Ekonominin sürekli gelişmesi yeni iş kollarının ortaya çıkmasına zemin hazırladı. Ekonomik sürecin yapı taşları olarak adlandırılan bankalar da uzun yıllardan bu yana gelişmeye ve global bir sektör halini almaya devam ediyor. Global süreç bankaların kurumsallaşmasını da sağlamıştır. Kurumsal iş yerlerinde disiplin ve düzen hakimdir. Bu noktada kurumsallığın olduğu bölgelerde çeşitli kurallar bulunmaktadır. İş arayan kişilerin öncelikleri arasında, kurumsal yapısı ve geçmişten günümüze popülerliğini hiç yitirmemiş olması sebebiyle banka sektörü gelmektedir.
Bankalar kurumsal yapıları içerisinde çeşitli pozisyonlarla hizmet vermektedir. Bir bankada avukat olarak da çalışabileceğiniz gibi insan kaynakları müdürü ya da satış temsilcisi de olabilirsiniz. Bunun için yetki ve becerilerinize göre başvurular gerçekleştirebilirsiniz. Ancak günümüzde gelişen bir sektör olmasına rağmen banka sayıları belirli olduğu için, aranılan personel sayısı da belirlidir. Bu noktada her başvuru olumlu olarak değerlendirilememektedir. Bankalar mümkün olduğunca nitelikli personel alabilmek için hareket ederler.
Banka personel alımları, ihtiyacın belirlenmesinin ardından, iş ilanının duyurulması ile başlar. İlanla birlikte personelde aranan tüm nitelikler yayınlanır. Mezun olunan bölüm şartı, yaş, yabancı dil yetkinliği gibi pek çok detaya yer verilir. Ancak pozisyonlar arasında şartların da değişebileceğini unutmamak gerekir. Banka personel alımları, bankanın kriterlerine göre banka sınavları ile devam eder. Bankaların isteklerine ve şartlarına göre banka sınavlarının içerikleri de farklılık gösterebilir. Gişe memurluğu için sadece genel yetenek testi istenirken, müfettiş yardımcılığı sınavında yabancı dil, genel yetenek, muhasebe ve iktisat gibi konulara da yer verilir.
Banka personel alımlarının son aşaması ise mülakat sürecidir. Mülakatı başarılı geçen kişiler bankacı olmaya hazırlardır. Her banka ihtiyaç duyduğu noktada, banka personel alımı gerçekleştirir. Personel alımına ihtiyaç duyulması beklendiği için, yılın belirli dönemlerinde işe alımlar gerçekleştirilmez. Net bir zaman verilemez. Banka personeli olmak isteyen adayların sık sık bankaların işe alım ilanlarını takip etmeleri gerekir.
Lisans Mezunu Personel Alımları
Bankaların çalışanlara sunduğu profesyonel iş hayatı pek çok kişiyi etkilemektedir. Personele kariyer imkanı sunan, haklarını koruyan ve kurumsal sürece dahil eden bankalar, iş arama sürecinde adayların yoğun ilgisine maruz kalmaktadır. Ancak bankaların alabilecekleri personel sayısı sınırlıdır. Bankacı olmak isteyen adaylarda bazı şartlar aranmaktadır. Özellikle öğrenim durumu, bankalar için ciddi bir eleme kriteridir. Banka kadrolarına bakıldığı zaman genellikle lisans mezunları yoğunluktadır.
Banka personel alımları yapılırken, kadronun büyük bir kısmı lisans mezunları için ayrılmıştır. Bu noktada bireysel satış temsilciliği, müfettiş yardımcılığı, insan kaynakları uzmanlığı gibi pek çok pozisyon için lisans mezunları tercih edilir. Bankaların yayınladıkları iş ilanlarında lisans mezunu şartının arandığı duyurulur. Genellikle üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren herhangi bir bölümünden mezun olmanız yeterlidir. Eğer açıklananın aksine, 4 yıllık bir bölümden mezun değilseniz iş arama süreciniz en başında sonlandırılır.
