Uluslararasında hizmet veren 8 bankadan şok karar haberi gündeme damgasını vurdu. Bu bankalar, korona virüs hakkındaki kararlarından bir tanesini de ortak olarak verdi ve ‘Hisse alımı yerine kredi’ dedi.
Haziran ayının sonuna kadar hisse alımlarının durdurulacağı ve bu sermayenin de korona virüsten etkilenen işletmelerin sermayeli için kullanılacağı öğrenildi. ABD’nin büyük bankalarından alınan bu karar iş dünyasında bir umut yaşanmasına sebep oldu.
ABD bankaları, koronavirüsün ekonomiye yansıttığı büyük krizin tam anlamıyla farkında. Çözümü ise ABD’nin 8 büyük bankasının bir araya gelmesi ile bulundu. Alınan karar ile birlikte koronovirüsün ekonomiye düşürdüğü ağır darbenin ve olumsuz yan etkilerinin mümkün olduğunca hafifletebilmesi hedefleniyor.
Alınan kararın uygulanmaya başlanması ile birlikte, 8 banka 30 Haziran’a kadar kendi hisselerinin geri alımını durduracak. Hisse geri alımına harcanmayan bu paranın kullanım yeri ise belli. Korona salgının ağır ve yıpratıcı etkilerinden olumsuz yönde etkilenen bankaya ait müşteriler için kullanılacak. Birey ve işletmelere kredi olarak sunulacak olan bu paranın ekonomi gündemindeki çöküşü bir nebze de olsa hafifletmesi hedefleniyor.
Hisse Alımını Durdurma Kararı Alan 8 Banka
Finansal Hizmetler Formunda ortak karara evet diyerek imzasını atan sekiz bankanın isimleri bildirildi. JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of New York ile birlikte 8 banka, artık 30 Haziran’a kadar hisse alımı yapmayacak.
Forumda dikkat çeken en önemli noktalardan biri ise CAVID-19 isimli yen t ip korona virüs için yapılan yorumdu. Bu virüsten ‘küresel ekonomide eşi görülmemiş bir zorluk’ olarak bahsediliyordu.
8 Banka tarafından alınan bu karar ABD milletvekillerinin baskısı üzerine geldi. Geçen hafta büyük bankaların hisselerini geri almak için fon kullanmayı bırakmalarını ve ekonomiyi desteklemeye yönelik adım atmaları hakkındaki gereksinimini vurgulayan ABD millet vekillerinin uyarıları dikkate alındı.