Bencillik, insan doğasının bir parçasıdır. Her insan, kendi yaşamı içerisinde bazı konularda bencilce hareket edebilmektedir. Kimi duygusal alanda bencil olabildiği gibi kimi insanlar parasal alanda bencil davranabilmektedir. İş yaşamında bencil olmak, olumsuz ve kötü bir izlenim yaratmanıza sebep olur. İnsanın kendisine odaklanmasını zorlaştırır. Peki iş yaşamında bencil olmamak için sahip olunması gereken bakış açıları nelerdir?
Söz konusu bencillik olduğu zaman, fedakarlık ve feragat kavramları ön plana çıkmaktadır. Yani birey ne kadar çok empati kurabilir ve başkaları yerine kendisini koyabilirse, bencillikten o kadar uzak olacaktır. Bu duygunun hissedilmesi normal bir durumdur fakat kontrol altında tutulması gerekir. Herkesin hedefleri vardır. Bu hedefler doğrultusunda elde edilecek çıkarlar daima ön plandadır. Fakat başarılı olmak istiyor ve iş yaşamınızda kariyer hedeflerinizi gerçekleştirmek istiyorsanız, empati kurabilmeniz gerekir.
Birçok insan, kendisine iltifat edilmesi ve bu iltifatların herkes tarafından duyulabilmesi için özel çaba sarf etmektedir. Bu bencilce bir duygudur. Genellikle özgüveni düşük olan insanlar tarafından yapılmaktadır. İş yaşamında özgüveni düşük bir profil çizmeniz, özel olarak iltifat alabilmek için çaba sarf etmeniz hem çalışma arkadaşlarınız hem de iş vereniniz tarafından yanlış anlaşılacaktır. Övgüleri elbette kabul etmelisiniz, hatta teşekkür ederek nazik ve kibar davranmalısınız. Fakat övgü almıyorsanız, almak için de çaba sarf etmemenize gerek yoktur.
İş yaşamında “Evet” cevabını vermek, “Hayır” demek kadar zordur. Özellikle iş hayatına yeni başlayan kişiler için bu cevapları verebilmek daha da zor olabilir. Dayanılmaz bir baskı altında hissedilebilir. Almış olduğunuz her talebe evet demek zorunda olmadığınızı kendinize hatırlatmalısınız. Sorumluluğunu yerine getiremeyeceğiniz görevler altına girmek, sırf “hayır” diyemediğiniz, yükselmek istediğiniz ya da ön plana çıkmak istediğiniz için bencilce davranmanız yanlıştır. Sonunda başarısız olup motivasyon düşüklüğü yaşamak istemiyorsanız, “Evet” demeden önce iki kere düşünün.
Bencilliğin farklı boyutları olabilir. Örneğin çok stresli ve telaşlı bir çalışma günündeyseniz, daha bencil davranabilme olasılığınız artacaktır. Bencillik bir tek insanlara karşı yapılmaz. Kendinize de bencil olabilirsiniz. Sırf işlerinizi yetiştirmek amacıyla yemeğinizden, öğle molalarınızdan feragat ediyorsanız, bedeninize ve zihninize haksızlık yapmış, bencillik etmiş olursunuz. İş yaşamında verimli ve performans sahibi olabilmek daima önemlidir. Eğer kendinizi düşük verimli çalışan sıfatına sokmak istemiyorsanız, kendinize karşı da bencil olmamalısınız.
İnsanların kendisini mutlu hissettiği bir ortamda olması gerekir. Mutsuzluk beraberinde bencilliği, kıskançlığı ve huzursuzluğu getirecektir. Çalışma ortamınız içerisinde size saygı gösterilmiyorsa, güvende hissetmiyorsanız, mutlu değilseniz ve her gün zoraki olarak çalışma ortamınızda bulunuyorsanız, işinizi bırakın! Mutlu olduğunuz bir işi yapmak, oldukça önemlidir. Başarılı bir iş yaşamının sırrı, mutlu olunan işin yapılmasıdır ve sevmediğiniz bir ortamda olmak, bu ortamda çalışmak kendinize yapacağınız en kötü şeydir.