Banka personel alımları yapılırken, bankaların üst düzey kadroları için lisans şartı zorunlu tutulmuştur. Lisans mezunları, başvuru yaptıkları bankaların kriterlerine göre banka mülakatlarına ya da banka sınavlarına girerler. Pozisyona göre çözülmesi beklenen sınavların ardından başarı sağlanırsa mülakata davet edilebilirsiniz. Mülakat sırasında da adaylar, lisans mezunu oldukları bölümler hakkında bazı sorularla karşılaşabilirler.
Ön Lisans Mezunu Personel Alımları
Banka personel alımları sırasında, bankalar kalifiye eleman almak için bazı şartlar belirlerler. Eğitim seviyesi bu şartların başında gelir. Bunun asıl amacı, alınacak personelin kapasitesini görmek ve ilerisi için yetiştirebilmektedir. Bankalar genellikle lise, ön lisans ve lisans mezunu personeller alırlar. Ön lisans mezunu personel alımları da, klasik banka personel alım sürecine dahildir.
Banka, organizasyon yapılarına bakılarak çok fazla kadro çeşitliliğini bünyelerinde barındırmaktadır. Bu durum bankalarda kariyer hedefleyen kişi sayısını da artırmaktadır. Bankacılık sistemine dahil olmak ve bu süreçte kariyer planlamak için bazı özellikler aranır. Banka kadroları içerisinde lisans ve ön lisans personellerinin alımı çok daha yoğundur. Bankaların personel ihtiyacına yönelik bir süreç belirlendiği için yılın belirli zamanlarında alım yapıldığını söylemek doğru olmaz. İnsan kaynakları departmanının incelemelerini tamamlamasının ardından, hangi kadroda personel eksiklikleri olduğu ve kaç personel ihtiyaç olduğu belirlenir. Ardından bankanın kendi sitesinde ya da çeşitli kariyer sitelerinde bir ilan paylaşılır. Ardından süreç başlar.
Banka ürünlerinin saha satışını yapmak ya da çağrı merkezi müşteri temsilciliği yapmak için pek çok banka ön lisans mezunu personel aramaktadır. Bu kadrolar bankaların departmanları dahilinde çeşitlendirilebilir. Bunun için bankaların verdikleri iş ilanlarını düzenli olarak takip etmek önemlidir. Ön lisans personel alımları için genellikle bankalar tarafından genel yetenek sınavı yapılır. Ardından mülakat süreci tamamlanır ve işe alımlar gerçekleştirilir.
Banka Personel Alımları 2019
Her yıl olduğu gibi 2019 yılında da bankalar tarafından çeşitli iş ilanları yayınlanmıştır. Çeşitli organizasyon yapıları sayesinde pek çok departman ve dolayısıyla pek çok banka personel alımları gerçekleştirilmiştir. Banka personel alımları 2019 yılı içerisinde lise, ön lisans ve lisans mezunlarını kapsayacak şekilde yapılmıştır. Bunun yanı sıra bankalarda engelli personel alımı da yapılmaktadır.
Banka personel alımları için net tarihler vermek mümkün değildir. Bu durum bankaların ihtiyaçlarına göre şekillenmektedir. Bankaların sürekli olarak personel alımı gerçekleştirmemeleri, kadro sayısının kısıtlı olmasından kaynaklanmaktadır. Bankacı olmak isteyen adayların özellikle hangi banka bünyesinde ve hangi departman genelinde çalışmak istediklerine karar verip, o kadro ve bankanın şartları için yeterli olup olmadığı belirlemeleri gerekir.
Banka personel alımları için bankalar, kendi sitelerinde ya da kariyer sitelerinde iş ilanları yayınlarlar. Bu ilanlarda aranılan şartlara detaylı olarak yer verilir. Bu kriterlere uyan adaylar banka sınavları ve banka mülakatlarına katılabilirler. 2019 yılında da pek çok adayın banka iş ilanlarına başvurmaları ve banka sınavlarına katılmaları ile birlikte sektör hareketlilik kazanmıştır. 2019 yılı içerisinde de pek çok departmana personel alımı gerçekleştirilmiştir. Banka sınavlarında geçer not alan adaylar ardından birebir olarak gerçekleştirilen banka mülakatlarına kazanmaya hak kazanırlar. Ancak bu süreç bankalar arasında değişiklik gösterebileceğinden dolayı, çalışmak istediğiniz bankanın personel alım sürecine hakim olmanız önerilir.
