Bankacılık Okumak – Paranın icadı, insanlık tarihinin en büyük devrimlerinden biri olmuştur. Öyle ki, paranın kullanımıyla ortaya çıkan ekonomi her geçen gün gelişen bir bilim dalı haline gelmiştir. Ekonomi bilimine bağlı olarak gelişen finans dünyası yüzyıllardır varlığını sürdüren ve devamlı olarak büyümeye devam eden bir iş alanı olmuştur. Finans dendiğinde ilk akla gelen meslek olan bankacılık, çoğu kişinin kariyer sahibi olmak istediği bir i alanıdır.
Bankalar kurumsal yapılarıyla ve sahip oldukları geniş kadro organizasyonlarıyla dikkat çekmektedirler. Bankanın kurumsal bir yapıya sahip olması beraberinde profesyonel iş hayatını, düzen ve disiplini getirmektedir. Bankalar, personel haklarını korumakta ve personele belirli bir standardın üzerinde çalışma koşulları sunmaktadırlar. Söz konusu olan bu kurumsal nitelikler pek çok kişinin kariyerini bankacılıkta geliştirmesine neden olmuştur. Bankacılığa talebin yüksek olmasının bir diğer nedeni ise bankanın sahip olduğu kadro çeşitliliğidir. Genel olarak ekonomi ve iktisat alanında uzmanlık isteyen kadrolara sahip olsa da bankaların hukuk, insan kaynakları, muhasebe, müşteri ilişkileri, satış gibi çeşitli departmanları mevcuttur. Yani bir bankada avukat da olabilirsiniz satış temsilcisi de. Gördüğünüz gibi banka kadroları çoğu meslek dalını bünyesinde barındırmaktadır.
Bilinenin aksine banka bünyesinde çalışmakla bankacı olmak aynı şey değildir. Bankacılık, uzmanlık alanı olarak banka sektörünü ele alan bir meslek dalıdır. Bankacı olmak isteyenler bankacılık, bankacılık ve finans, bankacılık ve sigortacılık gibi bölümleri okumalıdırlar. Bu bölümlerin hem özel hem de devlet üniversitelerinde eğitim imkanı sunulmaktadır. Ayrıca bankacılık alanında 2 yıllık ön lisans ve 4 yıllık lisans eğitimi alma seçeneği de mevcuttur. Ön lisans öğrencilerine 2 yıllık bankacılık eğitimini DGS ile 4 yıllık lisans eğitimine tamamlama imkanı tanınmıştır. Bankacılık eğitimi öğrencilere uzaktan eğitim veya örgün eğitim şeklinde sunulmaktadır. Dilerseniz sınıf ortamında dilerseniz bilgisayarınızın başında eğitim alabilirsiniz. Bu eğitim boyunca muhasebe, iktisat, finans ve banka yapılanmasına dair dersler alınmaktadır. Söz konusu derslerin ortak amacı, bankacılık bölümünü bitiren bankacı adaylarının banka ve finans konusunda uzmanlık kazanmalarıdır.
Bankacılık, çoğu kişinin lisans ve ön lisans ve yüksek lisans eğitiminde yöneldiği bir bölümdür. Bunun yanında banka personeli olarak çalışan ancak bankacılık alanında daha fazla kendini geliştirip uzmanlık kazanmak isteyen kişiler de bankacılık okumaya yönelmektedirler. Gerek eğitim süresinin gerekse eğitim şeklinin çeşitliliğinden ötürü bankacılık okumak oldukça kolay bir hal almıştır.
