Yeni Yılda Bankalar İşten Çıkarmaya Hazırlanıyorlar

Kürese piyasalarda yaşanan çeşitli krizler sonrasında bankacılık sektörü de olumsuz etkileniyor. Dijital teknolojilerin gelişmesi banka personellerine duyulan ihtiyacın giderek azalmasına neden oldu. Bu noktada 2020 yılı içerisinde yapılan çeşitli değerlendirmeler sonrasında 77 bin 780 kişinin işten çıkarılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı belirlendi.

Uluslararası bankaların gündeminde olan bu konu çerçevesinde işten çıkarılması planlanan kişi sayısının 77 bin 780 olduğu tespit edildi. Sendikalar ise yaptıkları değerlendirmeler sonrasında 2015 yılında 91 bin 448 kişinin işten çıkarılmasının ardından yapılacak en büyük işten çıkarma çalışmasının olduğu belirlendi.

Bankaların genel anlamda sadece son altı aylık dönemi incelendiği zaman 425 bin kişinin işten çıkarıldığı tespit edildi. Amerika’nın en büyük bankası olarak bilinen Morgan Stanley 1500 kişinin işten çıkarılması için harekete geçti. İşten çıkarılan kişilerin iş gücünü yaklaşık olarak yüzde 2’lik kısmını oluşturduğu belirlendi.

Avrupa’nın en büyük bankalarından birisi olan Deutsche Bank 2022 yılına kadar yeni bir yol haritası çizmiş ve yatırım bankacılığından çekileceğini duyurmuştu. Bu çekilme ile birlikte 18 bin personelin işten çıkarılmasına karar verildi. 2020 yılı itibariyle birtakım personel çıkarımlarının gerçekleştirilmesi bekleniyor. İspanyol bankası olan Banco Bilbao’da bu süreç içerisinde personel sayılarında azalmaya gideceklerini duyurdular. Pek çok bankanın yeni yılda iş gücünü azaltması ve bir anlamda dijital kaynaklara güvenerek bir tasarruf sağlama peşine düşecekleri düşünülüyor.