Banka Departmanları Personel Alımları
Ekonominin hayatımızın merkezine oturması ve finans sektörünün sürekli gelişmesi, bankacılık mesleğini daha ilgi çekici hale getirmeye başladı. Bunun üzerine belirli standartların üzerinde çalışma imkanlarının sunulması, kurumsal bir yaşam içerisinde olmak, banka çalışanlarına tanınan çeşitli haklar, banka personel alımlarını da hareketlendirmeyi başardı.
Bankaların kendi içerisinde geniş bir organizasyon yapısı olduğunu söylemek mümkündür. Farklı departmanları bünyesinde barındıran bankalar, iş arayan pek çok adayın iştahını kabartıyor. Bankaların departmanları, genel merkez ve şube yapılanması olmak üzere çeşitlilik kazanmaktadır.
Bankaların genel merkezleri bankanın beyni olarak tanımlanabilirken, banka şubeleri ise bankaların iskeleti olarak ifade edilebilir. Genel merkezde bankanın işlevini koruyacak çalışmalar yapılır. Genel merkez içerisinde insan kaynakları, bilgi teknolojileri, hukuk müşavirliği, iletişim, dış ilişkiler, teftiş kurulu, stratejik planlama, iç kontrol merkezi gibi pek çok departman bulunmaktadır. Burada bulunan departmanlar, bankanın üst düzey kadrolarını oluşturmaktadır. Bankaların genel merkezlerinde şubelere göre daha az eleman alımı yapılır. Bu yüzden iş ilanlarının sayısı kısıtlı olmakla birlikte aranılan kriterler ve beklentiler daha ağırdır. Bankaların genel merkezlerinde çalışmak isteyen adayların, banka sınavlarında genel yetenek testinden daha fazlasına hazırlanmaları beklenir.
Banka şubeleri ise, müşterilerle direkt olarak iletişime geçtikleri için bankaların gülen yüzleri olarak ifade edilebilir. Şubelere personel alımları daha fazla yapılır. Banka şubeleri departmanlarında, satış temsilcileri, şube müdürleri, gişe yetkilileri, güvenlik görevlileri gibi pek çok pozisyon bulunur. Buralarda müşteriye sıcak satış yapılır ve birebir iletişim kurulur. Bankaların imajlarını en iyi gösterebilecekleri bölge şubelerdir. Şube personel alımları için yapılan sınavlarda genellikle genel yetenek sorularına yer verilir. Ancak bankadan bankaya ve departmanlara göre değişiklik gösterebileceğinden dolayı sürece hakim olmak önemlidir.
Banka Personel Alımları Başvuru Süreci
Banka personel alımları yapılmadan önce ihtiyaçlar kurumların insan kaynakları departmanı tarafından belirlenir. Ardından işe alım süreci başlatılır. Kurumların ihtiyaçlarına yönelik değiştiği gibi, kurumun çalışma stratejisi etrafında da şekillenebilir. Finans sektörünün yapı taşlarından birini oluşturan bankacılık, sık sık personel alımlarının yapıldığı bir meslek dalıdır. İşe alım süreci ise iş ilanının yayınlanması ile başlar ve mülakat sürecinin sonuçlanması ile tamamlanır.
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte, banka personel alımları online olarak yapılmaktadır. Banka iş ilanları, bankanın internet sitesinde ya da çeşitli kariyer sitelerinde yayınlanır. Ancak iş ilanlarının yayın tarihi hakkında kesin bir bilgi bulunmaz. İhtiyaca yönelik yapıldığı için her an yayınlanabilir. Bankacı olmak isteyen adayların, bankaların iş ilanlarını internet siteleri ya da kariyer siteleri aracılığı ile sık sık takip etmeleri gerekir.
Bankaların iş ilanları kısıtlı bir süre için yayınlanır. Başvuru yapmanız için ortalama olarak 2 y da 3 haftanız olacaktır. Bu yüzden başvuru tarihini kaçırmamaya özen göstermelisiniz. Başvuru yaparken sisteme gireceğiniz bilgilerin doğru olmasına özen gösterin. Bazı bankalar, yapılacak banka sınavı için adaylardan belirli miktarlarda ücret ödemelerini isterler. Bu durumda bankanın istediği ücreti, son başvuru tarihine kadar yatırmış olmalısınız.