Bankacılık Okumak – Bankacılık ve Finans Bölümü
Bankacı olmak isteyen, Nasıl bankacı olunur? diye düşünen bankacılık alanında uzmanlık kazanmak isteyen kişilerin en çok rağbet ettiği bölümlerin başında bankacılık ve finans bölümü gelmektedir. Bankacılık ve finans bölümü hem devlet üniversitelerinde hem de özel üniversitelerde eğitimi verilen bir bölümdür. 4 yıllık lisans programları ile yüksek lisans programları mevcut olan bu bölümün uzaktan eğitim veya örgün eğitim sisteminde öğrencisi olabilirsiniz. Eğitiminiz bittiğinde finans uzmanı olarak mezun olacağınız bu bölüm sayesinde bütün bankalar başta olmak üzere özel kurumlarda ve devlet kadrolarında iş bulma şansınız oldukça yüksek olacaktır. Bankacılık mesleğinin gelişimiyle yoğun talep gören bankacılık ve finans bölümü, ekonomi alanında yüksek bir bilgi birikimine sahip olmanızı sağlamaktadır.
Bankacılık ve Finans Atamaları
Bankacılık ve finans bölümü öğrencilerinin temel hedefi banka personeli olarak finans alanında uzmanlık kazanmaktır. Ancak bankacılık ve finans bölümü sadece bankacılık alanında değil, ekonomi ve finans alanında da doyurucu bir birikim yapılmasına olanak sağlamaktadır. Bu nedenle bankacılık ve finans mezunları sadece bankalarda değil özel kurumlarda ve kamu kurumlarında da iş bulma şansına sahiptirler. Kamu kurumları sık sık bankacılık ve finans mezunları için kadro açmaktadırlar. Ön lisans ve lisans mezunları için ayrı ayrı atama yapan devlet kurumlarında bankacılık ve finans mezunları memur kadrolarında çalışabilmektedirler. Bankacılık ve finans mezunlarının devlet kadrolarına atanmaları için gereken KPSS puanın son yıllarda 90 ve üzerinde seyrettiği görülmektedir.
Bankacılık Okumak – Açıktan
Bankacılıkla ilgili lisans ve ön lisans eğitimleri, üniversitelerde örgün eğitim ve uzaktan eğitim sisteminde verilmektedir. Uzaktan eğitim, okula gitmeye gerek kalmadan bilgisayar başında online eğitim almanızı sağlayan bir uygulamadır. Açıköğretim fakültelerinde mevcut olan ve halk arasında açıktan okumak olarak bilinen bu sistemde bankacılık eğitimi alabilirsiniz. Bankacılık ve finans, bankacılık ve sigortacılık gibi bankacılık alanında uzmanlık kazanmanızı sağlayacak bu bölümleri açıktan okumanız mümkündür. Okula gitme zahmetini ortadan kaldıran bu sistemde, yolda vakit kaybetmekten ve kitap masrafından da kurtulursunuz. Ayrıca açıktan bankacılık okurken alacağınız dersler örgün eğitim dersleriyle birebir aynıdır. Anadolu Üniversitesi AÖF ile başlayan bu sistem, diğer üniversitelerde de işlemeye başlamıştır.
Bankacılık Okumak Dezavantajları
Bankacılık, personel adayları tarafından talebin çok yoğun olduğu bir meslek dalıdır. Ekonomi, iktisat, muhasebe, finans gibi pek çok alanda uzmanlık kazandırdığı için bu alanlara ilgi duyan kişilerin eğitim için öncelikli tercihi bankacılık olmaktadır. Bunun yanında bankacılık bölümünün lisans ve ön lisans programlarının, uzaktan eğitim ve örgün eğitim seçenekleriyle öğrencilere sunulması da bölümü okumayı oldukça kolaylaştırmaktadır. Bölüme talebin artması, mezun sayısını da arttırmaktadır. Bankacılık bölümü okumanın en büyük dezavantajı, bölümün mezun sayısı fazla olacağı için iş bulma şansının düşmesidir. Devlet kadrolarına yapılan atamalarda aranan taban puanın yüksek olması da bankacılık mezunlarının atanma ihtimallerini zorlaştırmaktadır.
