İş görüşmelerinde adaylara sorulan fakat cevabı belli olmayan, cevabı adaydan adaya göre değişen mülakat soruları da vardır. Bu sorular genel olarak adayın daha yakından tanınması ve yeteneklerinin anlaşılabilmesi amacıyla sorulmaktadır.
Adayın başvurusuna eklediği özgeçmişe özel olarak İK yetkilisi tarafından sorular üretebilir. Burada adayın başvuru yaptığı pozisyon, daha önceki iş deneyimleri ve almış olduğu eğitimler ön plana çıkar. Bu doğrultuda yetkililer ilgili pozisyona dair adaya yönelik özel testler uygulayabilir. Örneğin, teknik becerilerin yoğun olduğu bir iş pozisyonu için adaya yönelik olarak “Yazılım kodlaması alanında sahip olduğunuz yetenekler nelerdir?” sorusu gelebilir. Bu sorunun cevabı tamamen adaya yöneliktir ve belli değildir.
Bir başka örnekle konuya yaklaşmak gerekirse finans sektörüyle ilgili bir pozisyonda iş başvurusu yapan adayın 101 Alacaklı Hesabı’na alacak çıkacak şekilde örnek oluşturabilecek bir bilanço tablosu oluşturması istenebilir. Böyle bir durumda da adaya belirli bir süre verilir ve kendisine verilen testi yapması istenir.
Zekaya Yönelik Mülakat Soruları
İş görüşmelerinde cevabı belli olmayan mülakat soruları içerisinde zeka soruları da yer alır. Bu soruların amacı adayın zekasının pratikliğini ölçmek, ne gibi çözümler üretebildiğini görmektir. Bu sorular bir nevi bilmeceye benzer. Adayın hangi durumlarda ne yapacağının, nasıl davranacağının da göstergesidir. Bu soru tiplerinde verilen cevaptan çok; cevaba ulaşmak için sergilenen yaklaşım ve bakış açısı önemlidir. Zor mülakat soruları içinde olan bu soru çeşitlerine cevap verirken kullanılan taktik yetkiliyi olumlu ya da olumsuz etkileyebilir.
Bu sorulara örnek vermek gerekirse; Amerika’da kaç adet cep telefonu olduğu sorulabilir. Bunu adayın bilmesi pek olasılık dahilinde değildir. Ancak sorunun cevabını sesli düşünerek ve mantıklı bir yol izleyerek nasıl çözüleceğini yetkiliye anlatabilir. Mesela bu soruya Amerika’nın nüfusundan yola çıkarak cevap vermeye çalışmak mantıklı bir girişim olacaktır. Google tarafından sorulan mülakat soruları da bu konuda örnek verilebilir. Örneğin;
- Bir okul otobüsüne ne kadar golf topu sığar?
- Chicago’da kaç piyano çalan kişi vardır?
- Bir korsan gemisinin kaptanısınız nasıl hem hayatta kalır hem de hazineyi istediğiniz gibi paylaşabilirsiniz?
- Akşam nerede yemek yiyelim?
- San Francisco için bir tahliye planı hazırlayabilir misiniz?
Her ne kadar ilk sorunun cevabı 660 bin top olsa da diğer soruların cevabı tamamen adaya yönelik olacaktır.
Kişiliğinizi ölçmek adına psikolojik bir test uygulaması da yapılabilir. Bir görsele bakarak ilk ne gördüğünüz ve neden bu şeklin ya da figürün dikkatinizi çektiği sorulabilir. Bu tip sorular tamamen mantık ve psikoloji sorusu olarak yer alır. Her sorunun sorulma amacı farklıdır. Sorulan soru ne olursa olsun adayın mantıklı bir cevap oluşturması ve zekası, pratik çözüm yolu ile yetkiliyi etkilemesi gerekir. Bu tarz soruların sizleri korkutmasına izin vermemeli, heyecanınızı ve stres seviyenizi kontrol altında tutmalısınız.