Çalışanların yöneticileriyle iletişiminde başarılı olmaları için üzerindeki gerginliği ve stresi atması gerekir fakat, iş yaşamındaki en gergin anlardan biri yöneticiyle yapılacak olan konuşmadır. Bu konuşma terfi istemek, izin istemek, maaş düzenleme talebinde bulunmak ya da herhangi bir çalışma şartına/koşuluna dair düzenleme istemek amacıyla yapılabilir. Bu ve benzeri konuları yönetici ile paylaşmak genel olarak personellerin çekindiği bir durumdur. Çünkü; nasıl konuşulacağı, durumun nasıl izah edilmesi gerektiği hakkında bilgi sahibi değillerdir. Bu da personel üzerinde bir gerginlik ve stres yaratan bir durum oluşturur.
Eğer personel kendisini yeterince ifade edemeyeceğini düşünüyor, etkili iletişim becerilerini kullanmayı bilmiyor ya da sosyal beceri yönünden zayıf ise yönetici ile yapacağı konuşma daha da olumsuz bir hale gelecektir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için çalışanların uygulayabileceği bazı metotlar söz konusudur.
Çalışanlar Konuşmaktan Çekiniyor
Çalışanlar kariyerleri ile ilgili bir konu olsa da yöneticileri veya patronları ile bu konuları konuşmaktan genel olarak çekinirler. Bu görüşmeyi gözünde büyüten çalışanlar sürekli kendilerine bahaneler bularak ertelerler. Fakat bazı durumların ertelenmemesi lazımdır. Eğer yöneticiniz ne kadar başarılı olduğunu görmüyor ve terfi zamanınız gelmiş geçiyorsa, bu durumu mutlaka işvereniniz ile konuşmanız gerekir.
Bu ertelemenin nedeni konuya nereden girileceğini bilememek, hangi zamanda konuşulacağını kestirememek, nasıl bir tepkiyle karşılaşacağını tahmin edememektir. Ancak yöneticilerle konuşmanın da bazı püf noktaları vardır.
Bir çalışanın yöneticisi ile konuşmak istediği konu varsa mutlaka uygun bir zamanda harekete geçmelidir. Yönetici, yoğun olduğu, işlerin acil olduğu, bir yere yetişmek durumunda olduğu zamanlarda size çok zaman ayıramaz. Detaylarını anlayamadığı bir konunun başarıya ulaşması zordur. Yöneticiyle konuşmak için en uygun zamanda biraz size ayırmasını isteyebilir ya da yazılı olarak toplantı talebinde bulunabilirsiniz.
Yöneticilerle Konuşmanın Püf Noktaları
Bu püf noktaları bilinir ve ona göre bu görüşme planlanırsa başarılı geçmemesi için bir neden yoktur. Yöneticilerle konuşmanın istenen şekilde ilerlemesi için elbette konuşulacak olan konunun makul ve kabul edilebilir olması da önemlidir.
Yöneticilere aktarılacak olanın ofis içinde bir sorun olması halinde sadece o sorun aktarılmamalıdır. Sorunun kendinize göre doğru olacağını düşündüğünüz çözüm yollarını da yöneticinize sunmalısınız. Yöneticilerle yapılacak olan görüşmelerin her zaman olumlu geçmesi söz konusu değildir. Konuşma talebinde bulunmadan önce kendinizi buna da hazırlayın. Görüşmenin sonunda talebinizin ya da isteğinizin kabul görmeme olasılığı da vardır.
Yöneticinizle yan yana geldiğiniz anda öncelikle bu görüşmeyi yapmanızın nedenlerini kısa ve net bir şekilde sıralayın. Hemen konuya girmek yerine bu yolu izlemek daha anlaşılabilir olmanızı sağlar. Yöneticiniz görüşmeye konu olan isteğinizi kabul etmezse ona mutlaka bunun nedenini kibar bir dille sorun. Kabul görmeme nedeninizin sizde mi yoksa şirketle ilgili bir sorundan mı kaynaklandığını öğrenin.