Warren Buffett Wells Fargo’yu Satıyor mu?

Wells Fargo Bankası 2020 yılının ilk çeyreğinde herhangi bir hisse alımı yapmadı hatta dört büyük havayolu şirketlerinde bulunan hissesini de sattı. Ortaya çıkan tabloda nakit birikimlerin artışa geçmesi ve 137,2 milyar dolarlık yatırımında kısa vadeli bir şekilde yönetilmesi Wells Fargo satılmaya mı hazırlanıyor sorusunu gündeme taşıyor.

2016 yılından bu yana banka çalışanlarının toplamda 2 milyon sahte banka hesabı açarak müşterilerini dolandırdığı iddiası ile mahkemesi sürmekte olan Wells Fargo, 2019 yılının son çeyreği itibari ile farklı bir politika benimsemeye başladı. Bu politikanın sonucundaki hedef ise merak konusu. Wells Fargo Bankasının şimdiki hamlesinin ne olacağı ekonomi gündeminde yankı uyandırıyor.

Buffet tarafından Wells Fargo bankasının hisseleri 2019’un son çeyreği itibari ile yaklaşık yüzde 15oranında azaltıldı. Koronovirüs salgının ekonomiye verdiği bu büyük zarar karşısında ve ayrıca bankanın sürmekte olan mahkemesinden sonra Wells Fargo nasıl bir yol izleyecek?

Wells Fargo Bankası İçin Varlık Sınırı Getirilmişti

2016’daki sahte hesap skandalından sonra, Federal Reserve bankaya varlık limiti getirerek varlığının 1,95 trilyon dolarda kalmasına karar vermişti.  Wells Fargo CEO’su Charles Scharf’a göre, bankanın mevcut varlık durumu 31 Mart’ta 1.943 trilyon dolardı. Böyle bir durumda alınan karar gereği bankanın kredi sunması ve kazanç sağlaması pek mümkün değil.

Fed, Wells Fargo’nun Paycheck Koruma Programı ile Wells Farego bankasının kredi sunmasına izin verdi, ancak bunlar çok az değerde faiz geliri sağlayacaktır.

Wells Fargo’daki net faiz geliri geçen yıla göre yaklaşık bir milyar dolar azaldı. Ayrıca bankanın faiz dışı gelirlerinin de rakiplerine göre önemli ölçüde düştüğünü görülmektedir. Bunun nedeni varlık sınırı olabilir.

Wells Fargo, işini destekleyen düşük karlar ve yasal kısıtlamalar ile mücadele ediyor olması sebebi ile kesinlikle bazı zorluklarla karşı karşıya. Böyle bir durumda Buffet Wells Fargo hisselerini tamamen satışa çıkarmasa da belirli bir orandaki hissesini elden çıkarabilir.