Bankacılık ve Finans Bölümü Dersleri
Bankacılık ve finans bölümü, özel üniversitelerde ve devlet üniversitelerinde eğitimi verilen bir bölümdür. Genellikle lisans programı açılan bu bölümün dersleri, ekonomi temelli ilerlemektedir. Finans ve bankacılık alanında uzmanlık kazandırmayı hedefleyen bölümün içeriği A’dan Z’ye bankacılığı öğretmektedir. Sözel olduğu kadar sayısal derslerin de ağırlıkta olduğu eğitim boyunca alınan derslerden bazıları ise şunlardır; ekonomiye giriş, istatistik, muhasebe, ticari banka yönetimi, finansal veri analizi, makroekonomi, işletme finansmanı, uluslararası bankacılık, finansal istatistik, uluslararası finans, kurumsal finansman, portföy yönetimi, finansal modelleme, finansal hizmet pazarlaması, aktif ve pasif yönetim, kredi değerlendirmesi ve kredilendirme, risk yönetimi, para ve bankacılık, döviz ekonomisi, bankacılık ve finansta ileri bilgisayar uygulamaları.
Devlet Üniversitelerinde Bankacılık ve Finans Okumak
Bankacılık ve finans bölümü, devlet üniversitelerinde sıklıkla programı açılan bir bölümdür. Devlet üniversiteleri bünyesinde 4 yıllık lisans programı şeklinde bankacılık ve finans okuma imkanı bulunmaktadır. Bazı devlet üniversiteleri, örgün eğitimin yanında uzaktan eğitim sisteminde de bankacılık ve finans eğitimi vermektedir. Bankacılık ve finans eğitimi veren üniversitelerden bazıları ise şunlardır:
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
Akdeniz Üniversitesi
Süleyman Demirel Üniversitesi
Balıkesir Üniversitesi
Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi
Nevşehir Hacı Bektaşi Veli Üniversitesi
Manisa Celal Bayar Üniversitesi
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
Kırklareli Üniversitesi
Balıkesir Üniversitesi
Giresun Üniversitesi
Sütçü İmam Üniversitesi
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
Özel Üniversitelerde Bankacılık ve Finans Okumak
Özel üniversiteler, sosyal imkanlarının gelişmiş olması ve yabancı dil ağırlıklı eğitim verilmesi sebebiyle yoğun talep görmektedirler. Devlet üniversitelerine gitmeyi tercih etmeyenlerin yöneldiği özel üniversitelerin çoğunda bankacılık ve finans alanında eğitim verilmektedir. Kimi özel üniversiteler eğitim dili olarak İngilizceyi benimserken, kimi özel üniversitelerde bankacılık ve finans eğitimi Türkçe verilmektedir. Burslu veya burssuz olarak okunabilen bankacılık ve finans eğitimi aşağıdaki özel üniversitelerde verilmektedir:
İstanbul Bilgi Üniversitesi
İstanbul Ticaret Üniversitesi
Başkent Üniversitesi
Çankaya Üniversitesi
Beykent Üniversitesi
İstanbul Arel Üniversitesi
Nişantaşı Üniversitesi
Başkent Üniversitesi
Yakın Doğu Üniversitesi
Girne Amerikan Üniversitesi
Doğu Akdeniz Üniversitesi
Lefke Avrupa Üniversitesi
Uluslararası Balkan Üniversitesi
Avrasya Üniversitesi
Bursa Orhangazi Üniversitesi
Fatih Üniversitesi
Okan Üniversitesi
Özyeğin Üniversitesi
Bankacılık ve Finans İş İmkanları
Bankacılık ve finans mezunlarının kariyer planlamalarında ön plana çıkan iş alanı banka sektörüdür. Personel alımı yapılırken gerek kamu bankalarında gerekse özel bankalarda bankacılık ve finans mezunları öncelikli olarak tercih edilmektedirler. Bankacılık ve finans mezunları, iş bulma şansının en yüksek olduğu kurumlar olan bankaların her kademesinde çalışabilmektedirler. Bankaların haricinde ise; Borsa İstanbul, Sermaye Piyasası Kurulu ve diğer bütün kamu kurumları, finans dünyasında yer alan özel firmalar, aracı kurumlar, şirketlerin muhasebe departmanları gibi pek çok alanda çalışabilmektedirler. Personel alımlarına bakıldığında kamu kurumlarına kıyasla özel sektörde daha fazla iş imkanına sahip olan bankacılık ve finans bölümü mezunları için en büyük iş alanı bankalar olarak karşımıza çıkmaktadır.
