Pandemi ile Tedarik Zincirinin Önemi Anlaşıldı

Uzmanlar, üretim, e-ticaret, finansman gibi alanlarda tedarik zincirinin önemini koronavirüs ile daha net anlaşıldığının altını çiziyor. Dijital finans programlarının kullanımındaki artış ile, “Covid-19 ve Tedarik Zincirine Etkisi” ana yönelimi ile düzenlenen etkinlikte, Boğaziçi Ventures Yönetim Kurulu Başkanı Agah Uğur, Fibabanka CEO’su Ömer Mert, Hepsiburada CFO’su Korhan Öz ve Figopara CEO’su Koray Bahar yer aldı.

Fibabanka CEO’su Ömer Mert, “İki yıl önce Finberg şirketimizi kurarken en kritik alanlardan biri de tedarik zinciri finansmanıydı. Türkiye’de aslında finans sektörü ne yazık ki bankacılık sektörü üzerinden yürüyor. KOBİ’lere sorduğunuz zaman ise Türkiye’deki bankacılık sisteminin bu kadar gelişmesine rağmen bir numaralı sorun finansmana ulaşım. KOBİ’ler teminat yoksa kredi yaratamıyorlar. Bu ciddi bir problem. Bunun yanı sıra Türkiye’de alıcının çok kuvvetli olduğu, çek sistemi üzerine kurgulanmış bir yapı var. Biz buradaki açığı görerek Finberg şirketimizle bu alana yatırım yaptık. Son dönemlerdeki gelişmelerle alıcının elinden bazı güçleri alarak finans kuruluşları ve yeni nesil fintech’lerin de desteğiyle kredi ve finansman sağlanmaya başlandı. 2005 yılında yüzde 5’lerde olan bu oran şu anda yüzde 15-20’ler seviyesine geldi. Bu oranlar iyi bir potansiyel olduğunu gösteriyor.” dedi.

Ömer Mert: Bir numaralı ihtiyaç mikro finans ve tedarikçi finansmanı

Mert, “Türkiye’de fintech’lerde algı, ödeme sistemi üzerine kurgulandı. Bugün dünya çapında yapılan araştırmalar gösteriyor ki; bir numaralı ihtiyaç mikro finans ve tedarikçi finansmanı. Bu alanların gelişmesi gerekiyor. Bu konu KOBİ’lerin de ciddi anlamda finansmana ulaşmasında avantaj sağlıyor. Türkiye’de de olduğu gibi dünyada da vadeli satışlar var. Örneğin Avrupa’da bir tedarikçinin sattığı ürünün vadesi ortalama 30-35 gün, Türkiye’de ise bu süre ortalama 50 güne çıkıyor. Bu dönemde süre dünyada 50, Türkiye’de 80-90 günlere kadar çıktı. Daha riskli zamanlarda 100 günü bile aşabiliyor. Dolayısıyla tedarikçinin finansmana ulaşmasında zaman büyük rol oynamaya başlıyor. Biz dakikalar içinde finansmana ulaşımı sağlıyoruz. Bunları banka anlayışıyla değil yeni start-up ve fintech dünyasının anlayışıyla yapmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.