İş Bankası’nın 2019 Yılı E-Ticaret Raporu: 135 Milyon İşlem

“Webrazzi E-Ticaret 2020 Konferansı”na katılan Türkiye İş Bankası, 2019 yılında 135 milyon e-ticaret işlemi gerçekleştirdiğini söyledi. Konferansa katılan ve konuşmayı gerçekleştiren isim ise Türkiye İş Bankası Kartlı Ödeme Sistemleri Bölüm Müdürü Mehmet Bülent Kutacun oldu. Kutacun konuşmasında e-ticaret ve ödeme yöntemleri üzerine önemli noktalara değindi.

Yılın İlk Konferansıydı

Yılın ilk konferansı olan Webrazzi E-Ticaret 2020, yapılan konuşmalar ile dikkat çekti. Konferans konuşmacıları arasında dikkati çeken Türkiye İş Bankası Kartlı Ödeme Sistemleri Bölümü Müdürü Bülent Kutacun oldu. Kutacun’un konuşmasından önce konferansı Webrazzi CEO’su ve kurucusu Arda Kutsal açılış konuşması ile başlattı.

Kutsal’ın konuşmasının ardından sahneye geçen Kutacun, e-ticaret sektörünün ödeme sistemi tarafında olduklarını dile getirdi. Dünyanın git gide dijitalleştiğini ve ödemelerin de artık dijital olmamasının mümkün olmadığını söyleyen Kutacun, insanların kart yerine “cüzdan” ile ödeme yaptığını ifade etti. Cüzdanların ardında da kartların yer aldığını önemle belirten Kutacun, form değiştirilmiş olsa da kartlı ödemelerin büyük ve önemli bir paya sahip olduğunun altını çizdi. Dünya üzerinde pek çok ödeme sisteminin yer aldığını ve özellikle Avrupa’daki kullanıcıların mevduat bakiyeleri üzerinden ödeme yapmasını sağlayan ödeme yöntemlerinin ön plana çıktığını ifade etti.

Söz konusu Türkiye pazarı olduğunda ise Kutacun, Türkiye pazarının kartlı bir pazar olduğunu söyledi. Kart pazarı ve hacmi açısından Avrupa’daki en büyük pazarın Türkiye olduğunu hatırlattı. Dünyadaki durumun ise böyle olmadığına dikkat çekti. Asya tarafından Alipay ve WeChat gibi ödeme yöntemlerinin önde olduğunu, ABD ve Avrupa’da ise Google Pay ile Apple Pay yöntemlerinin öne çıktığını ifade etti.

Yüzde 85’i Sanal Pos

Türkiye’deki ödemelerin yüzde 85’inin sanal pos ve kartlar ile yapıldığını söyleyen Kutacun, kapıda yapılan ödemelerin yüzde 11 seviyesinde olduğunu dile getirdi. Türkiye’deki toplam üye işyeri işlem hacminin 2014 yılında yüzde 9, 2019 yılında ise yüzde 18,2 seviyesinde olduğunu ifade etti. İş Bankası’nda ise bu oranın yüzde 27,5 seviyesinde yer aldığını belirtti. Kutacun banka tarafından 2019 yılı itibari ile 38 adet farklı ödeme sistemi ve 26 para birimi ile ödeme aldıklarını da söyledi.

Konuşmasında Maximum İşyerim uygulamasının 100 bin indirmeyi geçtiğini de söyledi. Uygulamayı indirenlerin 47 bininin tekil kullanıcı olduğunun da altını çizdi. Maximum Mobil uygulamasının 5,4 milyon indirme, 1,7 milyar TL parasal işlem hacmine ulaştığını söyleyen Kutacun, İş Bankası’nın 2019 yılında 135 milyon e-ticaret işlemi gerçekleştirdiğini dile getirdi. En çok işlemin ise Black Friday indirimlerinde olduğunu aktardı.