Bankalar Personel Çıkarmaya Devam Ediyor

Pandemi sürecinde işten çıkarma gerçekleştirmeyen bankalar daha fazla dayanamadı. Beklenenden daha uzun süren salgın bankalar için zor günlere sebep oldu. Bankalar çalışanlarını işten çıkarmaya yönelmek zorunda kaldı.

Financial News, 2020 yılı boyunca karın azaldığını ve bankaların maliyet azaltma yoluna gittiklerini belirtti. Ticaret ve yatırım konusunda gelir artıyor ancak krediler için kenara ayrılan paralar, bankaların kar oranlarını olumsuz etkiliyor. Kenara ayrılan 139 milyar dolar, bankalar için uzun vadeli güçlükler doğurdu. Yatırımcılar ise maliyet kesintisi adına bankalara baskı yaptı.

Tazminat danışmanlığı kuruluşu olan Johnson Associates, bir raporunda 2020 boyunca işten çıkarılmaların arttırılması ve 2021 yılında da harcamaların azaltılması gerektiğini ve üst düzey yöneticilerin ödemelerinin dengelenmesi gerektiğini belirtti.

Coalition şirketinin araştırma direktörü olan Amrit Shahani, işten çıkarmaları olduğundan daha büyük bir stratejik plan olarak nitelendiriyor.

Personel Çıkaran Bankalar

Çalışanlarıyla pandemi yüzünden yollarını ayıran bankalar, Deutsche Bank, NatWest, Nomura Credit Suisse, ABN Amro, Societe Generale ve HSBC’dir.

Deutsche Bank, toplamda 18 bin personelini işten çıkarma planını geçtiğimiz mart ayında durdurmuştu ancak maliyetler konusunda baskı altındaydı. NatWest, bankanın risk ağırlıklı varlıkları yarıya indirerek daha geniş bir strateji ile 130 iş kesintisi gerçekleştirdi.

Nomura, 100 kişiyi isten çıkardı ve maliyeti 1 milyar dolar küçültmüş oldu. Şimdi ise yüzde 10 daha daküçülecek ve 45 personelini daha işten çıkaracak. Credit Suisse, maliyetleri yaklaşık 439,6 milyon dolara düşürdü. ABN Amro, çekirdek birimler dışında kalan birimlerden önümüzdeki 3-4 yıl içerisinde toplamda 800 personelini daha işten çıkaracak. Societe Generale, önümüzdeki üç yıl içinde küresel piyasalar biriminden 450 milyon euroluk maliyet düşürmeyi planlıyor.

HSBC ise haziran ayında işten çıkarmaları yaklaşık 3 aylığına durdurmuş oldu. Bankanın CEO’su Noel Quinn ise 35 bin kişinin çıkarılmasına her zamankinden daha gerekliydi şeklinde açıklama yaptı.