2 Yıllık Bankacılık ve Finans
Üniversitelerin ön lisans programlarının eğitim süresi 2 yıldır. Lisans programlarına kıyasla daha kısa sürede biten ön lisans programları pek çok üniversitede mevcuttur. Dileyen kişiler 2 yıllık eğitimlerini başarıyla bitirip belirli bir ortalamayla mezun oldukları takdirde DGS’ye girerek eğitimlerini 4 yıllık lisans programlarına tamamlayabilmektedirler. Ancak bankacılık ve finans eğitimi ülkemizde 2 yıllık programlar halinde verilmemektedir.
4 Yıllık Bankacılık ve Finans
Bankacılık ve finans eğitimi, üniversitelerin 4 yıllık lisans programlarında yaygın olarak verilmektedir. Devlet üniversitelerinde de özel üniversitelerde de sık sık karşımıza çıkan bankacılık ve finans bölümü lisans programları alanınızda uzmanlık kazanmanızı sağlarken aynı zamanda yüksek lisans için bir zemin oluşturmaktadır. 4 yıllık bankacılık ve finans eğitimi veren bazı üniversiteler ise şunlardır:
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
Akdeniz Üniversitesi
Süleyman Demirel Üniversitesi
Balıkesir Üniversitesi
Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi
Nevşehir Hacı Bektaşi Veli Üniversitesi
Manisa Celal Bayar Üniversitesi
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
Kırklareli Üniversitesi
İstanbul Bilgi Üniversitesi
İstanbul Ticaret Üniversitesi
Başkent Üniversitesi
Çankaya Üniversitesi
Beykent Üniversitesi
İstanbul Arel Üniversitesi
Nişantaşı Üniversitesi
Başkent Üniversitesi
Yakın Doğu Üniversitesi
Girne Amerikan Üniversitesi
Doğu Akdeniz Üniversitesi
Lefke Avrupa Üniversitesi
Uluslararası Balkan Üniversitesi
Avrasya Üniversitesi
Bursa Orhangazi Üniversitesi
Fatih Üniversitesi
Okan Üniversitesi
Özyeğin Üniversitesi
Bankacılık ve Finans DGS
Bankacılık ve finans eğitimi, 4 yıllık lisans programı şeklinde verilmektedir. Bazı 2 yıllık ön lisans programları, mezunlarına DGS’ye girerek eğitimlerini bankacılık ve finans lisansına tamamlayabilme imkanı vermektedir. Bankacılık, bankacılık ve sigorta yönetimi, bankacılık ve sigortacılık, borsa ve finans, dış ticaret, dış ticaret ve Avrupa birliği, finans, finans ve muhasebe, genel işletme, gümrük işletme, iş idaresi, işletmecilik, işletme, işletme yönetimi, ithalat ve ihracat, maliye, menkul kıymetler ve sermaye piyasası gibi çeşitli bölümlerden mezun olan ve istenen puanı alan herkes DGS ile ön lisans eğitimini bankacılık ve finans lisans eğitimine tamamlayabilmektedir.
Uluslararası Finans ve Bankacılık Nedir?
