzenlemeleri de hızlandırdığını vurguladı. 1 Ocak 2021 tarihi ile şubeye gitmeden internet ve mobil üzerinden müşteri artışını beklediğini dile getiren Altıntaş, “Akbank olarak teknoloji yoğun bir süreç tasarladık. NFC ile kimlik okuma – doğrulama, biyometrik ile müşteriyi tanıma, video görüşmesi ile karşılıklı sürecin içinde canlılık doğrulama gibi ileri teknoloji algoritmalarla bu süreci tasarladık. Bütün bu sürecin 6-8 dakika içinde tamamlanmasını bekliyoruz. Bunun da 3-3.5 dakikası video ile olacak.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.