Kredi kartları, bankaların en çok talep gören hizmetlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bankanın müşteri profiline göre özelleştirilebilen kredi kartlarının pek çok farklı özelliği ve çeşidi bulunmaktadır. Bu özelleştirmenin temel sebebi ise müşterinin taleplerine yönelik kredi kartı kullanımını sağlamaktır. Kredi kartları, avantajları ve dezavantajlarıyla birlikte incelenmesi gereken bir bankacılık ürünüdür.
Bankalar, müşterilerin kredi kartı kullanımını arttırmak için çok çeşitli pazarlama politikaları izlemektedirler. Kredi kartları kart aidatının alınmaması, taksitle ödemelere ek taksit imkanı tanınması, belirli miktarda kullanımda ekstra puan verilmesi gibi pek çok yan avantajla müşterilere sunulmaktadır. Müşterinin bankaya borçlanmasını sağlayan kredi kartı, kullanım dozu ayarlanmadığında müşterinin borcunu ödemesini zorlaştırmaktadır. Bankaya kazanç sağlayan bu uygulama, müşteriler için bazen sıkıntılı bir hal alabilmektedir.
Kredi kartları nakit ödemeye alternatif olarak geliştirilmiş bir ödeme aracıdır. Nakit para taşımayı gerektirmeyen kredi kartlarıyla ödeme yapmak oldukça pratiktir. Bunun yanında tek seferde nakit ödeme yapmanın zor olduğu durumlarda taksitle ödeme imkanını sunması kredi kartlarının en çok tercih edilme sebepleri arasındadır. Düzenli giderlerin otomatik ödeme talimatıyla zahmetsiz bir şekilde ödenmesini sağlayan kredi kartları müşterilere harcama yaparken oldukça konfor sağlamaktadır. Bu konfor, müşteriyi daha çok harcama yapmaya teşvik etmektedir. Yapılan harcamalar sonucunda kredi kartı limiti dolduğu takdirde kart limitinin kolayca arttırılabilmesi müşteriye daha çok harcama yapma imkanı vermektedir. Mevcut borcun üzerine yeni borçların eklenmesi ve ödemede gecikme olduğu takdirde faiz işletilmesi bir süre sonra müşterinin borcu ödeyemez hale gelmesine sebep olmaktadır.
Gördüğünüz gibi günlük hayatta kredi kartı kullanımının avantajları olduğu kadar dezavantajları da vardır. Bu nedenle bazı kullanıcılar bir süre kredi kartı kullandıktan sonra kredi kartını iptal ettirmek istemektedirler. Nakit para kullanımını tercih etmek veya kredi kartı kullanımının daha çok harcamaya teşvik etmesi en çok görülen kredi kartı iptal sebeplerindendir. Kredi kartını iptal etmek için bankanın çağrı merkezini arayarak bir müşteri temsilcisine talebinizi iletmeniz gerekmektedir. Talebiniz işleme alındıktan sonra 7 iş günü içerisinde kredi kartı iptali gerçekleşmektedir. Bazı bankalar kredi kartı iptali taleplerini çağrı merkezi üzerinden almamaktadırlar. Bunun için banka şubesine gidip kredi kartı iptali için bir dilekçe vermeniz gerekmektedir. Kart iptaliniz 7 iş günü içinde gerçekleşmediği takdirde bankayı BDDK’ya şikayet etme hakkına sahipsiniz.
