Banka sınavları aşamasından başarıyla ayrılan kişiler, doğru ve etkili bir özgeçmiş hazırladığı takdirde banka mülakatına davet edilecektir. Banka mülakatları, iş başvurusu yapan adaylar açısından en zorlu aşamadır. Bu aşamada aday kendisini iyi bir şekilde ifade etmeli ve yetkili tarafından sorulan sorulara yönelik etkileyici, doğru ve dikkat çekici cevaplar vermelidir.
Gerek banka mülakatları gerek diğer iş mülakatlarında adayların bir hikayeye sahip olması oldukça önemlidir. İş görüşmelerinin püf noktası adayın kendisini doğru bir şekilde pazarlamasından geçer. Kendisini en iyi şekilde tanıtmalı, etkileyici özelliklerinden bahsetmeli, kurum ya da işletme için sunabileceği katkıları dillendirmeli ve banka ya da işletme onu tercih ettiği zaman ne gibi avantajlar elde edeceğini söylemelidir. İşte tüm bunları bir araya getirmek zorlu bir süreci kapsadığından, adayların ön hazırlık yapması ve mülakata yönelik pratik oluşturması oldukça önemlidir.
Her bankanın iş görüşmesi soruları farklı olsa da “genel geçer” olarak adlandırılan ve neredeyse her banka tarafından sorulan sorular da mevcuttur. Örneğin, “Bize kendini tanıtır mısın?”, “Neden bankacı olmak istiyorsun?”, “Bankacılık mesleğindeki kariyer hedeflerin neler?” şeklindeki sorular, genel olarak tüm mülakatlarda sorulur ve bu soruların asıl sorulma amacı adayın stres ve heyecan seviyesini azaltmaktır. Fakat bu sorular dışında da genel olarak sorulan tuzak mülakat soruları da bulunmaktadır. Bu soruların başında da ücret beklentisi ve çalışma hayatı prensiplerini konu alan sorular yer almaktadır.
Maaş Beklentiniz Ne Kadar?
Banka mülakatlarında sıklıkla karşılaşılan “Maaş/ücret beklentiniz ne kadar?” ya da “Ücret politikalarımız hakkında ne düşünüyorsunuz?” şeklindeki sorular, tuzak mülakat soruları olarak yer alır. Adayın bu soruya net bir cevap vermesi gerekir. Her ne kadar ücret beklentisi ile ilgili konuların yer aldığı sorular hakkında konuşmak adayların hoşuna gitmese de mülakat aşamasında mutlaka konuşulması gereken bir konu olarak yer alır.
Adaylar bu soruya yanlış bir cevap vermekten korkar ve maaş beklentisi ile ilgili bir soruyla karşılaştıklarında gerilirler. Adayın gerildiğini ya da strese girdiğini karşı tarafa kesinlikle yansıtmaması gerekir. Bu noktada mutlaka pratik yapılması ve ön bilgi toplanması yardımcı olacaktır. Mülakat öncesi bankaların vermiş olduğu maaşları bilmek, personellere uygulanan ücret politikası hakkında sahip olmak, İK yetkilisi tarafından beklenen cevabı vermeye olanak sağlar.
Pek çok aday karşısına böyle bir soru geldiğinde soruya yönelik duygusal bir yaklaşım içerisine girmeyi tercih eder oysa bu yapılacak en büyük mülakat hatalarından biridir. İş görüşmesi profesyonel bir şekilde gerçekleştirilecektir ve karşınızdaki profesyonel bir çalışan olacaktır. Sizin de duygusal bir yaklaşım sergilemeniz tamamen profesyonellikten uzak olacaktır. Dolayısıyla, mülakat içerisinde tarafınıza sorulan ücret beklentisi ile ilgili soruları duygularınızla değil mantığınızla cevaplamanız gerekir. Mülakatlarda paradan bahsetmek ayıp değildir. Ancak bunun da bir yolu vardır. Adaylar iş görüşmelerinde maaş beklentileri ile ilgili sorulara çekinerek cevap vermemelidir ve beklentilerinin altında rakamlar söylememelidir.
Aday, kendisiyle iş görüşmesi yapan banka yetkilisinden ücret ile ilgili bir soru geldiği takdirde bunu beklentileri doğrusunda ve gerçekçi bir şekilde cevaplamalıdır. Ancak karşı taraf maaş beklentisi ya da daha önceki işte alınan maaş ile ilgili bir soru sormadığı sürece adayın bunu kendiliğinden dile getirmesi de yanlış bir tutum olacaktır. Kibarca bu sorunun karşı taraftan beklenmeli, şayet işe alım yetkilisi bu yönde bir konuya girmeden görüşmeyi sonlandırırsa aday bu konuya girmeyi tercih edebilmektedir. Örneğin mülakat bitiminde yetkili “Bana sormak istediğiniz herhangi bir soru var mı?” şeklinde bir soru yöneltirse, “Ücret politikanız nedir?” şeklinde karşılık vermek gerekir.