Bakan Selçuk Asgari Ücret Açıklaması Yaptı

Bakan Selçuk Asgari Ücret Açıklaması Yaptı
Bakan Selçuk Asgari Ücret Açıklaması Yaptı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, asgari ücret hakkında açıklama yaptı. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin toplandığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 4 Aralık 2020 tarihinde ilk toplantısını gerçekleştireceğini ifade etti. Bu toplantıda 2021 yılında uygulanacak asgari ücreti belirleme çalışmaları yapılacak.

Gerçekleştirilecek olan ilk toplantıda işçi ve işveren temsilcileri ile fikir alışverişinde bulunduklarını söyleyen Selçuk, “Asgari Ücret Tespit Komisyonumuzun 2021’de geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını 4 Aralık’ta yapmasını kararlaştırdık. Sürecin şimdiden tüm kesimlere hayırlı olmasını diliyorum. Bu yıl asgari ücretin, tüm tarafların uzlaşısı ile tespit edilmesini temenni ediyorum.” dedi.

Asgari Ücret Nasıl Belirlenecek?

Her yıl uygulamaya alınan asgari ücret, yasa gereği 5’er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenmekte. Komisyonun işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor. İşçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olması nedeniyle Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) oluşturuyor.

Gerçekleştirilecek olan toplantının başkanlığını ise Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk üstleniyor. Son toplantı yine Bakanlık’ta yapılıyor ve burada alınan kararla birlikte (oy çokluğuna göre) uygulamaya geçiliyor.

Mevcut Ücret Ne Kadar?

Günümüzdeki asgari ücret bekar bir işçi için aylık brüt miktarı 2 bin 943 lira olarak yer alıyor. Vergiler ve diğer kesintiler düşüldüğünde net ücret 2 bin 324 lira 71 kuruş oluyor. Apartman görevlileri için normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmiyor. Bu nedenle apartman görevlileri  net olarak 2 bin 501 lira 55 kuruş alıyor.

İşveren açısından asgari ücretin maliyetine bakıldığında bir işçi için 3 bin 458 lira olarak hesaplanıyor. Bu tutarın 2 bin 943 lirasını brüt asgari ücret, 456 lira 17 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 58 lira 86 kuruşu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.