Kredi kartı iptali oldukça kolay bir işlemdir. Çağrı merkezine telefon ederek veya banka şubesine dilekçe vererek pratik bir şekilde gerçekleştirebileceğiniz kredi kartı iptali, kısa bir sürede sonuçlanmaktadır. Kredi kartı başvurusunun da aynı şekilde kolay olduğu göze çarpmaktadır. Bu nedenle kredi kartı alırken veya kredi kartını kullanırken dikkatli olmanız gerekmektedir. Kredi kartı kullanımına ihtiyaç duyulmadığı takdirde kredi kartını bekletmeden iptal etmek bu süreçte faydalı olacaktır. Zira bir süre kullanılıp ilerleyen zamanda kullanılmayan kredi kartlarından kart aidatı alınmaya devam etmektedir. Bunun yanında kredi nakit sıkıntısı yaşandığında kredi kartına yönelim sağlandığı için kullanılmayan kredi kartlarının müşteri elinde bulunması yerine iptal edilmesi kişisel bütçe için yararlı bir hamle olacaktır
Kredi Kartı Kullanımı Kısıtlama
Kredi kartları, ödeme pratikliği sağlaması açısından oldukça popüler bir ödeme aracıdır. Müşterinin bankaya borçlanmasına sebep olan bu uygulamanın kullanım dozu ayarlanmadığında müşterileri zor bir süreç beklemektedir. Bu süreç borçlara faiz işlemesiyle başlayıp, müşteri hakkında cezai işlem uygulanmasına kadar ilerleyebilmektedir.
Bankalar, kredi kartı kullanımı için aylık ödeme planı yapmaktadırlar. Buna göre peşin harcamalar ve taksitli harcamalar için beraber bir ödeme planı hazırlanmaktadır. Bu ödeme planında harcamalara göre şekillenen belirli miktarda aylık borç ödemeleri gerçekleştirilmektedir. Kredi kartı ödemesi için belirlenen tutara alternatif olarak banka, asgari bir ödeme tutarı da belirlemektedir. Asgari ödeme tutarı, müşterinin o ay için bankaya ödemesi gereken en az tutardır. Asgari ödeme tutarı uygulamasının amacı ise müşteriye ödeme kolaylığı sağlanmasıdır. Bazı dönemler ekstra giderler oluşabilmekte ve insanlar ödeme yapmakta zorlanabilmektedir. Bu nedenle asgari ödeme tutarı talep edilmekte ve en az ödeme gerçekleştirilmektedir. Ancak bu durum 1 kez veya peş peşe 2 kez yararlanılması gereken bir süreçtir. Bu sayı 3 ay ve üzerine çıktığında sıkıntılar baş göstermektedir. Müşteri asgari ödemesini gerçekleştirse de o ay için ödemesi gereken ve ödenemeyen tutar üzerinden gecikme faizi işletilmektedir. Asgari ödemenin dahi gerçekleştirilemediği durumlarda ise faizler daha da artmakta ve mevcut borç büyümektedir. Bankadan bankaya prosedür değişse de yaklaşık 2-3 ay boyunca asgari tutarın altında ödeme gerçekleştirilirse veya sürekli olarak asgari tutarda ödeme yapılırsa banka, müşterinin bankacılık hizmetlerinden yararlanması hakkını bloke etmektedir. İşte bu noktada bankalar kredi kartı kullanımını kısıtlama yoluna gitmektedirler.
Kredi kartı kullanımını kısıtlama, bankanın müşteriye sunduğu bankacılık hizmetlerinden yararlanma hakkına getirilen bir sınırlandırmadır. Sürekli kredi kartı borcunun asgarisini ödeyen müşterilerin kart limiti arttırma haklarını banka bloke etmektedir. Bu kısıtlamanın kalkması için müşterinin minimum 3 ay boyunca asgari tutardan en az %10 fazlasını ödemesi gerekmektedir. Bir diğer uygulanan kısıtlama ise, kredi kartından nakit avans çekme hakkının engellenmesidir. Nakit avans, müşterinin kredi kartı üzerinden nakit para çekmesini sağlayan bir bankacılık hizmetidir. Faizi daha yüksek olan bu uygulamanın kullanımı kredi kartı kısıtlaması kapsamında engellenebilmektedir. Bunun yanında üst üste 3 kez asgari tutarı dahi ödenmeyen kredi kartlarının, ödemelerde kullanımı da kısıtlanmaktadır.
