Swedbank Nasıl Kara Para Akladı?

Kara para aklama suçundan ötürü 386 milyon dolarlık cezaya çarptırılan Swedbank, İsveç’in en büyük mortgage bankası idi. Yaşanan skandal ile birlikte banka müşterileri tedirgin olmuş, bankaya yönelik açılan davaların ise ardı arkası kesilmemişti.

Bankanın kara para aklama suçuna yardım ettiği için almış olduğu cezaya yönelik ayrıntıların Pazartesi günü açıklanacağı belirtildi. Bankanın CEO’su Jens Henrikksson ise skandala yönelik Pazartesi günü yapılacak açıklama ile her şeyin rayına oturacağını ifade etti.

Sorumluluk Bir Yapboz Çözmeye Benzer

İsveç’in en büyük mortgage bankası olan Swedbank’ın CEO’su Jens Henrikksson bankanın almış olduğu ceza ile birlikte açıklama yaptı. Henrikksson bankanın bu büyük kara para aklama skandalına nasıl bulaştığını, kendi içerisinde gerçekleşecek soruşturma ile ortaya çıkacağını dile getirdi. CEO, tüm soruşturma bilgilerinin paylaşılacağını da belirtti.

Geçtiğimiz Perşembe günü Swedbank CEO’su Henrikksson ile yapılan röportajda “Sorumluluk bir yapboz çözmeye benzer zira Pazartesi günü yapbozun bir parçasını daha açıklayacağız ve ondan sonra da her şeyin çözüme kavuşacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

386 milyon dolarlık cezaya çarptırılan banka ile ilgili olarak 2007 ile 2019 tarihleri arasındaki Baltık operasyonlarını araştıran hukuk firması Clifford Chance, gelecek hafta için skandala karışan bankanın tüm ayrıntıları ile açıklama yapmasını talep etti. Açıklanan ayrıntıların ABD piyasa düzenleyicileri ile de paylaşılması istendi. Skandala yönelik açıklanacak bilgiler sonrasında bankanın yeni bir ceza alabileceği de ifade edildi.

İsimleri Açıklanmalı

İsveç Finansal Hizmetler İdaresi Baltık’taki yan kuruluşlar tarafından hem yurt içerisinde hem de yurt dışarısında gelen raporlar ile birlikte pek çok uyarı almasına rağmen bankanın gerekli, uygun ve yeterli bir tavır almaması, kara para aklama riskine karşılık olarak herhangi bir eylemde bulunmaması suçlu bulunmasına neden olmuştu.

Pazartesi günü banka tarafından yapılacak açıklamada yatırımcıların, bilgi saklayıp itiraf etmeyen banka üst düzey yöneticilerinin ve çalışanlarının her kim ise isim isim açıklanması bekleniyor.