Ziraat Bankası ve Migros’tan Çiftçilere Özel Destek!

Ziraat Bankası ve Migros tarafından yapılan ortak açıklama doğrultusunda, tarımın geleceğine yatırım yapmak ve tarımsal üretimde sürdürülebilirlik sağlamak amacıyla “Üretici Finansman Sistemi” geliştirildi. Böylelikle çiftçilerin tarım ve hayvancılık ürünlerini Migros kanalı ile doğrudan tüketiciye ulaştırdıklarında bedellerini de peşin alabilmelerini sağlayacak bir sistem oluşturuldu.

Banka ve Migors tarafından yapılan açıklama doğrultusunda sisteme yönelik protokol, Migros Ticaret A.Ş. İcra Kurulu Üyesi Cem Rodoslu ve Ziraat Bankası Tarım Bankacılığından Sorumlu Pazarlama Grup Başkanı Ferhat Pişmaf tarafından imzalandı.

Oluşturulan sistem kapsamında çiftçiler, Migros reyonlarında satılacak ürünlerinin bedelini vade beklemeden Ziraat Bankası aracılığı ile peşin alabilecekler. Böylelikle raflarda yer alan ürünlerin satın alınması beklenmeden, alacaklara yönelik ödemeler banka tarafından gerçekleştirilecek. Bu sayede üreticilerin alacaklarını daha kısa sürede tahsil etmesi sağlanacak. Ek olarak üreticinden tüketiciye uzanan tedarik zincirindeki aracılar da azaltılmış olunacak. Bu durumda fiyatların dengelenmesinde büyük bir rol oynayacak.

Ziraat Bankası ve Migros Çiftçilere Destek Vermeye Devam Ediyor

Konuya yönelik olarak açıklama yapan Ziraat Bankası Pazarlama Grup Başkanı Ferhat Pişmaf şu sözleri dile getirdi:

“Ziraat Bankası olarak çiftçilerimizin tarımsal üretim ve yatırımlarına güçlü şekilde finansal destek vermeye devam ediyoruz. Migros’la imzaladığımız protokolle, çiftçilerimize yalnızca üretim aşamasının finansmanıyla değil, aynı zamanda ürününün doğrudan pazara ulaştırılması ve alacaklarını vade beklemeden hızla tahsil ederek üretimlerine daha güçlü bir şekilde devam edebilmelerine imkan sağlayarak da destek olmayı hedefliyoruz.

‘Üretici Finansman Sistemi’nde ürünlerini Migros’a satan çiftçilerin ödeme tutarları ve tarihi Migros tarafından Bankamıza bildirilecek. Talep eden çiftçilerimiz, ödeme tarihini beklemeden ürün teslimini takip eden iş gününde alacaklarını çok uygun oranla iskonto ettirerek Ziraat Bankası’ndan tahsil edebilecekler. Bu işlem için uygulanacak iskonto oranı, normal ödeme tarihini yani alacak vadesini beklemenin alternatif maliyetine göre çok daha avantajlı olacak. Çiftçi, Migros ve Ziraat Bankası üçgeninde kapalı devre bir sistem içerisinde tedarik zincirinin kısalacağını ve bunun da tüketici fiyatlarına olumlu yönde yansıyacağını düşünüyoruz.”

“Tarımsal Üretim ve Gıdaya Erişim Oldukça Önemli”

Migros Ticaret AŞ İcra Kurulu Üyesi Cem Rodoslu ise şu açıklamayı yaptı:

“İçinden geçtiğimiz zorlu süreç tarımsal üretimin ve güvenilir gıdaya erişimin önemini bir kez daha gösterdi. Kendi kendine yetebilme tüm ülkelerin en önemli gündemi. Tarım bizim geleceğimiz, alternatifi olmayan kaynak. Yaşamın olağan seyrinde devam edebilmesi için yediğimiz, içtiğimiz ve kullandığımız tüm temel ürünlerin dayanağı tarımdan geçiyor. Migros’un cirosunun da yüzde 77’si tarıma dayalı. Tarım Kredi Kooperatifleri’nden yıllık 100 milyon TL’lik alım yapıyoruz. Bu kanalla hem büyük hem de orta ve küçük ölçekli üreticilere ulaşabiliyoruz. Bunun yanında bireysel alım yaptığımız da yaklaşık 15 bin çiftçimiz bulunuyor.

Tarımsal üretimin devamlılığını sağlamak ve üreticilerin varlıklarını güçlenerek sürdürebilmeleri için finansal açıdan desteklenmeleri çok önemli. Bu sebeple Ziraat Bankası ile Türkiye’de bir ilk olan ‘Üretici Finansman Sistemi’ne imza attık. Çiftçilerimiz ürünlerinin karşılığını peşin olarak Ziraat Bankası’ndan alacak, biz de ödemeyi Ziraat Bankası’na yapacağız. Böylece tüketicilerimize çok daha uygun fiyatlı meyve sebze ve et ürünleri ulaştıracağız. Ziraat Bankası ve Migros, Türkiye’nin 81 ilinde olduğu için çiftçilerimiz hem pazarı da hem de finansmanı yanı başlarında bulmuş olacaklar. Tarladaki mahsule sahip çıkıyoruz.”