Satış Departmanında Yer Alan Personellerin Sahip Olması Gereken 7 Temel Beceri!

Satış departmanında yer almak ve kariyerini satış ve pazarlama alanında geliştirmek mi istiyorsun? Başarılı bir satış uzmanı olmak için edinmen gereken becerileri de öğrenmen gerekiyor o zaman! İşte sektörün başarılı satış uzmanlarının sahip olduğu 7 temel beceri!

İyi bir satış temsilcisinin soruna yönelik çözüm odaklı olması gerekir. Çözüm odaklı olmak, müşterilerin saygısını kazanmayı da sağlar. Bu sayede itibar sahibi biri olmak onlar için daha kolay bir hale gelir. İtibar sahibi biri güven verir ve sadık müşteri elde etmek için önemlidir.

Satış alanında yer alıyorsanız, para konuşmaktan çekinmemeniz gerekiyor. Para ile oynamayı, hesap yapmayı sevmelisiniz. Yani, matematik becerilerinizi geliştirmelisiniz. Kimi zaman büyük paralar ile uğraşmak durumunda kalabilirsiniz. Eğer inancınız büyük olursa, sahip olacağınız para miktarı da o kadar büyük olacaktır.

Müşteri pazarına hakim olmak gerekir. Müşterilerin yer aldığı pazar boyutu bilinmelidir. Bunun için pazar araştırmaları yapılmalıdır. Hedef müşteri kitlesini bilmek ve bu kitleye yönelik satış yapmak, satış rakamlarınızın daima üst seviyede olmasını sağlar. Bu durumda başarılı bir satış elemanı AR-GE becerilerini geliştirmelidir.

Satış sırasında yapılacak görüşmeler için ikna kabiliyetinin yüksek olması, jest ve mimiklerin kullanılması, samimi bir duruş sergilenmesi ve etkili iletişim becerilerine sahip olunması gerekir. Günümüzün en büyük problemi iletişime değer verilmemesidir. İletişim ne kadar iyi olursa, karşınızdaki insanı o kadar etkiniz altına alabilirsiniz. Aynı zamanda müşteri istek ve ihtiyaçlarını bilmeniz için de iyi bir dinleyici olmanız gerekir. Bu durumda altın kural iyi bir konuşmacı ve dinleyici olmaktır.

Daima kendilerine güvenen bir yapı sergilemeleri gerekir. Hem fiziki olarak hem de ruhsal olarak kendine güvenen bir yapı sergilemek, karşınızdaki insanın da size güvenmesini sağlar. Satış konusunda ikili güven esasına dayanan ilişkiler kurulması, daha fazla ürün pazarlaması sağlayabileceği gibi geniş çapta daha fazla müşteriye ulaşılmasına da katkıda bulunur.

Doğru sorular sormak, işin püf noktasıdır. “Planınız nedir?”, “Bu ürünü satın alarak geleceğe yönelik hedefleriniz nelerdir?” şeklinde sorular sormak, profesyonel bir görünüm sergilemenizi sağlar. Aynı zamanda müşteri ile yakından ilgili olduğunuzu da gösterir. Akılcı ve anlaşılır sorular sorarak kendinizi daha iyi ifade de edebilirsiniz. Müşteri profilinizin genişlemesi için soru sormayı ihmal etmeyin!

İş takibi yapmak, mesleğin en önemli noktasıdır. Daima bir şeylere karşı hazırlıklı olmak gerekir. Bu hazırlık hem iyi ve olumlu durumlar için hem de riskli ve başarısız olunacak durumlar için geçerlidir. Başarılı bir satış temsilcisi başarısızlıkları ve geribildirimleri göz ardı etmemelidir. Satış sonrası hizmetler de müşteri açısından oldukça önemlidir. Her ayrıntı göz önünde bulundurulmalıdır. Geribildirim aldıkça iş potansiyeliniz gelişecektir. Çünkü insanlar geribildirim alan firmaları ve temsilcileri tercih etmek ister.