Kredi kartı kısıtlamasının kaldırılması için kredi kartı borcunun düzenli olarak ödenmesi gerekmektedir. Kısıtlanan kredi kartlarının borçları ödenmemeye devam ederse yasal kurallar çerçevesinde banka cezai işlem uygulanmasını talep edebilmektedir. Bu durum pek çok bankacılık ürün ve hizmetinden mahrum kalmaya sebep olabilmektedir. Bu nedenle kredi kartı borçlarının ödenmesi konusunda titiz davranmak faydalı olacaktır.
Kredi Kartı İptal Başvurusunun Reddedilmesi
Bankacılık ürün ve hizmetleri bünyesinde bulunan ve popülaritesi sürekli artan kredi kartları, gerek bireysel gerek ticari müşteriler tarafından fazlasıyla talep görmektedir. Ödeme kolaylığı sağlaması, pratik kullanımı ve nakit sıkıntısına deva olması kredi kartlarının kullanımını arttırmaktadır.
Kredi kartı, bir ödeme aracı değil bankaya borçlanma aracı olarak görüldüğü zaman müşteriler için sıkıntı yaratabilmektedir. Kredi kartı borcunun düzenli ödenmemesi bankanın faiz işletmesine sebep olmakta, müşterinin borcunu daha da arttırmaktadır. Kart limitinin kolayca arttırılması da birikmiş borcun artmasına sebep olduğu görülmektedir. Müşteriyi daha çok harcama yapmaya teşvik eden bu durum bankanın yüzünü güldürmektedir.
Kredi kartını bir süre kullanıp, nakit kullanmayı tercih eden kişiler kredi kartını iptal ettirmek isteyebilmektedirler. Veya kredi kartı borçlarını ödemekte zorlanan ve daha fazla harcama yapmak istemeyen müşteriler iptal talebinde bulunabilirler. Bu iki örnek haricinde de kredi kartı iptali için pek çok farklı sebep bulunabilmektedir. Normal şartlar altında bankalar iptal taleplerini derhal işleme alıp, 7 iş günü içinde iptal işlemini gerçekleştirirler. Kredi kartı iptalinin reddedilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Ancak bankalar, müşteri kaybetmemek adına kredi kartı iptalini talep eden müşteriye ulaşarak farklı seçenekler sunmaktadırlar. Bunun amacı kart iptalinden müşteriyi vazgeçirmektir. Neticede müşterinin kredi kartını iptal ettirmeyi istemesi banka için negatif bir durumdur. Müşteri dilerse bankanın sunduğu seçenekleri değerlendirerek iptal talebini geri çekebilir ancak bankanın iptal başvurusunu reddetmesi mümkün değildir. Kredi kartının iptal edilmesini istiyorsanız eğer bankaya karşı ısrarcı olmalı ve iptal sürecini takip etmelisiniz.
Şubeden Kredi Kartı Kapatma
Bankalar, şubelerden ve genel merkezden oluşsa da banka yapılanması bununla sınırlı değildir. Bankacılık hizmetleri teknolojinin de gelişmesiyle pek çok farklı platformda müşterilere sunulmaktadır. Telefon bankacılığı ve internet bankacılığının gelişimi, şubelerde sunulan yüz yüze bankacılık hizmetlerini dijital platforma taşımaktadır. Dijital platformda büyün bankacılık hizmetlerinin sunulmamasının yanı sıra bankaların önemli bir müşteri kitlesi hala banka şubelerinde hizmet almayı tercih etmektedir.
Banka şubeleri, bankanın görünen yüzüdür. Müşteriyle direkt iletişime geçilen banka şubelerinde bütün bankacılık faaliyetleri gerçekleştirilebilmektedir. Banka şubelerinde gerçekleştirilen bankacılık faaliyetlerinden biri de kredi kartı kapatma işleminin gerçekleştirilmesidir. Kredi kartını kapatmak isteyen müşterinin pek çok haklı sebebi olabilmektedir. Bunun için bankanızın en yakın şubesine giderek, neden kredi kartınızı kapatmak istediğinize dair bir dilekçe vermeniz yeterli olacaktır. Şubeden kredi kartı kapatma işlemi için ekstra yapmanız gereken bir şey yoktur. Dilekçe örneklerini internetten bulabileceğiniz gibi banka şubesi personelinden de yardım alabilirsiniz. Dilekçenizi banka personeline teslim ettikten sonra banka talebinizi işleme alacaktır.
