Emeklilik Danışmanı | Görevleri ve İş İmkanları

Emeklilik Danışmanı

Emeklilik Danışmanı olmak, kurum ve kuruluşlar içerisinde emeklilik hükmü hakkında öneride bulunmak, bilgi sağlamak ve kurum/kuruluş açısından en iyi emeklilik karşılığını göstermek olarak açıklanabilmektedir. Bu meslek grubuna sahip olan kişilerin finansal ürünler, hizmetler, pazarlar hakkında derinlemesine bilgi sahibi olması gerekmektedir. Ek olarak iletişim ve çözüm odaklı becerilere ihtiyaç duyulmaktadır.

Bankalar, sigorta şirketleri, finansal hizmet veren şirketler, danışmanlık şirketleri ve diğer finans kuruluşları emeklilik danışmalarına gereksinim duymaktadır. Hem şirket içi çalışanlara hem de şirket dışındaki müşterilere yönelik emeklilik planlarını hazırlamak, karşılıkları gözetmek ve bu doğrultuda emeklilik adına bir finansal yaşam planı belirlemek danışmanların görevidir. Dolayısıyla insan yaşamında mutlaka bu meslek grubuna ihtiyaç vardır.

Emeklilik danışmanları genel olarak “Bireysel Emeklilik Danışmanı” olarak da bilinmektedir. Serbest meslek grubu içerisinde yer alınmak istenirse “Bağımsız Mali Müşavir” olarak da bu mesleği yerine getirmek mümkündür.

Emeklilik Danışmanı Görev ve Sorumlulukları

Hem kurum içi hem de kurum dışı olmak üzere emeklilik danışmanlarının pek çok görev ve sorumlulukları bulunmaktadır. Bu görev ve sorumlulukları şu şekilde listelemek doğru olacaktır:

  • Bulunulan kurum ya da kuruluşun içerisindeki personellerin emeklilik yaşamlarını planlamak
  • Müşterilere yönelik en uygun ürünleri ve yatırım fonlarını sunabilmek için finansal piyasaları araştırmak, takip etmek
  • Müşterilerin farklı seçenekler hakkında bilgi edinmesini sağlamak ve bu bilgiyi en doğru şekilde aktarmak
  • Müşterilerin farklı seçenekleri değerlendirmelerinde yardımcı olmak
  • Gereken durumlarda kurum adına emekli aylıklarını planlamak
  • Müşterilerin en uygun yatırım fonlarına sahip olmasını sağlamak, emekliliklerini tasarlamak ve tam anlamıyla ihtiyaçlarına yönelik emeklilik paketleri hazırlamak
  • Yatırım fonlarının yapısı, değeri ve performansı hakkında güncel bilgilere sahip olmak
  • Düzenli olarak emeklilik planlarını yönetmek ve denetlemek
  • Düzenli olarak müşterilere, yöneticilere, mütevelli heyetlerine rapor sunmak
  • Piyasalarda yaşanan değişimleri takip ederek müşterilere emekli aylıkları ve yatırım ürünleri hakkında bilgilendirme yapmak
  • Müşterilerin emeklilik planlarını geliştirmeye yönelik stratejik alternatif yollar üretmek
  • Emekliliğe yönelik yapılan planlamadan müşterilerin memnun olup olmadığını öğrenmek adına müşteri ilişkilerini yönetmek
  • Emeklilik mevzuatındaki gelişmelerden ve değişikliklerden bilgi sahibi olmak
  • Takım çalışmasına yatkın olmak ve bu takım içerisinde satış odaklı davranmak
  • Müşteri portföyünü daima geniş tutmak ve yeni müşterilere ulaşmak
  • Gerektiği takdirde müşterilere emeklilik aylıkları, ihtiyaçlarına yönelik uygun ürünler ve fonlar hakkında tavsiyelerde bulunmak, emeklilik danışmanlığı yapmak

Emeklilik Danışmanı Olmak İçin Gerekli Nitelikler

Bir meslek grubuna dahil olmadan önce o meslek için yeterli niteliğe sahip olup olmadığınızı bilmeniz gerekir. Bu nitelikler, mesleki alandaki yeterliliklerinizi kapsar. Emeklilik danışmanı olmak isteyen bir kişinin öncelikle lisans eğitimini tamamlaması gerekir. Lisans eğitiminden sonra lisansüstü eğitime de devam edilebilir. Türkiye’de eğitim veren 4 yıllık İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunu olmak, emeklilik danışmanı olabilmek için yeterlidir.

