Türk-İş Asgari Ücret ile İlgili Önerisini Açıkladı

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret ile ilgili önerisini açıkladı. Atalay, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na getirilecek 3 bin liranın altındaki teklifin çalışanları mutlu etmeyeceğini ifade etti. Atalay, asgari ücrete yönelik önerisini yazılı açıklamayla bildirdi.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 2021 yılında geçerli olacak olan asgari ücret rakamına yönelik yaptığı yazılı açıklamada, “İşveren ve hükümet, asgari ücret ile ilgili 3 bin liranın altında bir teklif getirmemelidir. Çünkü 3 bin liranın altındaki teklif, insanları mutlu edecek bir teklif olmaz, çalışanları mutlu edecek bir teklif olmaz. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na 3 bin liranın üzerinde bir teklif getirilmelidir.” dedi.

Asgari Ücretle İlgili Ortak Açıklama Yapıldı

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK asgari ücret belirleme süreciyle ilgili olarak ortak açıklama gerçekleştirdi. İşçi sendikaları tarafından yapılan ortak açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Asgari Ücret Tespit Komisyonunca görev verilen Türkiye İstatistik Kurumu’nca bekar bir işçi için hesaplanan yaşama maliyeti kasım ayı itibarıyla net 2 bin 792 liradır. Açıklanan bu tutarda aile unsuru yoktur, dikkate alınmamıştır. Bu ayın gerçekleşecek fiyat artışı ile asgari ücretin geçerli olacağı 2021 yılı muhtemel fiyat artışları da bulunmamaktadır. Bütün bu unsurları kapsayacak bir asgari ücretin, tüm bir yıl boyunca kesintiler nedeniyle azalma olmadan işçinin eline geçmesi sağlanmalıdır.

Geçmiş kimi yıllarda olduğu gibi Hükümet tercihini, iktisaden dar ve sabit gelirli kesimler için kullanmalıdır. İnsan onuruna yaraşır bir geçimi sağlayacak bir asgari ücretin yürürlüğe girmesi için tüm imkanlarını seferber etmelidir. İşçi temsilcileri ‘insan onuruna yakışır’ bir düzeyde asgari ücret belirlenebilmesi için komisyon çalışmaları sırasında temel alınması gereken ilkeleri belirlemiş ve kamuoyu ile paylaşmıştır. Üç işçi konfederasyonu olarak 4 Aralık 2020’de ortaklaştığımız ‘insan onuruna yaraşır bir asgari ücret’ belirlenmesi talebinin arkasında durmaktayız.”

TİSK de Açıklama Yaptı

Türk-İş ve diğer işçi sendikaları tarafından gerçekleştirilen ortak açıklamadan sonra, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) talepleri hakkında da açıklama yaptı. TİSK tarafından yapılan açıklama şu şekilde yer aldı:

“Rekabet içerisinde olduğumuz ülkelerin ve OECD ortalamasının oldukça üstünde olan ücret üzerindeki vergi ve prim yüklerinin uygun seviyelere çekilmesi hem çalışanlarımıza hem de işverenlerimize nefes aldıracak bir adım olacaktır. İstihdamı korumak, ilave istihdam sağlamak, yeni yatırım ortamı oluşturmak ve salgınla zor durumda kalan sektörlerin üzerindeki baskıyı azaltmak için dengeli bir asgari ücretin belirlenmesi her zamankinden daha da önemli hale gelmiş bulunuyor.”