Üniversite Mezunu İşsizler

Yazıma başlamadan önce her üniversite okuyan iş bulacak mı? Dediğinizi duyar gibiyim. Belki haklısınız da her üniversiteyi bitiren kendini iyi geliştirmiş ve yetiştirmiş olarak mezun olmuyor. Peki ya olanlar? Onlar neden işsiz? Liyakatsizlik mı şansızlık mı? Ülkemizde hamam hatip mezunların üniversiteye girmede zorluk çekip lise mezunuyken direk iş bulaması ya da liyakatsiz yöneticiler sayesinde bir yerlere gelmesine ne diyorsunuz?

AB Üyesi 39 Ülke Nüfusundan Fazla

Evet, yanlış okumadınız Avrupa Birliği üyesi 39 ülke nüfusundan fazla olan üniversite mezunu işsiz sayımız var. Ekonomiye yön verebilecek, gelecek nesilim yetiştirebilecek, bilim insanı olacak kişiler işsiz! Şimdi diyeceksiniz ki madem bu kadar başarılılar neden işsizler neden atanamıyorlar? Kısaca açıklıyorum; sosyoloji bölümünü dereceyle bitirmiş, senelerce kös için çabalamış 92 puan alarak atanamamış tanıdığım var benim! Neden atanamadı biliyormuşsunuz? Liyakatsiz yönetiver ve onlara ayak uyduran hizmetkarları yüzünden. Şimdi düşünün 4 sene üniversite eğitimi almışsınız üzerine 1 yıl biçimlenme alıp kös den 92 puan almışsınız. Ama partilerle siyasetle bağlantınız yok, arkanızı kollu çak ya da sizin önünüzü açabilecek dayınız yok. Siz, sizden istenen her şeye sahip iken atanamıyorsunuz. Bunun psikolojik açıdan yarattığı sorunlar, ekonomik olarak çekeceğiniz sorunlar, eğitimli olup ülkeye yararınızın olmaması. Sadece bir atanamamanın getirdiği yüzlerce sorunla baş başasınız. Ülkenin durumu açıkça ortada açıkçası. Ve ben bunu kendim söylemiyorum görüştüğüm işverenler söylüyor! neredeyse her gün çeşitli firmaları arayıp iş başvurusu yapıyorum iş görüşmelere gidiyorum. İşverenlerin söylediği şey şu “ kardeşim piyasa çok kötü satışlarımızda çok fazla düşüş var asgari ücret altında iş başlangıcı yap, bizde sonraki aylarda hatamızı telafi edelim”.  Üniversite mezunusunuz bilgi ve beceri yeterliliğiniz var lise mezunu bekçinin aldığı maaşın yarısını bile alamıyorsunuz. Size anlattığım bu durum ve benzeri onlarca örnek benim kendi çevremde var. Bir de dışarıdan şahit olduklarım var. Mesela en basiti yeni mezun olmuş birinden tecrübe istenmesi. Ne kadar saçma değil mi? yeni mezunsunuz ve sizden 10 senedir sektördeymişsiniz gibi tecrübe istiyorlar. İşsizliğin her geçen gün artmasında en büyük faktörlerden birinin yeni mezundan tecrübe istenmesi ikincisi ise ekonomik durumun kötü olduğunu söyleyerek asgari ücret altın da çalışması istenmesi.

İşsiz mi Kalmak İstiyorsun? Üniversite Oku

Yazılarımda pek siyasete girmek istemiyorum aslında ama bu yazıyı yazmamda bana fikir sunan bir siyasetçinin konuşması. İlk konuşmaya denk geldiğimde 70 AB üyesi ülke olarak belirtildiğinde şaşırmıştım nasıl olur bu diye? Sonra girip araştırmalar yaptım. Araştırmalarına ve doğruluğuna güvendiğim kaynakları ziyaret ettim ve bu bahsedilen rakamın aslında 39 ülke olduğunu gördüm. Gerçi bu rakamlar 2018 yılına ait. 2019 yılı ile ilgili detaylı bilgilere ulaşamadığım için sizlerle paylaşmadım. Ama şunu söyleyebilirim ki 2019 rakamları 2018 rakamlarından çok daha fazla çünkü senelerdir okulunu uzatan arkadaşlarım bile okullarını bitirme kararı alıp mezun oldular. 2020 yılında bir o kadar daha mezun verecek olan üniversitelere yeni yapılan ve ilk mezunlarını verecek işsizler kervanına katılacak yüzlerce insan var. Eğer bunlardan biri olmak istiyorsanız liseyi iyi okuyup üniversiteyi kazanıp, mezun olup işsizler kervanına katılın!