Doğru şekilde başvuru gerçekleştirmek için bankanın yayınladığı iş ilanını doğru incelemeniz gerekir. Söz konusu ilanın yayınlanmasının ardından, istenilen yetkinliklerin tahlil edilmesi gerekir. Bu ilanlar bankacı olmak isteyen adaylar tarafından günü gününe takip edilmelidir. İncelediğiniz ilan sonunda, kriterlere uyum sağladığınızı düşünmeniz halinde başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Olumlu bir değerlendirme sürecinin sonunda banka sınavı ya da görüşmesi için davet alırsınız. Sınav sistemi kadrodan kadroya değişiklik gösterir. Bazı kadrolarda sadece genel yetenek sınavı yeterli görülürken, bazı kadrolarda yabancı dil, hukuk, iktisat, maliye gibi karmaşık sınavlara tabi tutulabilirsiniz. İlanda yer lan bilgilere göre sınavlara hazırlamanız olumlu sonuçlar alma şansını artırır. Bankaların online olarak gerçekleştirilen başvuru süreci son derece hızlı ve pratiktir. Başvurunun ardından gerçekleştirilen banka sınavları ve mülakatlar için iyi hazırlanmış olmanız son derece önemlidir.
Ziraat Bankası Personel Alımları
Ziraat Bankası’nın geçmişi Osmanlı İmparatorluğu’na kadar uzanmaktadır. Köklü bir geçmiş ve bankacılık sektöründeki sistemleştirilmiş yapısı sayesinde ülkenin en önemli kamu bankalarından birisi halini almıştır. Ziraat Bankası içerisinde pek çok organizasyon yapısı ve buna bağlı olarak gelişen departmanlar bulunmaktadır.
Bankacılık kariyerini seçmek ve bu sektörde ilerlemek isteyen pek çok adayın hayallerini süsleyen Ziraat Bankası zaman zaman banka personel alımları gerçekleştirmektedir. Bankanın ihtiyaçlarına yönelik gerçekleştirilen işe alım süreçleri belirli kriterlere dayanmaktadır. Ziraat Bankası yapı gereği banka içerisinde kalifiye personeller istihdam etmek ister.
Ziraat Bankası tarafından banka personel alımları hem kendi sitesinde hem de çeşitli kariyer sayfalarında yayınlanan ilanlarla duyurulur. Bu ilan içerisinde ihtiyaç duyulan pozisyon, personelde aranılan kriterler ve sınav için gerekli bilgiler bulunmaktadır. Banka uzun yıllar boyunca KPSS puanı ile alım yapmış olmasına rağmen artık KPSS şartı aranmamaktadır. Banka kendi sınavını kendi yapmaktadır.
Ziraat bankası personel alımları sınavları Anadolu Üniversitesi aracılığıyla gerçekleştirilir. Sınavların büyük bir kısmı uzun yıllardan bu yana online olarak değil yazılı olarak yapılmaktadır. Sınav başvuru için Anadolu Üniversitesi sitesi kullanılabilir. Bazı sınavlar için banka tarafından ücret talep edilebilir. Böyle durumlarda başvuru yaparken ücreti yatırmış olmanız gerekiyor. Genellikle ilan başvuruları için iki haftalık bir süre tanınır. Başvuru tarihini kaçırmadan önce, sisteme girerek bilgilerini tam ve eksiksiz olarak kaydetmelisiniz.
Ziraat Bankası sınavları genellikle genel yetenek, yabancı dil, muhasebe ve maliye gibi konulardan oluşur ancak bu içerik kadroya göre değişiklik gösterir. Başvuru yapmadan önce, ilanda yer alan sınav bilgilerini doğru bir şekilde incelemeli ve ardından yeterli olduğunuzu düşünüyorsanız başvuru yapmalısınız.
Vakıfbank Personel Alımları
İlk olarak 1954 yılında kurulan Vakıfbank, vakıf kaynaklarını ekonomik kalkınma amacıyla kullanmak için kurulmuştur. Türkiye’nin önde gelen kamu bankaları arasında yer alır. Kurumsal bir çalışma hayatı, profesyonel iş hayatı ve kariyerde yükselme imkanları tanıdığı için, bankacı olmak isteyen pek çok adayın kıskacına girmiştir.