Uluslararası finans ve bankacılık bölümü, uluslararası finansal piyasalarda faaliyet gösteren finansal kuruluşlar için uzman yetiştiren bir bölümdür. Eğitim bünyesinde işletme matematiği, işletme, işletme istatistiği, iktisat, uluslararası finansa giriş, uluslararası finansal pazarlar, finansal muhasebe, para ve bankacılık, uluslararası bankacılık, finansal türev işlemleri, bankacılık kanunu, yönetim muhasebesi, finansal okur yazarlık, finansal yönetim, çağdaş pazarlama sorunları gibi dersler bulunmaktadır. Yurtdışı tabanlı, global faaliyet gösteren firmalarda çalışmak isteyen ve ekonomiye ilgi duyan kişilerin yöneldiği uluslararası finans ve bankacılık eğitimi, 4 yıllık lisans programları halinde verilmektedir. Ülkemizde yeni yükselişe geçen bölümler arasında bulunan uluslararası finans ve bankacılık bölümü şu üniversitelerde mevcuttur:
Çağ Üniversitesi
Avrasya Üniversitesi
Uluslararası Finans ve Bankacılık DGS
2 yıllık ön lisans eğitimini 4 yıllık lisans eğitimine tamamlama ve ön lisans mezunlarına lisans mezuniyeti imkanı veren DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile pek çok ön lisans mezunu lisans mezunu olmaya hak kazanmaktadır. Uluslararası Finans ve Bankacılık bölümü 4 yıllık lisans eğitimi şeklinde verildiği için bazı 2 yıllık bölümlerden mezun olanlar bu bölüme geçebilmektedirler. Bankacılık ve Sigortacılık, Borsa ve Finans, Dış Ticaret, İşletme Yönetimi, Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları, Para ve Sermaye Yönetimi, Sigortacılık gibi 2 yıllık bölümlerden mezun kişiler DGS’ye girerek Uluslararası Finans ve Bankacılık bölümünde eğitimlerine devam edebilmektedirler. Programdan mezun olduklarında Uluslararası Finans ve Bankacılık diploması almaktadırlar.
Bankacılık Okumak – Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Zorlukları
Sigortacılık, bankacılık bölümünden ayrı bir uzmanlık alanı olsa da sık sık bankacılıkla birlikte anılmaktadır. Paranın muhafaza edilmesi mantığıyla ortaya çıkan bankacılık ve sağlıktan emeklilik maaşına kadar pek çok şeyi güvence altına almayı amaçlayan sigortacılık mesleğini aynı bünyede birleştiren bankacılık ve sigortacılık bölümü, yoğun talep gören bölümler arasındadır. Eğitim alma kısmı keyifli olsa da mezuniyet sonrasındaki süreçte bazı zorluklar görülebilmektedir. Bölüme talebin bu denli yoğun olması mezuniyet sonrasında iş bulma şansını düşürmektedir. İşe alım sırasında bankacılık ve sigortacılık mezunlarının rakiplerinden sıyrılabilmeleri için SPK lisansı almaları tavsiye edilmektedir. Bu da ekstra çalışma ve masraf gerektirmektedir. Özel sigorta şirketlerinde personellerin prim usulü çalışmaları da üzerlerinde baskı ve stres yaratmaktadır.
Bankacılık ve Sigortacılık İş İmkanları
Bankacılık ve sigortacılık mezunları; kamu ve özel dahil bütün bankalarda, Sermaye Piyasası Kurulu ve BDDK başta olmak üzere devlet kurumlarında, aracı kuruluşlarda, finans sektöründe faaliyet gösteren bütün firmalarda, bütün sigorta şirketlerinde iş bulma imkanına sahiptirler. Kamu kurumlarına kıyasla özel sektörde bölümün kadro imkanı daha fazladır. Bankacılık ve finans mezunlarıyla birlikte bankacılık ve sigortacılık mezunları, banka personel alım sürecinde öncelikli olarak tercih edilmektedirler. Bankalarda iş imkanı yakalamak isteyen mezunlar SPK lisansı alarak bankacı olma şanslarını arttırmaktadırlar. Ancak özel sektörde özellikle sigorta şirketlerindeki çalışma koşulları yoğun ve stresli olabilmektedir.
