Uluslararası Banka Hesabı Nasıl Açılır?

Türkiye’de yaşayan ve Türk vatandaşı olan kişiler, Avrupa’daki herhangi bir ülkede banka hesabı açmak istediğinde uluslararası banka hesabı açmak konusunda problemler yaşayabilmektedir.  Gerekli prosedürler takip edildiği takdirde her vatandaşın uluslararası banka hesabına sahip olma hakkı bulunmaktadır. Özellikle sık sık seyahat eden ya da yurt dışında çalışan, eğitim gören kişiler için bu hesapların bulunması zorunludur. Ülkeden ülkeye ya da bankadan bankaya göre uluslararası banka hesabı açmak farklılık gösterse de herkes bu haktan faydalanabilmektir.

Uluslararası Banka Hesabı

Herhangi bir Avrupa Birliği ülkesinde oturum izniniz bulunmuyor ise uluslararası banka hesabı açmak hem maliyetli hem de oldukça zor olabilmektedir. İşlemlerinizi kolaylaştırmak adına uluslararası banka hesabına sahip olabilmek için gerekli adımları bilmek gerekir. Pek çok kişi bu hesaba sahip olmayı oturum izni bulunmadığı takdirde imkansız olarak görmektedir fakat imkansız değildir.

Dünya genelindeki tüm ülkelerde AML yani “Anti Money Laundering” sistemi bulunmaktadır. Türkçe olarak açıklamak gerekirse “Kara Para Aklamayı Önleme” sistemidir. Dolayısıyla yurt dışındaki bankalar, kendi ülkeleri içerisinde ikamet etmeyen ya da oturum izni bulunmayan kişilere KYC (Know Your Client), “Müşterini Tanıma” prosedürlerini uygulamaktadır. Bu prosedürler her banka ve her ülke için farklılık göstermektedir.

AB bankaları içerisindeki tüm bankaların AML sistemindeki kurallara uyma zorunluluğunun bulunması, uluslararası banka hesabı açma konusundaki en büyük problemlerden biridir. Bankalar yabancı bir müşteri elde etmeden önce müşterinin yasal olarak bankaya uygun olup olmadığını tespit etmek zorundadır. Bu nedenle kişilerden bazı zorunlu evraklar istenmektedir. Bu evraklar sırası ile; hesap açmak isteyen kişinin kimlik bilgileri, ikamet belgesi, pasaport belgesi vb. şeklinde sıralanabilmektedir. Uluslararası bir bankada hesap açıldıktan sonra diğer bankalarda hesap oluşturmak daha kolaydır. Bankalar tekrar tekrar aynı bilgileri istememekte ya da AML kontrolünü devre dışı bırakmaktadır.

AB vatandaşı olmayan kişilere yönelik bankalar “risk bazlı yaklaşım” sergilemektedir. Bu nedenle hesap oluşturmak isteyen kişiler için banka tarafından bir “risk profili” oluşturulmaktadır. Belirlenen risk düzeyinin altında olan kişiler, yurt dışındaki banka ve bankalardan hesap oluşturabilmektedir.

Bu hesap türü açılırken vatandaşların dikkatli olması gereken konulardan biri ülkenin AB üyesi olup olmadığıdır. AB üyesi olan ve olmayan ülkeler arasında hukuk ve mevzuat farkı bulunmaktadır. Dolayısı ile prosedürler farklı bir şekilde işlemektedir. Prosedürler içerisinde kimi zaman oldukça katı kurallar yer alabilmektedir. Bu kurallar nedeniyle yerel pazarına odaklanan bankalar açısından risk teşkil eden kişilerin başvuruları kabul edilmemektedir. Başvuru sürecinde müşterinin bankadan talep ettiği ve beklenti duyduğu hizmetler de önem taşımaktadır. Sosyal, siyasal ve ekonomik olayların riski ile birlikte kara para aklama riskinin bulunması bankalar açısından yüksek risk teşkil etmektedir. Dolayısıyla her ne kadar müşteri profilinde düşük risk bulunsa da kimi bankalar hesap oluşturma talebini direkt olarak ret edebilmektedir.

