Bir Sınav Sorusu: Türkiye’nin İhracat Rakamları

5 yıldır İşletme bölümü okuduğuma mı yanayım, her sene aynı dersleri farklı isimlerle adlandırarak bize anlatmalarını mı bilemiyorum fakat, derslerine katıldığım öğretmenlerimin kalitesi sayesinde, Türkiye hakkında birçok yeni bilgiyi hafızamın D sürücüsü kısmına atabiliyorum.

Dün Uluslararası Ticaret ve Uluslararası Pazarlama olmak üzere iki adet bölüm dersimin sınavına girdim. İki derse de aynı öğretmen giriyor. Öğretmenimi de epey bir severim. Kendisine buradan selam olsun…

İki sınavda da önüme aynı soru geldi. “Türkiye’nin TÜİK verilerine göre 2018 yılı ihracat rakamlarına göre … ihracat yapılırken, en çok ihracat yapılan ülke … olmuştur” şeklinde.

TÜİK verilerine göre Türkiye’nin 2018 yılı ihracatı yüzde 7 artışla 168 milyar dolar, ithalatı yüzde 28,4 düşüşle 223 milyar dolar ve dış ticaret açığı yüzde 28,4 düşüşle 55 milyar dolar olarak açıklanmıştı. En çok ihracat yapılan ülkeler de Almanya ve Rusya.

Sınava girecekken bu sorunun önüme geleceğini öncesinden bildiğim için kısa çaplı bir ithalat-ihracat durumumuz hakkında araştırma yaptım. Şahsen, bu rakamlar o kadar komiğime geldi ki, yahu dedim ne güzel bir ülkeyiz ticari faaliyetlerimiz ne kadar gelişmiş de benim haberim yokmuş (!)

Mercedes’in Anavatanına Araba İhracı Yapmak

Audi, BMW, Mercedes Benz, Opel, Porsche, Volkswagen, Bugatti ve Lamborgini üreten Almanya’ya en çok araba ihracatı yapmış olmamız size de şimdi komik gelecektir.

Hadi bunu bir kenara bırakalım… Ya Rusya? Doğalgazın cennetine, doğalgaz ihracı yapmışız. Vay efendim sen şu işe bak!

Sınıf içerisinde konuşuyoruz haliyle bu rakamlardan. Bir arkadaşım dedi ki “Yedek parçadır ya o. Araba değildir. Yedektir, yedek”.

Ben de inanamıyorum bu rakamlara diyebildim ve güldüm sadece. Audi’nin, BMW’nin Lamborgini’nin memleketine araba ticareti yapmış olmamız, daha da doğrusu ihracı yapmamış olmamız hiç de inandırıcı gelmiyor bana nedense…

Rusya’ya doğalgaz ihracı yapmak da…

Açıklanan rakamlar da…

Madem Bu Kadar Ticari Faaliyetimiz Vardı

İhracatın 168 milyar dolar rakamına, ithalatında yüzde 28’lik bir düşüşle 223 milyar dolara gerilemesi ve bu rakamların TÜİK tarafından açıklanan veriler olması epey bir ilginç.

Geçtiğimiz yıl bu aylarda açıklanan ilk çeyrek rakamlarını yorumlamıştım. Hatırladığım kadarıyla Türkiye için 5 yılda 500 milyar dolarlık bir ihracat hedefi koymuşlardı.

Hedef buysa ve bu şekilde ilerleniyorsa, tebrik ederim. Güzel bir başarı… Fakat biraz daha inandırıcı rakamlarla bu bilgileri paylaşsak daha güzel olabilirdi diye düşünüyorum.

Ticaret yapabiliyorsak, ülkenin gelişmesi lazım, batması değil. Giderek çöküşe geçmişiz ama ihracatımız artmış. İthalatımız azalmış. Dış ticaret açığımız 100 milyar dolarlardan bir yıl içerisinde 55 milyar dolara gerilemiş.

İşletme okuduğum için mi bilmiyorum, bunları yazarken içten içe alay ederek gülüyorum. Bu veriler beni tatmin etmiyor ülkenin halini gördükçe, şaşıp kalıyorum vallahi!