Harcamaların önüne geçmek ve borç birikmesini engellemek için kredi kartının kapatılması sıklıkla tercih edilmektedir. Kartınızda hala borcunuz varsa kredi kartınız kapatıldıktan sonra borcunuzu ödemeye devam edebilme hakkına sahip olursunuz. Bunun yanında kredi kartınıza ek olarak çıkarılan bir ek kart varsa, asıl kredi kartı kapatıldığı takdirde ek kartın kullanımı da mümkün olmamaktadır.
Şubelerde yoğunluk olan gün ve saatlerde talebinizi iletmek için biraz beklemeniz gerekse de şubeden kredi kartı kapatma, oldukça kısa süren pratik bir işlemdir. Banka personeline kapatma talebinize dair bir dilekçe yazıp teslim etmeniz yeterli olacaktır. Dilekçe yazıp personele teslim etmek dışında banka şubesinde kredi kartı iptali için yapmanız gereken herhangi bir işlem bulunmamaktadır. Kredi kartı iptali talebiniz 7 iş günü içerisinde sonuçlanmakta ve tarafınıza bildirilmektedir.
Ödenmemiş Borçlarla Kredi Kartı Kapatılır Mı?
Kredi kartı borcu, ödemesinin düzenli gerçekleştirilmesi gereken bir borç türüdür. Bankalar kredi kartları konusunda oldukça hassas davranmakta ve borçların ödenip ödenmediğini sıkı bir şekilde takip etmektedirler. Bankaların kredi kartı borçlarının takibinde uyguladıkları politikalar, kullanıcıların pek yüzünü güldürmemektedir. Bunun sebebi ise kredi kartı kullanımının yaygın olması ve kredi kartı borçlarının fazlalığıdır.
Kredi kartları belirli limitlerde müşterilere sunulmaktadır. Bu limitler bazen banka tarafından otomatik olarak bazense müşteri talebiyle arttırılmaktadır. Her iki seçenekte de kredi kartı limit artırımı müşteriyi daha fazla harcama yapmaya teşvik etmekte ve müşterinin bankaya olan borcunu arttırmaktadır. Kredi kartı borçlarının aylık taksitler halinde düzenli olarak ödenmesi müşteri için oldukça önemlidir. Zira düzenli ödenmeyen kredi kartı borçları için bankalar gecikme faizi işletmektedirler. Gecikme faizleri, mevcut borcun daha da artmasına sebep olmaktadır. Borcunu ödeyemeyen müşteri, faizlerle birlikte daha çok zorlanmakta ve bir süre sonra çaresiz kalmaktadır.
Kredi kartı borçlarının ödenemeyecek duruma gelmesini beklemeden kredi kartını iptal ettirmek müşteriler için faydalı olacaktır. Özellikle kredi kartından kontrolsüz harcama yapan ve sürekli nakit sıkıntısı çekmeye başlayan müşterilerin kredi karını iptal ettirmeleri tavsiye edilmektedir. Kredi kartı, bulunduğu sürece harcama yapmaya teşvik eden bir bankacılık ürünüdür. Kontrolsüz harcamaların önüne geçmek ve kredi kartı borcunun ödenemez hale gelmesini engellemek için kredi kartı iptali gerçekleştirilebilmektedir. Kredi kartını iptal ettirmek için kredi kartındaki bütün borcun ödenmiş olmasına gerek yoktur. Kredi kartında borç varken de iptal talebi gerçekleştirilebilir. Kredi kartı iptal edildikten sonra bankanın kredi kartı ile sunduğu ayrıcalıklardan faydalanamaz ve kredi kartını kullanamazsınız. Ancak mevcut borcunuzu aylık taksitler halinde bankaya ödemeye devam edebilirsiniz. Bu taksitleri takip etmek için banka size her ay kredi kartı ekstresi göndermeye devam edecektir.
