JP Morgan’ın CEO’su Yıl Sonu Bilançosundan Umutlu

JP Morgan'ın CEO’su Yıl Sonu Bilançosundan Umutlu
JP Morgan'ın CEO’su Yıl Sonu Bilançosundan Umutlu

JP Morgan Chase 2020 yılına güçlü bir yıl sonu bilançosu ile veda edecek. JP Morgan Chase CEO’su olan  Jamie Dimon ticaret ve yatırım bankacılığı alanında yüzde 20’lik bir gelir artışı yaşadıklarını açıkladı. Dimon, geçtiğimiz salı günü yaptığı açıklamada dördüncü çeyrekte şimdiden yüzde 20’lik artışları olduğunu belirtmişti. CEO’nun açıklaması merkez bankası müdahaleleri ve volatilitenin onları mutlu ettiği şeklinde anlaşıldı.

Gelir açısından bakıldığında dünyanın en büyük yatırım bankası olarak sayılan JP Morgan Chase, performans beklentisini detaylı bir şekilde rakiplerinden de önce açıkladı. Finans Gündem’de yer alan habere göre Goldman Sachs’ın çevrimiçi olarak gerçekleştirdiği finans hakkındaki konferansa, Jamie Dimon katıldı. Konferansın 40 dakikdan oluşan soru cevap kısmında “Siz sormadınız ama ben yine de söyleyeyim. Ticaret ve yatırım bankacılığı rakamları yaklaşık %20 oranında arttı. Dördüncü çeyrekte belki de biraz daha artacak.” dedi.

Yüzde 25’lik Sıçrama Yaşandı

Geçtiğimiz yıla bakıldığında JP Morgan Chase’in yüzde 25’lik bir sıçrama yaptığını ve 2020 üçüncü çeyrekte ise küçük bir yavaşlama olduğu dikkat çekiyor. İkinci çeyrek değerlerine bakıldığında ise Wall Street bankalarının geçtiğimiz yılın aynı döneminde gelirinin yüzde 66 armış olduğu gerçeği çıkıyor. ABD Merkez Bankası (FED) tarafından yapılan varlık alımı programı ardından Dimon, “Bu olağanüstü bir ortamı yansıtıyor.” dedi. Ticaret gelirleri hakkında ise “Dibe vurduğumuzu düşünmüyorum ve biz büyüyoruz.” şeklinde açıklamada bulundu.

Barclays’in Bankalar Analisti olan Jason Goldberg, JP Morgan Chase için, “Mevcut zemin göz önüne alındığında şaşırtıcı değil ancak çeyreğin başında beklentilerden daha iyi.” şeklinde konuştu. Geçtiğimiz hafta Morgan Stanley ve Citigroup’un CFO’larının Financial Times bankacılık zirvesine katıldıkları konuşmada yatırım bankacılığı alanı için güçlü eğilimler olduğunu vurgulamışlardı.

Dimon, JP Morgan’daki  “Her şeyin birkaç ay önce düşünüldüğünden daha iyi olduğuna şüphe yok.” dedi. Ayrıca ABD “soğuk bir kışa” girerken karlarının artması ve rezervlerinin bir bölümünün serbest olabilmesi için ihtiyatlı olacaklarını belirtti. Konuşmasında”İnsanlar rahat olmak istiyor ve çoğu banka rezervlerini anlayamayacağınız bir biçimde salıncak benzeri her çeyrek yukarı ve aşağı çektikleri bir pozisyonda bulunmak istemiyor.” cümlelerine de yer veren Dimon, analistlerin beklentilerinin 1 milyar dolar fazlasına ulaşmasını bekliyor.