Bireylerin ek olarak şirket yönetimi, ekonomi bilimi, maliye, hukuk, matematik alanında başarılı olması şarttır. Emeklilik danışmanlarının sadece ekonomi ve finans alanında başarılı olması gerektiği düşünülmektedir fakat bu yanlış bir algıdır. Hukuksal düzenlemeler ve kanunlar da emeklilik yaşamını etkilemektedir. Bu nedenle doğru finansal planlamalar yapmak için hukuk alanına da yönelmek, mevzuatları takip etmek önemlidir.

Bu meslek grubunda edinilen müşteriler, müşteri profilleri, satış becerisi önem taşımaktadır. Dolayısıyla olabildiğince deneyim elde etmek gerekir. Bir insanın niteliğini belirleyen ilk faktör, elde ettiği başarılar ya da başarısızlıklardır.

Emeklilik Danışmanlarının Sahip Olması Gereken Beceriler

Mesleki alanda sahip olunması gereken niteliklerle birlikte adayların becerilerini ve yeteneklerini de geliştirmesi gerekir. Yani, kişisel gelişim de emeklilik danışmanı olabilmek için önemlidir. Hem duygusal hem de mantıksal zeka bir arada kullanılmalıdır. Bu doğrultuda iyi bir emeklilik danışmanının sahip olması gereken beceriler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kişilerarası iletişimde etkili, etkin ve verimli olmak
  • Edinilen bilgiyi doğru analiz etmek
  • Araştırmaya meraklı olmak
  • Karmaşık olan bilgileri hızlı ve basit bir şekilde açıklayabilmek
  • Müşteri hizmetlerinde güler yüzlü ve sabırlı olmak
  • Ayrıntılara önem vermek
  • BT becerilerine sahip olmak
  • Şeffaf bir şekilde çalışma prensibine sahip olmak
  • Organize etmek de başarılı olmak
  • Daima satış odaklı çalışabilme potansiyeline sahip olmak
  • Kısa, orta ve uzun vadeli hedefler belirleyerek hedeflere ulaşmak da hırslı ve azimli olmak
  • Daima performans, verimlilik ve motivasyon açısından yüksek olmak
  • Zaman, dikkat ve itibar yönetiminde başarılı olmak
  • Müzakere, kıyaslama ve etkileme becerilerine sahip olmak
  • Takım çalışmasına yatkın olmak
  • Stratejik ve analitik düşünme becerisine sahip olmak
  • Problem çözümünde kalıcı çözümler yaratmak ve hızlı çözüm yaklaşımını benimsemek
  • İş ve kişisel yaşamı birbirine karıştırmamak
  • Finansal ürünlere ilgi duymak

Emeklilik Danışmanları İçin Gerekli Eğitimler

Emeklilik danışmanlarının müşterileri için en uygun ürünleri belirlemesi, alternatif planlar hazırlaması ve finansal alanda danışmanlık sağlayabilmesi için doğru bilgiye ulaşması gerekir. Deneyimi olmayan bir emeklilik danışmanı için doğru bilgiye ulaşmak zor olabilmektedir. Bu durumu ortadan kaldırmanın en iyi yolu, mesleki alanda kendini geliştirmek ve eğitim almaktır.

gibi kurumlardan emeklilik danışmanlığı hakkında eğitimler alınabilmektedir. Sektör içerisinde ilerleyebilmek ve sürdürülebilir bir gelişim elde etmek için mesleki alandaki eğitimlere önem vermek gerekir.

Staj Nasıl Yapılır?

