Sanal Kart Nedir?

İnternet üzerinden yapılan alışverişlerin riskli olması nedeniyle bankalar tarafından piyasaya sürülen kartlardan biri de sanal kart olarak yer almaktadır. Sanal kart, bugün pek çok kişi tarafından kullanılmaktadır. Adından da anlaşılması üzere tamamen sanal bir finans ürünüdür. Fiziksel herhangi bir formu yoktur, cüzdanlarda bulunan banka kartları gibi değildir. Ülkemizdeki birçok banka, müşterilerinin taleplerine yönelik olarak sanal kart işlemlerini aktive etmektedir.

Güvenli internet alışverişi yapabilmek adına tercih edilen sanal kartlar, mevcutta bulunan mevduat hesabına ya da kredi kartına bağlı olarak açılan ve limiti müşteri tarafından belirlenen bir sanal hesabı ifade etmektedir. Bazı bankalar bu kart için sabit bir kart numarası oluştururken bazı bankalar her kullanım için farklı bir numara vermektedir. Sanal kart, yurt içi ve yurt dışı tüm alışveriş sitelerinde kullanılabilmektedir.

Tıpkı ek hesap gibi sanal kartların da limiti tüketiciler tarafından belirlenmektedir. Yüksek limiti bulunan kredi kartınıza ait limit harcama bedeli belirlemek istediğinizde, limit sınırlandırması yerine sanal kart oluşturarak alışverişlerinizi daha güvenli bir hale getirmeniz mümkündür. Bu kartların ortaya çıkmasındaki en büyük neden internet siteleri tarafından yapılan sahtekarlık ve dolandırıcılıktır. Emin olunmayan alışveriş sitelerinden yapılan alışverişler sonucunda pek çok tüketicinin mağdur olması, beraberinde sanal kart işlemlerinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Kredi kartlarının çalınması, kredi kart bilgilerinin paylaşılması ve daha nice problemin yaşanması nedeniyle mevduat hesabınızın ya da kredi kartınızın bilgisini paylaşmak istemediğinizde başvurulan hesap sanal karttır. Fiziksel bir niteliğe sahip olmaması ve bankalar tarafından verilen numaralar dahiline alışveriş hizmetinin yapılabilmesi, internet haricinde herhangi bir alanda kullanımının olmaması, güvenilir bir alan sunmaktadır. Dolayısıyla ülkemizde milyonlarca kişi sanal kart ile internet alışverişlerini gerçekleştirmektedir.

Sanal Kart Nasıl Alınır?

Sanal kart sahibi olmak için öncelikle bir bankanın müşterisi olmanız ve bu banka tarafından sunulan sanal kart hizmetinin bulunması gerekir. Kullanmış olduğunuz banka bu hizmeti veriyor ise bankaya ait telefon bankacılığı ya da internet bankacılığı aracılığı ile sanal kart başvurunuzu yapabilirsiniz. İnternet ve telefon bankacılığı aracılığı ile yaptığınız başvuru sonucunda banka tarafından “sıfır limiti” olan bir sanal kart hesabınıza tanımlanacaktır. Bu hesabın bağlı olacak mevduat ya da kredi kartını seçmek tarafınıza aittir. Bu seçimi yaptıktan sonra kartınıza ait bir limit belirleyebilirsiniz. Kullanmak istediğiniz miktar ne kadar ise bu limiti haftalık, aylık, günlük veya yıllık olarak güncelleyebilirsiniz.

Sanal kartınızı aldıktan ve gerekli limitleri belirledikten sonra yaptığınız her alışverişte bağlı olduğunuz mevduat ya da kredi kartınızın hesabındaki limitte aynı oranda düşecektir. Yaptığınız alışverişlerde herhangi bir şekilde mevduat hesabınızın ya da kredi kartı bilgilerinizin numarası, hesap adı, son kullanım tarihi ya da güvenlik numarası bilgileri internette yer alan siteler ile paylaşılmamaktadır. Yalnızca sanal kart bilgileriniz paylaşılmaktadır. Bu sayede güvenli alışveriş yapılabilmektedir.

