Bankacılıkta Yükselme Prosedürü Nasıl İşliyor?

Bankacılık, ülkemizde son zamanlarda oldukça rağbet gören sektörlerin başında gelmektedir. Bankacı olmak isteyen üniversite öğrencilerinin ve adaylarının, kariyer hedeflerini ve planlarını oluşturması için bankacılıkta yükselme prosedürü hakkında bilgi sahibi olması gereklidir.

Kariyer planında bankacı olmak ve bankacılık sektörü içerisinde yer almak isteyen adayın, sektöre nasıl giriş yapması gerektiğini, hangi pozisyonlarda çalışmasının şart olduğunu ve kariyer basamaklarını nasıl atlayacağını bilmesi önemlidir.

Bankacılık Sektörüne Giriş Yapmak

Başarılı bir kariyer planlaması için sektör hakkındaki detayların bilinmesi gerekir. Bankacılık sektöründe faaliyet göstermek isteyen adayların, sektör içerisine giriş yapabilmesi için öncelikle üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olması gerekir. Ülkemizde bankacılık eğitimi veren 2 yıllık ve 4 yıllık olmak üzere bankacılık bölümleri bulunmaktadır.

Bu bölümler; İşletme, İktisat, Bankacılık ve Sigortacılık, Bankacılık, Finans, Ekonomi, Pazarlama, Sermaye Piyasası ya da Maliye olarak yer almaktadır. Bu bölümlerden mezun olan adaylar bankacılık sınavından başarılı olduktan sonra sektör içerisindeki kariyer yaşamlarına başlayabilmektedir.

Bankacılık Sektöründe Kariyer Yapmak

Bankacılık, stresli ve zor bir iştir. Bu nedenle sektör içerisinde kariyer yapmak isteyen adayların bankalar tarafından aranan şartlara uyumlu olması gereklidir. Hızlı bir şekilde terfi alabilmek ve kariyer basamaklarını tırmanabilmek için genel ve özel olarak istenilen niteliklere adayın uyum sağlayabilmesi oldukça önemlidir.

Banka içerisinde kariyer yapmak isteyen kişilerin sürekli olarak iş ilanlarını takip etmesi de gereklidir. Yükselme amacınız varsa, insan kaynakları tarafından oluşturulan ilanları takip etmeniz şarttır. Adayların yükselebilmesi için istedikleri iş pozisyonuna geçerken sınavlara girmeli ve bu sınavlardan başarılı olmalıdır.

Bankacılık Sektöründe Yükselme Aşamaları

Bankacılık sektörüne giriş yapan adaylar, sektöre gişe elemanı olarak başlarlar. Gişe elemanlarını genel olarak üniversite mezunları istihdam edilir ve bu alan bankacılık sektörünün en alt seviyesidir.

Gişe elemanlığının bir üst seviyesi Satış ve Müşteri Temsilciliğidir. Bu alanda çalışan personeller bankalara ait hizmet ve ürünlerin satışını gerçekleştirmekle yükümlüdür. Kredi, sigorta ve bu tip banka ürünlerinin satışı yapılmaktadır. Aynı zamanda bir tek satış değil, ürün ve hizmetlerin pazarlaması da bu alanda çalışan personellere aittir.

Satış ve Müşteri Temsilciliğinin bir üst seviyesi Satış Yetkilisi pozisyonudur. Banka içerisinde Satış Yetkilisi olan personeller, kredi ve satış gibi alanlarda operasyon bölümlerini yöneterek bankaya katkı sağlamaya çalışmaktadır. Bu iş alanının bir diğer ismi “Servis Yetkilisi” olarak bilinmektedir.

Servis ya da Satış Yetkilisi olunduktan sonra kariyerinde yükselmeye devam etmek isteyen adaylar için bir diğer aşama Uzman Yardımcısı ve Uzmandır. Uzman Yardımcısı ve Uzman olan personeller bankanın portföyünü, mali analizini, kredilerini, satış ve pazarlama faaliyetlerini, alınacak stratejik kararların belirlenmesini sağlamaktadır. Bankanın iç kontrol sistemi, burada çalışan personeller tarafından gerçekleştirilmektedir.

Bankacılık sektöründe kariyer yapmak isteyen kişilerin tırmanabileceği son basamak Müfettiş Yardımcılığı ve Müfettişliktir. Müfettiş Yardımcısı ya da Müfettiş olan kişiler, bankalara ait şubeleri ve genel müdürlükleri içerisinde banka faaliyetlerinin düzenli, sistematik ve planlı bir şekilde gerçekleşip gerçekleşmediğini denetleyen kişilerdir.