Emeklilik danışmanlarının bir diğer deneyim kazanma yöntemi, staj yapmaktır. Öğrencilerin staj yapması, iş yaşamında bir adım önde olması anlamına gelmektedir. O meslek grubunun yer aldığı iş yaşamı görülmüş ve deneyim kazanılmış olarak görülmektedir. İşverenlerin büyük bir çoğunluğu özgeçmişte yer alan staj bilgisine bu nedenle dikkat etmektedir.

Emeklilik danışmanları için yaz stajları yapmak en doğru tercih olacaktır. Sigorta şirketleri ve bankalar, özellikle yaz ayları için stajyer alımı yapmaktadır. 3 aylık bir staj deneyimi, mesleki alanda başlangıç statüsünde olan biri için ciddi bir iş tecrübesi elde edilmesini sağlayacaktır.

Emeklilik Danışmanı İş İmkanları

Emeklilik danışmanı, her zaman ihtiyaç duyulan bir meslek grubudur. Gerek şirketler gerekse insanlar, emeklilik yaşamlarını planlamak için emeklilik danışmanlarına ihtiyaç duymaktadır. Günümüzde emeklilik yaşamını planlarken kullanılabilecek çeşitli finansal araçlar, ürünler ve hizmetler bulunmaktadır. Geniş ürün yelpazesi içerisinde çok fazla seçenek olmasından ötürü, emeklilik danışmanlarının iş hayatına geç kalmadan atılması gerekir. Staj ile başlangıç yapılabilir ve sonrasında da staj yapılan kurum/kuruluş içerisinde iş hayatına devam edilebilir.

Sigorta şirketleri, finans kuruluşları, bankalar, finansal hizmet veren şirketler, danışmanlık şirketleri emeklilik danışmanlarının çalışabileceği kurum ve kuruluşlar içerisinde yer almaktadır. Genellikle sigorta şirketleri ve bankalar ilk tercih yerleridir. Fakat bireysel olarak emeklilik danışmanı olan yani evden çalışma prensibiyle bu mesleği yerine getiren kişiler de mevcuttur. Bu kişiler finansal planlayıcı, danışman, emeklilik planı yöneticisi, finansal danışman, bağımsız finansal danışman, finans müdürü ya da bağımsız mali müşavir olarak kariyer yaşamlarını oluşturabilmektedir.

Emeklilik Danışmanı Maaşları

Emeklilik danışmanı maaşları yıllara, piyasalara göre değişim göstermektedir. Ortalama olarak yıllık kazanç açısından bakıldığında stajyer olarak görev alan bir danışman 38 bin TL ile 58 bin TL arasında maaş alabilmektedir. Elde edilen deneyim, itibar ve statü, maaş oranını etkilemektedir.

Emeklilik maaşlarını yöneten bir danışman olunduğunda yıllık kazanç 44 bin TL’den başlamakta ve yine 58 bin TL seviyesine ulaşabilmektedir. Eğer uygun niteliklere ve deneyime sahip olursanız, bir sigorta şirketinde ya da banka içerisinde çalışmaya başlarsanız, yıllık kazancınız 55 bin TL ile 90 bin TL arasında değişecektir. Kıdemli bir emeklilik danışmanı olduğunuzda elde edeceğiniz yıllık kazanç 155 bin TL olabilmektedir. Yönetici pozisyonunda yer alan bir danışman iseniz bu ücret 180 bin TL civarına ulaşabilmektedir.

Bu mesleği yerine getirmek isteyen kişiler, maaş oranını arttırmak istiyorsa deneyimlerine ve sahip olduğu niteliklere, becerilere ve yeteneklere dikkat etmelidir. Ne kadar çok deneyim, o kadar yüksek maaş demektir. Tüm bunlar haricinde sahip olunan iş sorumlulukları ve görevleri, bulunulan pozisyon derecesi de maaşı etkilemektedir. Şirket tarafından verilen primler de maaşı arttıran unsurlar arasındadır. Bu nedenle iş yaşamına giriş yapılırken doğru işveren tercih edilmelidir.