QNB Finansbank, dünyanın en büyük kurumsal sürdürülebilirlik girişimi olan UN Global Compact Sözleşmesi’ni (Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi) imzaladı. Banka atmış olduğu imza ile en büyük kurumsal sürdürülebilirlik inisiyatifinin içerisinee üye olarak katılmış oldu.
Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin içerisinde; insan hakları, çalışma standartları, çevre ve yolsuzlukla mücadele alanlarında belirlenen 10 adet ilke bulunuyor. Bu 10 ilke, uyumlu bir hale getirilerek “kurumsal sürdürülebilirlik” elde edilmesi hedefleniyor.
160 Ülke, 9 Bin 500’den Fazla Şirket
QNB Finansbank ile birlikte sözleşmeye imza atan kurum ve kuruluşlar arasında 160’tan fazla ülke, 9 bin 500’den fazla şirket ve 3 binin üzerinde ticari amaç gütmeyen kuruluş yer alıyor. Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi bu yönü ile dünya üzerindeki en büyük “gönüllü kurumsal sürdürülebilirlik” inisiyatifi oluşturuyor.
Bu sözleşmenin temelinde dünya üzerindeki insanlara, canlılara, topluluklara ve pazarlara kalıcı fayda sağlayabilecek, sürdürülebilir ve kapsamlı bir küresel ekonomi oluşturulması hedefleniyor. Bu ekonominin oluşabilmesi için de tüm kurum ve kuruluşların birlikte hareket etmesinin gerektiği ifade ediliyor. Kurum ve kuruluşların da küresel sürdürülebilirlik ve küresel ekonomi oluşturması kapsamında birbirlerine destek olması isteniyor. Küresel İlkeler Sözleşmesi, kurum ve kuruluşların sahip olduğu stratejilerini ve operasyonlarını tam anlamıyla insan haklarına, çevre ve çalışma standartlarına, yolsuzluk ile mücadele alanlarında uyumlu bir hale getiriyor.
Gelecek Kuşaklara Daha Sürdürülebilir Bir Dünya Bırakmak
İmzalanan sözleşme sonrasında açıklama yapan QNB Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Finans sektörünün güçlü bir oyuncusu olarak, bu önemli girişimin bir parçası olmaktan dolayı gurur duyuyoruz. Sektörümüz özellikle finansman sağladığı bireyler, firmalar ve projelerle sürdürülebilir bir dünyanın oluşumunda önemli bir itici ve dönüştürücü güce sahip.
QNB Finansbank olarak, BM Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzalayarak bankacılık sektörünün dönüştürücü gücünü sürdürülebilir ve kapsayıcı bir küresel ekonomi yaratmak için kullanmayı taahhüt ediyoruz. Banka olarak, faaliyetlerimizin doğrudan ve dolaylı etkilerini her zaman dikkate alıyor, özellikle finansman sağladığımız büyük çaplı projelerin çevresel ve sosyal etkilerini büyük bir titizlikle değerlendiriyoruz.
Bankacılık hizmetlerine erişmekte güçlük çeken kesimlere hizmetlerimizi ulaştırmak, kadın girişimcilerimizi destekleyerek ekonomiye katılmalarını sağlamak, hayata geçirdiğimiz kurumsal sosyal sorumluluk projeleriyle içinde bulunduğumuz topluma katkı sağlamak, inovasyon, girişimcilik ve dijital dönüşümü destekleyerek toplumu ve ekonomiyi şekillendirmek gibi pek çok konuda çalışmalar yürütüyoruz. Tüm bunları gerçekleştirirken elbette operasyonlarımızın çevresel etkilerini azaltmayı da ihmal etmiyoruz.
Banka olarak tüm iş süreçlerimizde sürdürülebilirlik bakış açısıyla hareket etmeye çalışıyoruz. BM Küresel İlkeler Sözleşmesi bu bakış açımızı yansıtan önemli bir inisiyatif. Bunun bir parçası olarak gelecek kuşaklara daha sürdürülebilir bir dünya bırakmak için tüm paydaşlarımızla birlikte hareket edeceğimizi belirtmekten memnuniyet duyuyorum.”