Kariyer Danışmanı Kimdir? Ne İş Yapar?

Kariyer Danışmanı Kimdir? Ne İş Yapar?

Doğru meslek seçimi, bir ömür boyu mutluluk demektir. Kariyer seçimi yaparken ömür boyu yapılacak olan meslek seçilir. Bir ömür heba etmemek için bu seçimin doğru yapılması oldukça önemlidir.

Kariyer danışmanı da bu noktada devreye girmektedir. “Mesleki alanda rehberlik eden kişiler” olarak tanımlanan bu kavram, bireylerin eğitim ve kariyer alanında rehberlik bulmasını sağlamaktadır. Her iki durumda ömür boyu devam ettiği için kariyer danışmanlığı, kişi kariyer yaşamından emekli dahi olsa devam edebilmektedir. Bu nedenle kariyer danışmanlarının çalışma alanları oldukça geniş ve kişiseldir.

Amerikan Ulusal Kariyer Gelişimi Derneği (NCDA), kariyer danışmanlığını şöyle tanımlamaktadır:

“Bireylerin mesleklere, kariyerlere, kariyer rollerine ve sorumluluklarına, kariyer kararları verme ve kariyer planlama, serbest zaman aktiviteleri planlama, kariyer yolları ve diğer kariyer gelişim aktiviteleri (örneğin özgeçmiş yazma, iş görüşmesi, iş arama teknikleri) gibi onların kariyerleri ile ilgili çatışma ve sorunlara yönelik bireysel veya grupla sürdürülen danışma sürecidir”.

Kariyer Danışmanı Ne İş Yapar?

Kariyer ve danışman kelimelerinden oluşan bu mesleği anlamak için öncelikle danışmanlığın ne demek olduğunu bilmek gerekir. Danışmanlar, karşılarına gelen bireylerin yaşamlarını kontrol altında tutmaz ya da onlar yerine karar vermezler. Sadece bireylerde “farkındalık” uyandırırlar. Çeşitli yol haritaları göstererek, kendilerini keşfetmelerini sağlarlar.

Dolayısıyla kariyer danışmanları da, kariyer yaşamında yer alan kişilerin ilgi alanlarına, yeteneklerine, becerilerine ve kariyer hedeflerine yönelik olarak yol haritaları oluşturmasına yardımcı olmaktadır. Mesleğin temeli, farkındalık yaratmaktır. Bu nedenle önemli olan bireylerin nasıl bir iş sektörü içerisinde olması gerektiğini tespit etmesine yardımcı olmak ve önlerine çıkan engelleri, fırsatları nasıl değerlendirmesi gerektiği hakkında destek olmaktır.

Genel olarak kariyer danışmanları:

  • İş arama, staj ve kariyer hedefleri alanında stratejiler oluşturur.
  • İş görüşmelerinde gerçekleşen süreçleri, mülakat eğitimleri ile ilgili danışmanlık hizmeti verir ve danışanla bu teknikler üzerine pratik yapar.
  • Bireylerin özgeçmişlerini düzenler, CV için gerekli olan tüm belgelerde profesyonel hizmet sunar.
  • Akademik hedeflerin oluşturulmasında ve netleştirilmesinde yardımcı olur.
  • Kariyer planlaması alanında çalışanın hangi yol haritasını izlemesi gerektiğine dair farkındalık yaratır.
  • Gerekli durumlarda psikolog ve psikiyatristler ile birlikte bir çalışma gerçekleştirerek personelin manevi alandaki problemlerinin çözülmesinde etkin rol oynar.
  • İş ve özel yaşam arasındaki dengenin kurulmasında yardımcı olur.
  • Bireyin alacağı kariyer kararlarında avantajları, dezavantajları, risk ve tehlike unsurlarını fark etmesini ve bu faktörlere karşı alternatif stratejiler, planlar ve çözüm yolları oluşturmasına destek olur.

Özetle, bir bankacılık kariyer danışmanı, iş yaşamında yer alan personelin kariyer hayatına dair farkındalık kazanmasında etkin bir rol oynamaktadır. Bireylerin kariyer gelişim sürecinde mutlaka bir kariyer danışmanından destek alması gerekir. Çünkü bu alanda oluşturulacak farkındalıklar, bir ömür boyu yaşanacak olan mesleki yaşamı etkiler.