Bireysel Emeklilik Hesaplama Nasıl Yapılır?

Bireysel Emeklilik Hesaplama Nasıl Yapılır?

Bireysel Emeklilik Hesaplama – Bu sistem 2000’li yılların başında yürürlüğe sokulmuştur. Sistemin temel amacı insanlar çalışırken aynı zamanda kendilerine bir birikim sağlayarak emekli olduklarında bu birikimleriyle rahat bir hayat geçirmelerini kolaylaştırmaktır.

Bireysel Emeklilik Avantajları Nelerdir?

Bireysel emeklilik sisteminde yaptığınız yatırıma ek olarak birde devlet size belli bir oranda katkı sağlar.

  • Emekli olduğunuzda ikinci bir geliriniz olmuş olur.
  • Güvenli bir birikim sistemidir çünkü portföy ve gelirleriniz SPK tarafından denetim altındadır. Şirketinizin günlük faaliyet raporları ise Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından kontrol edilir.
  • Bireysel emeklilik fonunuz ayrıca satış ve pazarlama uzmanları tarafından yönetilir.
  • Ayrıca eğer ödeyemeyecek bir duruma gelirseniz o zaman herhangi bir yaptırım uygulanmadan daha sonra paranız olduğunda tekrar ödemeye devam edebilirsiniz.

Ayrıca bu yatırım türünde paranızı daha iyi muhafaza ederek yıllar boyu paranıza dokunamayarak uzun vadede iyi bir birikim sağlamış olursunuz. Böylece emekli olduğunuzda daha rahat bir yaşam geçirirsiniz.

Devlet Katkısı Nedir?

Devlet katkısı; katılımcı tarafından ödenen katkı payının %30’luk kısmının devlet tarafından karşılanmasıdır. Örneğin, aylık 100 lira ödüyorsanız devlet size 30 lira bir katkı yapar. Eğer 1000 lira ödüyorsanız 300 lira da devlet tarafından karşılanır.

Bu katkı yılda en fazla asgari ücretin %30’unu aşamaz. Devlet katkısından vergi yalnızca getiriden alınır. Bireysel emeklilik sisteminden katılımcı 3 sene geçmeden ayrılırsa bu katkı payından yararlanamaz.

Eğer sistemde 3 sene kalırsanız %15’lik katkı payına, eğer sistemde 6 sene kalırsanız %35’lik katkı payına, eğer sistemde 10 sene kalırsanız %60’lık katkı payına ve eğer sistemdeyken vefat etmeniz durumunda katkı payının %100’ünü elde etmeye hak kazanırsınız.

Dezavantajları Nelerdir?

Bireysel emeklilikte avantajlar olduğu gibi dezavantajlarda mevcuttur. Örneğin, yıllarca biriktirdiğiniz para sonrası emekli olmadan önce yaşamınızı yitirdiğiniz zaman paranızı harcamadan bu dünyadan göçmüş olacaksınız bu durumda paranız sizin yakınlarınıza ödenir.

Bireysel Emeklilik Nasıl Hesaplanır?

Bu tür hesaplamalarda birçok detay vardır. Örneğin, sizin yaşınız, emekliliğinize kalan süre, yapacağınız birikimin ne kadar sık olacağı, katkı payınız, buna ek olarak senelik artış yüzdesi gibi parametrelere bakarak bankalar size uygun bir hesaplama yaparlar.

Eğer siz 20 yaşınızda başlayıp aylık 1.000 lira ödemeye başlarsanız ve emeklilik yaşınızda 65 ise yıllık artış oranlarıyla birlikte emekli olduğunuzda aşağı yukarı biriken tutar 3.500.000 lira olabilir. Bu hesaplamaları bankalara müracaat ederek daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Hesaplama Detayları Nelerdir?

Bireysel emeklilik hesaplanırken işçilerin ücretlerinden bir miktar (%3) kesilerek bireysel emeklilik hesabına geçer. Bu oran işçilere bağlı olarak arttırılabilir veya azaltılabilir. Bireysel emeklilik için her sene belirlenen bir tutar vardır. En az 125 lira katkı payı ödenebilir. Bu tutar ise aylık, 3 aylık veya 6 aylık olarak ödenebilir.