Vakıfbank banka personel alımı yaparken belirli kriterler üzerinde durmaktadır. Bünyesine kalifiye personeller katmak isteyen bankanın organizasyon yapısı her geçen gün büyüdüğü için, ihtiyaç duyulan personel sayısı da artmaktadır.
Vakıfbank personel alımları tamamen ihtiyaca yönelik şekiller. Daha önceki yıllarda KPSS ile alım yaparken sonrasında banka kendi sınav sistemini oluşturmayı başarmıştır. İnsan kaynakları departmanı tarafından personel ihtiyacının belirlenmesi üzerine, bankanın kendi internet sayfasında ya da çeşitli kariyer sitelerinde personel ilanları yayınlanır. Bu ilan içerisinde söz konusu departman hakkında bilgi verilirken, personelde aranan kriterlere de yer verilir. Ardından yapılacak banka sınavının detayları açıklanır.
Vakıfbank tarafından yayınlanan ilanlar yaklaşık olarak 2 ile 3 hafta arasında açık kalır. Bu süreçte takip ederek başvurunuzu gerçekleştirmelisiniz. Başvuruyu bankanın kendi internet sitesinden online olarak yapabilirsiniz. Ancak sisteme girdiğiniz bilgilerin tam ve eksiksiz olduğundan emin olmalısınız. Hatalı bilgiler başvurunuzun olumsuz sonuçlanmasına yol açacaktır. Vakıfbank’ın gerçekleştirmiş olduğu sınavlar Boğaziçi Üniversitesi aracılığı ile yapılır. Ankara, İstanbul gibi merkezi illerde yapılmaktadır. Bankanın açtığı ilana ve başvuru yapılacak pozisyona göre banka sınavlarında, genel yetenek, yabancı dil, hukuk, muhasebe ve maliye gibi çeşitli kategoriler bulunur. Öncesinde ilan detaylarını doğru şekilde incelemeli ve başvurunuzu ona göre gerçekleştirmelisiniz.
Halkbank Personel Alımları
Halkbank ilk kez Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1933 yılında kurulmuş ancak 1938 yılında faaliyete geçmiştir. Geçmişte savaşın bıraktığı izleri silmek ve ülke ekonomisini yeniden toparlamak için kurulan banka, halkın bankası olarak tanımlanıyor. Türkiye’nin en köklü kamu bankalarından birisidir. Bankacılık sistemi ve kurumsal yapısı ile birlikte her geçen gün gelişmeye devam etmektedir.
Halkbank banka personel alımları her yıl ihtiyaca göre çeşitlenmektedir. Finans sektöründe kariyer hedefi olan pek çok bankacı adayı için tercih edilmektedir. Bankanın insan kaynakları departmanı tarafından ihtiyaca yönelik hazırlanan rapor sonrasında, çeşitli departmanlarda personel alım ilanı yayınlanır. Bu iş ilanlarını banka genellikle kendi internet sitesi üzerinden duyurmaktadır. Ardından bankanın kariyer kategorisi üzerinden ilana başvuru yapıp, doğru ve yeterli bir özgeçmiş oluşturarak süreci başlatabilirsiniz. Başvurular online olarak hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir. Olumlu başvurular ise banka sınavlarına giriş hakkı kazanırlar. Halkbank tarafından online ve yazılı olmak şartıyla iki farklı sınav türü bulunur. Aranan personel kriterlerine ve alım yapılacak departmana göre bu sınavların şekli ve içeriği değişiklik gösterebilir. Sınavlardan başarı gösteren adaylar mülakata davet edilirler. Mülakatların asıl amacı, iş deneyimlerinizi öğrenmek, karakterinizi analiz etmek ve gelecekle ilgili planlarınıza inmek olarak ifade edilebilir. Alım yapılacak pozisyona göre sorular da değişir. Bankanın asıl amacı en kalifiye elemanı seçmek olarak tanımlanabilir.
Halkbank sık sık lisans ve ön lisans mezunu personel alımları gerçekleştirmektedir. Bankacılık kariyeriniz bir kamu bankasında ilerletmek isteyen adaylar için Halkbank’ın iş ilanlarını güncel olarak takip etmelerini öneririz. Böylece sürece hakim olabilirler.