Kredi kartında borç varken kartın iptalini talep etmek, borcun büyümesini engellemek için bankanın müşteriye sunduğu bir haktır. Zira mevcut kredi kartı borcu faizlerle birlikte ödenmemeye devam ederse bir süre sonra yasal işlemler başlatılabilmektedir. Müşterinin zor durumda kalmaması adına iptal talebinden sonra borcun ödenmesi imkanı müşteriye banka tarafından tanınmıştır.
Kredi Kartı İptali İçin Yapılması Gerekenler
Kredi kartı, bankanın bütün müşteri profillerine hitap eden bir bankacılık ürünüdür. Nakit ödemeye bir alternatif olarak geliştirilen kredi kartları, nakit para taşıma zahmetini ortadan kaldırmakta ve nakit paranın yetmediği durumlarda sıklıkla tercih edilmektedir. Gelişen teknolojinin bir ürünü olan kredi kartları oldukça çeşitli olup pek çok banka bünyesinde sunulmaktadır.
Kredi kartı kullanımı talep edildiği gibi kredi kartı iptali de sıklıkla talep edilmektedir. Müşterilere kredi kartı iptaline iten temel sebep ise kart borcunu ödemekte zorlanmalarıdır. Kredi kartlarının insanları harcamaya teşvik etmesi ve borçlar üzerinden işletilen gecikme faizleri borç ödemelerini daha sıkıntılı bir hale sokmaktadır. Harcamaların önüne geçmek ve kullanılmayan kredi kartlarının varlığına son vermek adına kredi kartının iptal edilmesi, müşterilere banka tarafından sunulan haklardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kredi kartı iptalini farklı yollarla gerçekleştirebilirsiniz. Bu yollardan biri banka şubesine giderek dilekçe vermektir. Neden kredi kartınızı iptal etmek istediğinizi açıkça belirten ve resmi dille yazılmış bir dilekçe bunun için yeterli olacaktır. Kredi kartı iptali için yazılması gereken dilekçenin örneklerini internetten bulabileceğiniz gibi banka personelinden de yardım alarak dilekçenizi yazabilirsiniz. Banka şubesine gitmeden daha pratik şekilde iptal talebinizi oluşturmak isterseniz eğer, bankanın çağrı merkezini arayabilirsiniz. Çağrı merkezinde çalışan müşteri temsilcisi ile telefonda konuşarak kredi kartı iptal talebinizi iletebilirsiniz. Burada müşteri temsilcisi kredi kartınızı neden iptal etmek istediğinize dair size sorular yöneltecektir. Bu soruların amacı kart iptalinin önüne geçmektir. Sorulara verdiğiniz yanıtlara göre müşteri temsilcisi size alternatif çözümler sunacak ve kart iptalinden vazgeçmenizi sağlamaya çalışacaktır. Bu noktada yapmanız gereken şey kart iptali konusunda ısrarcı olmaktır. Borcunuz olduğu halde kredi kartınızı iptal etme hakkına sahip olduğunuzu unutmamalısınız. Kredi kartı iptalinin gerçekleşmesinden sonra da borcunuzu ödemeye devam edebilirsiniz. Bankadan bankaya prosedürde ufak değişiklikler olsa da genel olarak kredi kartı iptalinde izlemeniz gereken adımlar bunlardır.
Kredi kartı iptal talebinde bulunduktan sonra iptal sürecini takip etmenizi öneririz. Bankalar kredi kartı iptallerini bir kayıp olarak gördükleri için süreci uzatabilmektedirler. Kredi kartı iptal talebini bankaya ilettikten sonra işlemin gerçekleşmesi için bankanın 7 iş günü süresi vardır. Bu sürede kart iptalinin gerçekleşip gerçekleşmediğini mutlaka öğrenmelisiniz. Kart iptaliniz 7 iş günü içerisinde gerçekleşmediği takdirde yasal yollara başvurarak ilgili bankayı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’na kısacası BDDK’ya şikayet etme hakkına sahip olursunuz. Bunun için iptal talebini oluşturduktan sonra bir süre daha bankayla iletişim halinde olmanız gerekmektedir.