Akbank’tan Grev Sesleri Gelmeye Başladı

Akbank ile yetkili olan sendika BANKSİS arasında gerçekleştirilen bazı görüşmeler olumsuz sonuçlanmıştı. Özellikle 18. Dönem Toplu İş Sözleşmesi imzalanırken karşılıklı olarak çeşitli anlaşmazlıklar ortaya çıkmıştı. Bu anlaşmazlıkların sonuçlanması için Akbank harekete geçti ve 15 Kasım 2019 tarihinde ilk kez arabuluculuk kurumuna başvuruda bulunmuştu.

Resmi arabulucu tarafından gerçekleştirilen değerlendirme süreci, 3 Ocak 2020 tarihinde sona ermişti. Süreç her iki taraf için de olumsuz sonuçlandı. İki taraf arasında ortak bir sonucun elde edilmemiş olması nedeniyle BANKSİS tarafından yeni bir açıklama yapıldı. Arabulucu Uzlaşmazlık Raporu’nun tebliğ edilmesinin ardından, 6356 sayılı Sendikalar ve TİS. Kanunu çerçevesinde yapılacaklar yeniden gözden geçirildi. Kanunun 60. Maddesinde, yetkili olan sendikanın 60 gün içerisinde grev kararı alma ve uygulama hakkının bulunduğu belirtiliyor.

En son 2017 yılında da gerçekleştirilen dönem sözleşmesi anlaşmazlıkla sonuçlanmıştı. Bu karar üzerine Akbank grev kararı aldığını açıklanmıştı. Ancak alınan grev kararı, Bakanlar Kurulu değerlendirmelerinin ardından 60 gün süreyle ertelenmişti. 60 günlük sürenin dolmasının ardından yetkili sendika Yüksek Hakem Kurulu’na başvuru yapmıştı. Yapılan başvurunun değerlendirilmesinin ardından toplu sözleşme kabul edilmiş ve süreç sonlandırılmıştı. Yeniden anlaşmazlığı yaşanması ve arabuluculuk hizmetlerine rağmen sorununun çözülmemiş olması Akbank’tan grev seslerinin yükselmesine neden oldu. Henüz konu hakkında herhangi bir açıklama yapılmadı.