Kimler Uluslararası Banka Hesabı Açmalı?

Uluslararası banka hesabı açması gereken kişilerin başında girişimciler, yatırımcılar, uluslararası ortama sahip küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeler, KOBİ’ler, yurt dışında ikamet eden, sık sık seyahate çıkan kişiler yer almaktadır. Bu kişiler haricinde yurt dışındaki borsalarda oynamak isteyen, hisse senetlerine yatırımda bulunmayı planlayan veyahut yurt dışındaki bankada yatırım ve birikim yapmak ve yurt dışı bankalarından kredi çekmek isteyen kişiler de bulunmaktadır.

Az öncede bahsetmiş olduğumuz gibi bankadan talepte bulunan müşterilerin talep etmiş olduğu hizmet önem taşımaktadır. Sık sık seyahat eden biri uluslararası bir banka kullanarak seyahatlerinde kendini güvence altına almak isterken, orta ölçekli çok uluslu bir işletmeye sahip olan kişinin yatırım, maliyet ya da dağıtım gibi alanlarda bu banka hesabına sahip olmak istemesi oldukça farklıdır. Nitekim alınacak olan hizmette farklıdır. Seyahat amacı ile yurt dışı banka hesabı bulundurmak isteyen kişiye hesap açılmayabilmektedir. Çünkü bu kişi işletme sahibi olan birine göre banka açısından daha az güvenilir bir profile sahiptir.

Uluslararası Banka Hesabı Açma Rehberi

Uluslararası bir banka hesabı açılmak isteniyorsa öncelikle Türkiye içerisindeki kamu ve özel bankaların bu alanda hizmet verip vermediğine bakılmalıdır. Ülkemizdeki pek çok bankanın yurt dışı iştirakleri bulunmaktadır. Bu iştirakler aracılığı ile hesap açılması daha kolay olacaktır. Yapılması gereken şey, telefon bankacılığı yoluyla iletişim kurarak ya da şubeye giderek birebir başvuru gerçekleştirerek hesap oluşturma talebini iletmektir.

Avrupa genelindeki pek çok banka vatandaşı olmayan yabancılar tarafından böyle bir istek ile karşılaştığında o kişiye “ilk hesap açan banka” olmaktan çekinmektedir. Bankalar bu nedenle pek çok prosedür uygulamakta, belge talep etmektedir. Bankalar tarafından sergilenen bu uygulamalar tamamen yasal ve meşrudur. Fakat bazı bankalarda da uluslararası banka hesabı açılmak istenirken vatandaşın AB vatandaşı olup olmadığına bakılmamaktadır.

Örneğin ING Bank Türkiye’nin yurt dışı iştiraklerinden biri olan ING Bank’ın Sözcüsü Julie Kerremans, “Kişinin uyruğu/milliyeti hesap açmak konusunda önemsiz ve alakasız bir elementtir. Hesap açmaya ilişkin kurallar AML ve terörizmin finansmanını engellemek gibi bir takım düzenlemelerle çerçevelenmiştir. Bu konuda söyleyebileceğimiz tek şey budur.” demektedir.

Uluslararası bir banka hesabı açtığınızda eğer öğrenciyseniz ve ülkenize geri dönüş sağlarsanız bu hesabı kapatmak zorunda kalmazsınız. Öğrenci değilseniz ve AB vatandaşlığınız yoksa, ülkeden ayrılırken hesabınızı kapatmamanız şarttır. BNP Paribas, ING, Belfius, Deutsche Bank, Citigroup gibi bankalar hesap açma işleminde genel olarak ülkeye giderek bizzat şube içerisinden başvuru yapmanızı istemektedir. Tüm hesap işlemlerinin fiziki alanda gerçekleşmesi istenmektedir.