Banka Satış Temsilcisi – Başarılı Olmak İçin Kurallar

Müşteri ile iyi ilişkiler kurmak, müşterilere yönelik ürün tedarik etmek harika bir satış yolu olabilir.

Fakat satış hakkında bunları bilmeniz yeterli değildir. Şirketler arasında rekabet üstünlüğü elde etmek, düşük maliyetler sağlamak ve kar marjı elde edebilmek için satış konusunu ayrıntılı bir şekilde bilmeli, bu konudaki püf noktaları öğrenmeniz gerekir.

Banka Satış Temsilcisi Püf Noktaları

Satış konusunda öncelikle doğru tavırlar içerisinde olmalısınız. Müşteriyi ürün hakkında ikna etmek ve satın almasını, potansiyel bir müşteri olmasını sağlamak istiyorsanız doğru tavırlar sergilemelisiniz. Bu sayede profesyonel bir şekilde satış gerçekleştirebilirsiniz. Bu durumda ürünü pazarlarken hangi satış tekniklerini kullanmanız gerektiğini ve müşteriyi nasıl ikna edeceğinizi bilmeniz gerekir. Örf, adet, gelenek ve göreneklere uygun, dini inanç, sosyal ve kültürel çevreye uygun bir performans göstermeniz gerekir.

Müşteriyi ikna edebilmek için dürüst olmalı, doğruluk seviyesini üst seviyede bulundurmalı, sadakat gibi konulara ağırlık vererek öğrenmeye ve iletişime açık olduğunuzu göstermelisiniz. Güvenilir ve inanılır olmalı, samimi fakat laubali olmamalısınız. Satış konusundaki en önemli unsurdur. Bu nedenle satış yapmadan önce satın almaya istekli bir hedef kitle oluşturmalısınız. Yani pazar araştırması yapmalısınız. Satın almaya istekli bir hedef kitle belirlemek için ürününüze uygun bir pazar seçmelisiniz.

Pazar hedefi ve pazar seçimi bu nedenle satış konusunda ön plana çıkar. Bunun için sosyal ağlar kurarak network ağınızı genişletmeli, farklı pazarlarda yer alan şirketleri incelemeli, potansiyel müşteri kitlenizi belirlemeli ve bu kitleye hiç satın almayacakları bir ürünü nasıl pazarlayabileceğinize yönelik stratejiler geliştirmelisiniz. Çekingen olmak, satış konusunda yapacağınız en büyük hatadır. Satış konusu oldukça riskli ve kaygı yaratan bir konudur. Başarısız olabilirsiniz. Buna hazırlıklı olun. Başarısız olmanız, büyük bir problem değildir. Başarısız olmak, daha da güçleneceğinizin bir işaretidir. Bu nedenle başarısız olmaktan korkmayın ve risk almayı bilin.

Satış Aktiviteleri

Satışlarınızı yaparken tasarım yapmanız önemlidir. Bunun için üç adımı izlemelisiniz. Öncelikle ihtiyaç analizi yapmalı, ardından ihtiyaç farkındalığını belirlemeli ve son olarak da bu ihtiyaca çözüm üretmelisiniz. Bu üç adımlık tasarımı açıklamak gerekirse, müşterilerin ihtiyaç olduğu ürün ve hizmeti belirlemeli, ihtiyaca yönelik farkındalık yaratmalı (ihtiyaç yoksa bile) ve bu ürün ya da hizmetin nasıl üretileceğini, satış yapılacağını belirlemelisiniz.

Müşterilerinize doğru soruları sormak da satışın olmazsa olmaz bir parçasıdır. Yani, geri bildirim alacak şekilde satış yapmalısınız. Bu geri bildirimler iyi ya da kötü olabilir. Alacağınız her geri bildirim işletmeniz için değerlidir. Satış sonrası hizmet sunmanız zorunludur. Eğer bu hizmeti veremeyecekseniz, satış yapmaktan vazgeçmelisiniz. Satış konusunda her zaman rakiplerinizin farkında olmalısınız. Aynı ürünü üreten birçok firma içerisinde yer alabilirsiniz. Rakiplerinize karşı üstünlük elde edebilmek için farklı teknikler geliştirmeye çalışın. Örneğin aynı maliyetle ürünü üretiyor olsanız bile fiyatlandırma konusunda yapacağınız bir değişim, ürünün sizden alınmasını sağlayacaktır.

Mutlaka iki sorunun cevabını bilmelisiniz. İlk soru “Ne satıyorum?” ve ikinci soru “Müşteri ne satın alıyor?” olacaktır. Bu iki sorunun cevabını bildiğiniz müddetçe, rakiplerinizin önüne geçme fırsatı bulabilirsiniz. Mutlaka sabırlı, nazik olmalı, empati kurmalı, müşterilerin önemini fark etmeli, geri bildirimleri takip etmeli ve sizi kontrol etmelerine asla izin vermemelisiniz.