Şekerbank’a Birleşmiş Milletler (BM) Küresel İlkeler Sözleşmesi Ukrayna Yerel Ağı tarafından birincilik ödülü verildi. BM Küresel İlkeler Sözleşmesi Ukrayna Yerel Ağı tarafından düzenlenen sürdürülebilirlik yarışmasına banka, “Aile Çiftliği Bankacılığı” projesiyle katıldı.
Banka tarafından yapılan açıklamaya göre, tarımsal üretimin devamlılığı için çiftçi aileleri kilit bir noktaya sahip. Bu nedenle çiftçi ailelerin desteklenmesi gerekiyor. Şekerbank bu nedenle Türkiye’de bir ilk olarak “Aile Çiftliği Bankacılığı” projesini oluşturdu. Banka oluşturduğu projeyi BM Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) Ukrayna Yerel Ağı tarafından düzenlenen “2020 Partnership for Sustainability Award” sundu. Oluşturulan projeyle birincilik ödülünün sahibi olundu.
6 Şirket Finale Kaldı
Yarışma içerisinde Türkiye’den 6 şirket, final etabına kadar ulaştı. Bu şirketler; 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na (SKA) yönelik çevresel, sosyal ve ekonomik sorunlara yenilikçi çözümler üreten kuruluşlar, işletmeler ve STK’lar olarak yer aldı. Şekerbank oluşturduğu projeyle birlikte “Refah” kategorisi içerisinde sürdürülebilir bankacılık anlayışıyla yeni ödülün sahibi oldu.
Şekerbank Projesi ile 122 Bin Üreticiye Ulaşıldı
2014 yılı, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından “Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı” ilan edilmişti. Bu hareketle birlikte banka, “Aile Çiftçiliği Bankacılığını” başlatmıştı. Projenin amacı, kırsal bölgelerden kentsel alanlara göç eden çiftçilerin sayısını azaltmak, üretimi sürdürülebilir hale getirmekti.
Dünyada Bir İlk
Banka tarafından oluşturulan proje, dünyada bir ilk olarak yer aldı. Tarım arazilerinin miras yoluyla bölünerek küçülmesi, sulama olanaklarının kısıtlı olması, modern tarım tekniklerinin uygulanmaması gibi nedenler çiftçilerin gelirini azaltmaktaydı. Geliri azalan çiftçiler, kırsal kesimlerden kentsel alanlara göç etmeyi tercih etmekteydi. Bu göçü azaltarak üretimi arttırmayı ve sürdürülebilir kılmayı hedefleyen Şekerbank, 6 yılda 122 bin çiftçi ailesine ulaştı. 122 bin üretici çiftçi için 10 milyar TL finansman oluşturuldu.