Sayıştay, Halkbank’ın Yanlış Kur Hesaplamasını Değerlendirdi

31 Ağustos 2018 tarihinde, dolar kuru 6.55 seviyelerindeyken doları 3.72 liradan satan ve ardından 7.62 kura rağmen euroyu 4.42 liradan satan Halk Bankası son derece büyük bir hata gerçekleştirmişti. Bu hatadan dolayı pek çok müşterinin ve piyasalardaki rakiplerinin gözünde itibar kaybı yaşamıştı. Bunun üzerine Sayıştay konu hakkında bir rapor hazırladı. Bu rapor sonucunda yanlış kur hesaplamasının, bankanın itibar kaybetmesine zemin hazırladığı ve talihsiz bir durum olduğunun altı bir kez daha çizildi.

Halkbank’ın internet sitesi üzerinden 2018 yılında yapılan yanlış kur hesaplaması, dövizin yanlış fiyattan satılmasına neden olmuştu. Bu yanlış hesaplama, gün içerisinde 30 milyon 903 bin liralık döviz ve altın satışının yaşanmasına neden oldu. Bu durumda gün içerisinde meydana gelen zarar miktarı da 12 milyon 97 bin lira olarak tespit edildi. Ancak hatanın fark edilmesinin ardından tüm döviz işlemleri ters kayıt oluşturularak iptal edildi. Ardından bankanın herhangi bir zarara uğramadığı açıklandı.

Sayıştay durumu değerlendirdiği zaman bu konu hakkında herhangi bir davanın açılmadığını tespit etti. Ancak hazırlanan raporda, bankanın ciddi anlamda bir itibar kaybına uğradığının altı özellikle çizildi. Aslında döviz ve altının rayici değeri 30 milyon 903 bin lirayken, yanlış hesaplama sonucunda 18 milyon 805 bin liraya satıldığı açıklanmıştı. Bu konuda yapılan hatanın ardından sonraki süreçte aynı hataların yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınması gerektiği belirtildi.