Sanal Kartın Avantajları

Sanal kartın en büyük avantajı internet ortamındaki alışverişlerde tüketiciyi korumasıdır. Gerçek mevduat hesabı ve kredi kartına dair bilgi paylaşımı gerçekleştirilmediği için yapılan alışverişler güvenilir bir şekilde gerçekleştirilir. Bu özellik haricinde kartın sunmuş olduğu avantajlar aşağıdaki gibidir:

  • Sanal kartların kullanım limiti tamamen tüketiciye bağlıdır. Herhangi bir limit oluşturulmadığı takdirde kartın limiti sıfır olarak gözükecektir. Belirlenen limit tutarında alışverişler gerçekleştirilebilir. Harcama tutarınızı geçmek istediğinizde banka tarafından uyarı alırsınız. Bu sayede yapacağınız aylık harcamaları da kontrol altında tutabilirsiniz.
  • Sanal kart bilgilerinizin çalınması herhangi bir şekilde olumsuz etkiye sahip değildir. Bilgiler çalındığı takdirde mevduat ve kredi kartı bilgilerinize ulaşılması imkansızdır.
  • Sanal kart hizmeti bankalar tarafından ücretsiz bir şekilde sunulur. Dolayısıyla yıllık kart ücreti veya herhangi bir masraf ödenmemektedir. Kullanım haricinde harcanan tutar dışında hiçbir bedel banka tarafından alınmamaktadır.
  • Sanal kartın başvurusu hızlı, pratik ve kolaydır. Sayfalarca sözleşme imzalamanıza gerek yoktur. Telefon ve internet bankacılığı aracılığı ile bankanızla iletişime geçmeniz yeterlidir. Talebiniz doğrultusunda hesabınıza kartınız 24 saat içerisinde yansıtılacaktır.

Sanal Kartın Dezavantajları

Sanal kart, yapılan online işlemleri kolaylaştıran ve daha güvenli hale getiren bir bankacılık ürünüdür. Fakat her ürün gibi artıları olduğu kadar eksileri de bulunmaktadır. Kart için belirlediğiniz limit bu noktada önem taşımakta ve bir dezavantaj olarak yer almaktadır. Kartınıza limit belirledikten sonra ve alışveriş yapmadan önce kartınıza ait bilgi çalınır ise, harcama tutarınız kadar maddi kayba uğramanız mümkündür.

Bu dezavantajına rağmen kredi kartı kullanımından daha risksizdir. Bunun nedeni, kart bilgilerinize direkt olarak ulaşım imkanı vermemesidir. Tüm limitinizin çalınması ya da gasp edilmesine karşılık belli bir orandaki risk size aittir. Her sistemin bir güvenlik açığının bulunduğu unutulmamalıdır. Günümüzdeki teknoloji ve yazılım uzmanları, sistemler içerisindeki açıkları bulabilecek ve kendi menfaatleri adına kullanabilecek potansiyele sahiptir. Dolayısıyla kart bilgileriniz çalındığında belirlemiş olduğunuz harcama tutarı kadar kayba uğramanız olasıdır. Bu nedenle güvenilir olmayan hiçbir alışveriş sitesinden alışveriş yapmamak, en güvenilir yöntemdir.

Sanal kart bilginiz çalındığı zaman bu durumu bankanıza iletmeniz gerekir. Böylece sanal kartınız iptal edilecek ve yeni bir kart için limitinizin yükseltilmesini beklemek zorunda kalacaksınız. Kredi kartınıza bağlı olmayan bir sanal kart kullanıyorsanız eğer, harcama tutarı kadar hesabınıza para aktarımı sağlamanız gerekir. Fakat bu işlemler her banka için geçerli değildir. Bankanız tarafından belirlenen sanal kart işlemlerine yönelik bilgilendirmeyi okumalı ya da telefon bankacılığı üzerinden sanal kart işlemlerine dair bilgi almayı talep etmeniz önemlidir.

Sanal kartın hem avantaj hem dezavantaj olarak görülen özelliği fiziki bir ürün olmamasıdır. Bu durumun dezavantajı alışveriş sırasında herhangi bir puan kazandırmaması ya da yapılan alışverişe yönelik taksitlendirme seçeneğini sunmamasıdır.