Bankacılık ve Sigortacılık Atamalar
Bankacılık ve sigortacılık bölümü, özel sektörde olduğu kadar devlet kadrolarında da alım yapılan bir bölümdür. 2 yıllık ön lisans ve 4 yıllık lisans programları için ayrı ayrı gerçekleştirilen atamalarla birçok devlet kurumunun kadrosunda çalışabilirsiniz. 4 yıllık programlardan mezun olan kişiler KPSS A grubu sınavlarına katılabilirken, lisans ve ön lisans fark etmeksizin bütün bölüm mezunları KPSS B grubu sınavlarına girerek gerekli puanı alabilmektedirler. KPSS’den en az 85 ve üzeri puan alındığı takdirde atanma ihtimali oldukça artmaktadır. Yine de bölümün mezun sayısının fazla olması ve insanların öncelikli tercihinin devlet kurumları olması sebebiyle sınavdan ne kadar yüksek puan alınırsa şans o kadar artmaktadır.
Günümüzde Bankacılık Okumak Önemi
Ekonominin küreselleşmesi ve finans sektörünün bütün dünyaya hakim olması, bankacılık mesleğini gözde mesleklerden biri haline getirmiştir. Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte bankacılık hizmetlerinin online olarak sunulabilmesi ve banka şubelerinin sayıca artması sebebiyle bankacılık mesleğinin tanınması ve popülaritesinin artması sağlanmıştır. Banka sektörünün gelişiminin artarak devam etmesi, bankacılık okumanın önemini de arttırmaktadır Bankacılık okumak; finans sektöründe aktif olarak yer almayı, yeri geldiğinde uluslararası çalışabilme imkanını vermektedir.
Bankacılık Mesleğinin Geleceği
Bankacılık, para kavramı olduğu sürece hayatımızda kalacak bir meslek dalıdır. Bu nedenle banka sektörü ekonomiye paralel olarak her geçen gün gelişmekte ve büyümektedir. Yıllardır popülaritesini koruyan bankacılık mesleği, ekonominin globalleşmesiyle daha fazla önem kazanmaktadır. Finansal ve ticari işlemlerin uluslararası hareketlilik kazanması, bireylerin alışverişinin ulusların alışverişine evrilmesi bankacılık mesleğini de uluslararası mesleklerden biri haline getirmiştir. Finans dünyasına hakim olmayı sağlayan bankacılık önümüzdeki yıllarda hızla gelişmeye devam edecektir.
Geçmişten Günümüze Bankacılık Mesleğinin Gelişimi
Paranın alışverişi ve muhafaza edilme ihtiyacından doğan bankacılığın varlığı, çok eski tarihlere dayanmaktadır. Tarihte bankacılık sistemi ilk kez M.Ö. 1800’lü yıllarda ortaya çıkmışken, modern bankacılığın ilk örneği olan banka 1157 yılında İtalya’da kurulan Venedik Merkez Bankası’dır. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk bankası ise 1924 yılında kurulan İş Bankası’dır. Gördüğünüz gibi bankaların tarihi çok eski zamanlara dayanmaktadır. Tüccarların çiftçilere kredi vermesiyle temelleri atılan bankacılık sistemi günümüzde bütün finansal işlemleri kapsar hale gelmiştir. Paranın varlığıyla gelişen bankacılık mesleği, para varlığını koruduğu sürece devam edecek bir meslektir.
Bankacılık Okumanın Avantajları
Bankacılık, yoğun talep gören bir bölümdür. Kurumsal yapısı ve kadro çeşitliliği sebebiyle bankalarda çalışmak pek çok kişinin kariyer hedefi olmuştur. Bankacılık okumak, finans dünyasına, ekonomiye ve bankacılık mesleğine hakim olmayı sağlamaktadır. Bankaların çeşitliliği, uluslararası çalışabilme imkanının olması, tükenmesi mümkün olmayan bir meslek dalı olması sebebiyle bankacılık okumak profesyonel bir kariyere sahip olmak için oldukça avantajlıdır.