Adayların Mülakatlarda İzlemesi Gereken Yol!

Yılın her döneminde pek çok kişi personel alımları için başvuru yapıyor ve bu başvurular sonucunda ön değerlendirmeden geçen adaylar iş görüşmesi mülakatı yapılmak üzere şirkete davet ediliyor. İş görüşmesi için davet edilen adayları ise stresli, heyecan dolu ve ön hazırlık gerektiren ciddi bir süreç bekliyor. Hayallerindeki işe kavuşmak isteyen adayların bu dönem içerisinde kendilerini tamamen mülakata yönelik hazırlaması ve çalışması gerekiyor.

İş Görüşmesi Mülakatlarının Amacı

Bir iş görüşmesine katılmak üzere davet alan adayın öncelikle mülakatların neden yapıldığına dair bilgi edinmesi gerekir. Dünya üzerinde gerçekleşen tüm mülakatların amacı, işverenlerin potansiyel yeni personelleri değerlendirmelerini sağlamak, onları tanımak ve işe uygun olup olmadıklarına karar vermektir.

Fakat iş görüşmelerine bir tek işveren açısından bakmak da yanlıştır. Mülakat aynı zamanda aday açısından da bir değerlendirme sürecidir. Şirket hakkında bilgi edinmek, şirketin kültürünü, çalışma şeklini, vizyon, misyon ve değerlerini öğrenmeyi sağlar. Adayın hayal ettiği iş pozisyonu ve görev tanımı ile karşısına çıkan iş pozisyonunu, görev tanımını ve şirketi kıyaslamasına yardımcı olur.

İş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

İş görüşmesinde öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken nokta, mülakat aşamasında karşılaşılabilecek sorulardır. Adayın mutlaka mülakat öncesi hazırlığını yapması gerekir. Bir iş görüşmesinden başarı ile ayrılmak isteniyorsa, iş arama sürecine girildiği andan itibaren hazırlıkların yapılmasına, olası iş görüşmesi sorularına yönelik çalışmaların başlatılmasına ihtiyaç vardır. Bu çalışmaların ve hazırlıkların yapılması, adayın pratik kazanmasını, olası mülakat sorularına yönelik kendini tam anlamıyla ifade edebilecek cevapları bulmasını sağlayacaktır.

Mülakat sırasındaki iletişime oldukça dikkat edilmelidir. Adayın sorulan sorulara kısa, net ve açıklayıcı cümlelerle cevap vermesi gerekir. Önceki işinden hangi sebepten ayrıldığı, ne gibi beklentilerini karşılamadığını anlatmalı, ancak bunları anlatırken kesinlikle eski iş yerini kötülememelidir. Adaylar iş görüşmesi esnasında kariyer hedefleri ile ilgili detayları, maaş beklentisini, çalışma saatlerine dair fikirlerini, şirketin misyon ve vizyonuna dair kendi bakış açısını ifade etmesi de gerekir. Bu bilgilerin paylaşılması, aday açısından avantaj yaratır.

Sözsüz İletişime de Dikkat!

Mülakatlardaki sözlü iletişim kadar sözsüz iletişim yönünüze de ağırlık vermeniz gerekir. İlk defa bir iş görüşmesine katılacak olan aday, mülakat hakkında pek çok soruya yanıt arayacaktır. “Nasıl giyinmeliyim?”, “Nasıl davranmalıyım?”, “Nasıl bir selamlama yapmalıyım?” gibi pek çok sorunun cevabını bulmak isteyecektir.

Tüm bu sorular, iletişimin sözsüz bir şekilde gerçekleşen yanını kapsar. Öncelikle her aday mülakattan önce “prezantabl” kavramını araştırmalıdır. Şirketler kendi bünyelerinde “prezantabl” olan personeller ile çalışmak isterler. Prezantabl personel demek; giyimine, duruşuna, bakımına, fiziksel görünümüne ve hareketlerine oldukça dikkat eden, jest ve mimiklerini başarılı bir şekilde kullanan personel demektir. Bu kavram iş dünyası açısından oldukça önemlidir.

Adaylar, mülakat içerisindeki konuşmalarına, diksiyonuna, telaffuzuna, jest, mimik ve hareketlerine, ses tonuna dikkat etmelidir. Ses tonu ne alçak ne de yüksek olmalıdır. Doğru ses tonunun bulunması için mülakat öncesi pratik yapılmalıdır. Alçak bir ses tonu özgüven eksikliği, yüksek ses tonu ise kibir olarak algılanabilmektedir. Gereken yerlerde vurgulama yapmak haricinde ses alçaltılmamalı ya da yükseltilmemelidir.